«Ποδόσφαιρο και Σύγχρονη Τέχνη» στο Μουσείο Perez στο Μαϊάμι
Απομένουν μόλις πέντε εβδομάδες έως την έναρξη στη Ρωσία του πιο δημοφιλούς αθλητικού γεγονότος στη Γη, του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου της FIFA.
Στο Μουσείο Τέχνης Perez στο Μαϊάμι (PAMM), η γιορτή του ποδοσφαίρου έχει ήδη αρχίσει, καθώς διοργανώνεται έκθεση που εξυμνεί το άθλημα μέσω της σύγχρονης τέχνης.
Παρουσιάζοντας έργα των τεσσάρων τελευταίων δεκαετιών, περισσότερων από 30 καλλιτεχνών, από τον Άντι Γουόρχολ έως τον Κεχίντε
«Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο με το οποίο είμαι πιο παθιασμένος εκτός από την τέχνη και το ποδόσφαιρο για να είμαι απόλυτα ειλικρινής» δήλωσε ο διευθυντής του PAMM και ένας από τους επιμελητές της έκθεσης, Φράνκλιν Σίρμανς στην εφημερίδα Observer.
Συλλογικά, η έκθεση εξυμνεί την ομοιότητα της ανθρώπινης εμπειρίας μέσα από ένα άθλημα που αντιπροσωπεύει μία από τις λίγες κοινές γλώσσες παγκοσμίως.
Στην έκθεση με θέμα το ποδόσφαιρο, ένα άθλημα που παίζεται από περισσότερους από 240 εκατομμύρια ανθρώπους σε σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου, παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, βίντεο και πολυμέσα.
Το Μαϊάμι είναι γεμάτο ανθρώπους από διαφορετικά μέρη και είναι μία πόλη που έχει μία σχέση με το ποδόσφαιρο, την οποία δεν έχει άλλη πόλη των ΗΠΑ. Το πάθος για το παιχνίδι και ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι συνδέονται με το άθλημα είναι εντελώς διαφορετικό, ανέφερε ο Φράνκλιν Σίρμανς και δήλωσε ενθουσιασμένος που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Μαϊάμι έκθεση για το πώς οι σύγχρονοι καλλιτέχνες βλέπουν το παγκόσμιο αθλητικό φαινόμενο.
Ενώ πολλοί από τους καλλιτέχνες της έκθεσης προσφέρουν περίεργους ακόμη και συγκινησιακούς στοχασμούς για το ποδόσφαιρο που προέρχονται από τις προσωπικές τους ιστορίες ή τους δεσμούς τους με ένα μέρος, άλλοι διερευνούν την ίσως λίγο πιο επιθετική ανάπτυξη του παιχνιδιού από μία τοπική συγκέντρωση σε παγκόσμιο χρυσωρυχείο.
Η σειρά ζωγραφικών έργων του Chris Beas, «There's Only One United», καταγράφει την αγορά ενός από τους πιο γνωστούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Αγγλίας, της Manchester United, από την οικογένεια Γκλέιζερ το 2005. Σε μια κίνηση που ο καλλιτέχνης ονομάζει «βαμπιρική» χρησιμοποίησαν δανεικά χρήματα για να αγοράσουν την ομάδα και την έσυραν σε μαζικό χρέος που παραμένει άλυτο 13 χρόνια αργότερα.
«Ως ένας τρόπος είσπραξης κέρδους μέσω χορηγιών, η Man U έχει πλέον το όνομά της σε ο,τιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς από τρακτέρ, πετρέλαιο, κρασί, ασφαλιστικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διανομών» δήλωσε ο Beas στην Observer. Οι πίνακές του απεικονίζουν σε τόνους μαύρου και λευκού παίκτες ως επί το πλείστον από τη δεκαετία του 1960, «πριν από την υπερκεφαλαιοποίηση του ποδοσφαίρου», εξήγησε. Ο καλλιτέχνης αφαιρεί όλα τα λογότυπα και τις διαφημίσεις από τις συνθέσεις του, αφήνοντας μόνο το κόκκινο χρώμα της ομάδας, μια αναφορά στις ρίζες του συλλόγου την εργατική σοσιαλιστική τάξη.
Κάποια έργα αναφέρονται σε ξεχωριστές στιγμές του ποδοσφαίρου, όπως η εγκατάσταση του Hank Willis Thomas (Hand of God) «Το Χέρι του Θεού» , γλυπτό από fiberglass για το περίφημο γκολ του Αργεντίνου θρύλου Ντιέγκο Μαραντόνα.
Η δημοφιλία του Βραζιλιάνου μύθου Πελέ γοήτευσε ακόμη και τον Άντι Γουόρχολ, μεταξοτυπίες του οποίου που απεικονίζουν τον παίκτη παρουσιάζονται στην έκθεση.
Στο «Maracana» ο γλύπτης Nelson Leirner δημιουργεί ένα μοντέλο κλίμακας του γηπέδου του Ρίο ντε Τζανέιρο, στο οποίο φιλοξενούνται εκατοντάδες θρησκευτικά και ποπ κουλτούρας αγαλματίδια, βάτραχοι, ροζ ελέφαντες, το άγαλμα του Ιησού Χριστού και του μυθικού χαρακτήρα Saci Perere.
Πρόκειται για καλλιτέχνες με σημαντικές καριέρες, οποίοι τυχαίνει επίσης να μοιράζονται αυτό το πάθος για το παιχνίδι και αυτό φαίνεται στα έργα τους, ανέφερε ο Σίρμανς.
