Ποιο είναι το μέρος του κόσμου που «μόνο ο Θεός μπορεί να το αλλάξει»

Οι πάντες στο Πορτ-Ο-Πρενς έχουν καταληφθεί από πανικό. Το μήνυμα που έλαβε ο Γουίλ Γκραντ, του BBC, από κάποιον φίλο του που ζει στην πρωτεύουσα της Αϊτής, περιγράφει με λίγες λέξεις την κατάσταση που επικρατεί.

Οι κάτοικοι του Πέσιονβιλ, που είναι το πιο πλούσιο προάστιο της πόλης, είναι συγκλονισμένοι από τα όσα έγιναν την περασμένη Δευτέρα, όταν μέσα σε έναν παροξυσμό από πυροβολισμούς, έχασαν τη ζωή τους πάνω από 12 άνθρωποι. Ήταν τα τελευταία θύματα της πρωτοφανούς έξαρσης της βίας, με την υπογραφή των συμμοριών που με τη δράση

τους υποχρέωσαν τον πρωθυπουργό σε παραίτηση.

Οι ένοπλοι επιτέθηκαν και στο σπίτι ενός δικαστικού στην ίδια περιοχή, ενέργεια που κατά τον Guardian είναι σαφές μήνυμα προς τις ελίτ της Αϊτής.

Οι σκηνές εκτυλίχθηκαν σε περιοχές που υποτίθεται ότι ήταν οι πιο ασφαλείς στην πρωτεύουσα. Οι ένοπλοι λεηλάτησαν σπίτια στις κοινότητες Λαμπούλ και Τομασίν, υποχρεώνοντας πολλούς κατοίκους να βγουν έντρομοι στους δρόμους για να απομακρυνθούν με όποιο μέσο είχαν στη διάθεσή τους, ενώ άλλοι κλείστηκαν στα σπίτια τους και τηλεφωνούσαν σε ραδιοσταθμούς απευθύνοντας έκκληση στην αστυνομία να επέμβει.

“Haitians’ lives, safety, and freedom are threatened by a confluence of skyrocketing gang violence and human rights violations.”

Amidst a rapidly deteriorating security and humanitarian situation in Haiti, UNHCR has issued new legal guidance on international refugee protection… pic.twitter.com/WxuZnr4v9p

UNHCR, the UN Refugee Agency (@Refugees) March 20, 2024Mad Max

Η εκτελεστική διευθύντρια της Unicef στην Αϊτή, Κατρίν Ράσελ χαρακτήρισε «τρομακτική» την κατάσταση και είπε ότι οι σκηνές ανομίας και βίας που εκτυλίσσονται στην πρωτεύουσα παραπέμπουν στην ταινία Mad Max.

Η έξαρση της βίας στο Πορτ-Ο-Πρενς ήρθε να υπενθυμίζει ότι η χώρα είναι πιο κοντά στην πλήρη αναρχία, παρά σε μία πορεία σταθεροποίησης.

Είναι μια κατάσταση, όπου σύμφωνα με τον ΟΗΕ περίπου 3.000 έγκυες γυναίκες κινδυνεύουν να γεννήσουν χωρίς στοιχειώδη φροντίδα σε νοσοκομειακές μονάδες. Η Ζοζέφ Μάρκινσον, που γέννησε μόλις πριν από δύο μέρες, λέει στον ανταποκριτή του BBC Γουίλ Γκραντ ότι αν μπορούσε θα είχε πάρει ήδη το μωρό της για να φύγει από την χώρα. «Αλλά εγώ κι ο σύζυγός μου δεν έχουμε τα χρήματα για να διαφύγουμε», λέει η Ζοζέφ Μάρκινσον.