Στόχος της έκθεσης «Το παγκόσμιο παιχνίδι» είναι να διερευνηθεί το παγκόσμιο πάθος για το άθλημα, το οποίο μοιράζονται εδώ καλλιτέχνες, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο το ποδόσφαιρο ξεπερνά τα όρια θρησκείας, φύλου και τάξης, ανέφερε η Τζένιφερ Ινάσιο, επιμελήτρια της έκθεσης.
«Το παιχνίδι φέρνει πραγματικά τα έθνη κοντά» πρόσθεσε. «Είναι ένα άθλημα που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα και αντικατοπτρίζει την κοινότητα του Μαϊάμι».
Η έκθεση «The World's Game: Futbol and Contemporary Art» -Το Παγκόσμιο Παιχνίδι: Ποδόσφαιρο και Σύγχρονη Τέχνη- εγκαινιάστηκε στις 13 Απριλίου και θα διαρκέσει έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2018.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
ΜαϊάμιποδόσφαιρογιορτήέκθεσηFIFAHas video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πακιστανοί βίασαν 15χρονο αγόρι στην Καλλιθέα Τανάγρας
- Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον τελικό και τον νικητή του MasterChef
- ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΦΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ
- Ειρήνη Λαγούδη - Ραγδαίες εξελίξεις: Η κατάθεση του προσώπου «κλειδί» στην υπόθεση δολοφονίας
- Έκρηξη με δεκάδες τραυματίες σε εβραϊκό φεστιβάλ στο Λονδίνο
- Νεκρός με μια καραμπίνα δίπλα του βρέθηκε 48χρονος αγνοούμενος
- Αργά το βράδυ η γνωστή ραδιοφωνική παραγωγός γέννησε τα δίδυμά της (pics)
- Δύο Έλληνες επιστήμονες νέα μέλη της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών ΗΠΑ
- Μιχάλης Γιαννάκης, Βίκυ Καλογερά: Οι Έλληνες επιστήμονες εξελέγησαν μέλη της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Σοκαριστική αυτοκτονία μητέρας 3 παιδιών - Δεν τα κατάφερε παρά τις προσπάθειες για ανάνηψη
- Θρήνος στην κηδεία του Κώστα Γιαννακόπουλου -«Λύγισε» ο αδερφός του Θανάσης
- Survivor: Άνω – κάτω στο συμβούλιο Χάρος με Κρητικό και Σαλταφερίδου! «Δεν μπορώ να δέχομαι τέτοιες συμπεριφορές!» (Video)
- Νεκρός βρέθηκε ο Μάριος Καλομοίρης – Είχε εξαφανιστεί στις 30 Απριλίου
- Ξήλωμα μέτρων «θυσιάζοντας» το ΔΝΤ
- Σοκ στην Τανάγρα: Τρεις άντρες βίασαν 15χρονο
- Τραγωδία στη Λ. Συγγρού – Δύο αυτοκίνητα παρέσυραν διαδοχικά 36χρονη
- Τραγωδία στη Λ. Συγγρού – Δύο αυτοκίνητα παρέσυραν 36χρονη
- Συντάξεις: Οι νέες επικουρικές – Οι αυξήσεις ανά μήνα και τα αναδρομικά
- Η Δημοσιογραφία σήμερα

- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- «Ποδόσφαιρο και Σύγχρονη Τέχνη» στο Μουσείο Perez στο Μαϊάμι
- Ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά το αέριο ήλιο στην ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη
- ΔΕΗ: Η πλειονότητα των εργαζομένων θα μεταφερθεί στις υπό πώληση μονάδες
- Σοκαριστική αυτοκτονία μητέρας 3 παιδιών - Δεν τα κατάφερε παρά τις προσπάθειες για ανάνηψη
- Στα χέρια του Ντι Κάπριο η πολυτελής βίλα του Moby στο Λος Άντζελες (Photo)
- Στον εισαγγελέα ο Τούρκος που συνελήφθη στις Καστανιές Έβρου
- Survivor: Άνω – κάτω στο συμβούλιο Χάρος με Κρητικό και Σαλταφερίδου! «Δεν μπορώ να δέχομαι τέτοιες συμπεριφορές!» (Video)
- Η Δημοσιογραφία σήμερα
- Επιστρέφει η σκόνη από την Αφρική: Χαλάζι και θυελλώδεις άνεμοι
- Θρήνος στην κηδεία του Κώστα Γιαννακόπουλου -«Λύγισε» ο αδερφός του Θανάσης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Handmade Dreams: Εκθεση χειροποίητου στο μετρό Συντάγματος
- Πώς σχολιάζουν στην Ισπανία την απόφαση του ΕΣΡ για τις τηλεοπτικές άδειες
- Γραφείο κάνναβης συγκροτεί το υπουργείο Υγείας
- Σπείρα έκλεβε οχήματα από Μακεδονία και Θεσσαλία και τα πουλούσε με παραποιημένα στοιχεία κυκλοφορίας (ΦΩΤΟ)
- Σοκ στην ποδοσφαιρική Τσεχία -Αυτοκτόνησε σε ηλικία 40 ετών ο Πάβελ Περγκλ
- Εφορία: Διπλές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες
- Το «5» είναι… πιο κοντά στο «4» παρά στο «7» ή στο… άπειρο
- Σπυράκη: Ενδεικτικές της επιτυχίας της κυβέρνησης οι αντιδράσεις στη Λέσβο
- Europa League: Ρεβάνς ημιτελικών με ντέρμπι και φαβορί