Προφανώς με τις συμμορίες να ελέγχουν τους δρόμους είναι εξαιρετικά δύσκολο να περάσουν φορτία καυσίμων στις νοσοκομειακές μονάδες, όπου ήδη άρχισαν να υπάρχουν ελλείψεις βασικών φαρμάκων.
Στην πρωτεύουσα, η Φάρα Οξίμα και τα εννέα παιδιά της υποχρεώθηκαν να φύγουν από το σπίτι όπου κατοικούσαν, σε μια γειτονιά που ελέγχεται πλήρως από συμμορίες. Είναι μόλις μια μικρή ομάδα από τους 360.000 Αϊτινούς που έχουν γίνουν πρόσφυγες μέσα στην ίδια τη χώρα τους. Η Φάραχ λέει στο BBC ότι δεν ξέρει τι να κάνει για να εξασφαλίσει λίγη τροφή και νερό για τα παιδιά της. «Απλά παρακολουθώ την κατάρρευση της χώρας», λέει, προσθέτοντας: «Μόνο ο Θεός μπορεί να αλλάξει αυτό το μέρος, γιατί από εδώ που βρίσκομαι δεν μπορώ να δω από πού μπορούμε να περιμένουμε κάποιου είδους αλλαγή».

Και στο βάθος αμερικανική στρατιωτική επέμβαση

Η έξαρση της βίας τα τελευταία 24ωρα προκαλεί φόβους ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να ομαλοποιηθεί παρά την ανακοίνωση της παραίτησης του πρωθυπουργού, Αριέλ Ανρί, αμέσως μόλις συγκροτηθεί κάποιο μεταβατικό κυβερνητικό συμβούλιο.

Αυτό ήταν ένα αίτημα των συμμοριών, ο Αριέλ Ανρί υπέκυψε, αλλά η βία δεν έχει εκτονωθεί. Ούτε έχει γίνει ένα βήμα για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, καθώς οι διάφορες παρατάξεις διαγκωνίζονται για το ποια θα έχει τον πρώτο λόγο.

WATCH: U.S. sends Marines to Haiti to secure embassy amid violence, transition @Guadvenegas has the details: pic.twitter.com/tOYE62P1U4

— MSNBC (@MSNBC) March 13, 2024

Στο μεταξύ οι συμμορίες που ασκούσαν πιέσεις για την παραίτηση του Ανρί με το αιτιολογικό ότι δεν ήταν εκλεγμένος ηγέτης, εκφράζονται τώρα φόβοι ότι παίζουν το παιχνίδι εξουσίας για κάποιους πολιτικούς που προς το παρόν παραμένουν στο παρασκήνιο και θα εμφανιστούν αργότερα ως εθνοσωτήρες. Μέχρι τότε η χώρα θα βυθίζεται στο χάος και ο λαός στην απόγνωση.

Αλλά καλού – καλού, οι ΗΠΑ δηλώνουν «έτοιμες» να αναπτύξουν στρατιώτες στην Αϊτή, στο πλαίσιο μιας πολυεθνικής δύναμης που θα αναλάβει να ελέγξει την κατάσταση. «Δεν θα αποκλείαμε» την εμπλοκή αμερικανικών στρατευμάτων σε μια διεθνή προσπάθεια στην Αϊτή, δήλωσε η στρατηγός Λόρα Ρίτσαρντσον, επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων.

«Είμαστε έτοιμοι εάν κληθούμε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το υπουργείο Άμυνας», πρόσθεσε η στρατηγός Ρίτσαρντσον, επισημαίνοντας ότι δεν θα πρόκειται για «μία λύση μόνο από τις ΗΠΑ».

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία – Photogate: Ψηφιακά βελτιωμένη και η φωτογραφία της βάπτισης του γιου των Χάρι- Μέγκαν

Θύμα deepfake πορνό η Μελόνι: Προσφεύγει στη Δικαιοσύνη και ζητά συμβολική αποζημίωση

Στο Ισραήλ την Παρασκευή ο Μπλίνκεν ενόψει της επίθεσης στη Ράφα – «Όχι» Νετανιάχου στην πρόταση της Χαμάς για εκεχειρία στη Γάζα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποιο, Θεός,poio, theos