Ποδαρικό με αυξήσεις σε προϊόντα και ρεύμα έκανε το 2023…

Πρωταθλητές των ανατιμήσεων από τις πρώτες ημέρες του νέου έτους σε προϊόντα σούπερ μάρκετ είναι τα απορρυπαντικά και οι σάλτσες τα οποία αυξήθηκαν κατά 30% ακολουθούν τα σοκολατοειδή και οι βρεφικές πάνες, τα δημητριακά και οι κονσέρβες κατά 20%, τα καθαριστικά σπιτιού 19%, τα τυριά και οι φρυγανιές 18%, το ελαιόλαδο 15%, το ρύζι 14%, οι μαρμελάδες 12%, το εμφιαλωμένο νερό 11%, τα αναψυκτικά 10%, τα γιαούρτια 9% και το βρεφικό γάλα 8%.

Μάλιστα η Κομισιόν στις προβλέψεις της για την Ελλάδα

αναφέρει ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί αλλά να παραμείνει σε αρκετά υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 6% σε μέσα επίπεδα από 8,5% το 2022, καθώς οι αυξήσεις τιμών έχουν διαχυθεί σε όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομία.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με προβλέψεις διεθνών οργανισμών και οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την «καταπολέμηση» του πληθωρισμού, οι οποίες θα συνεχισθούν και το 2023, αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά την κατανάλωση.

Εντωμεταξύ χωρίς φρένα συνεχίζονται οι αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά, με την χώρα μας να πληρώνει τα 269,48 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η τιμή με την οποία αγοράζει το ρεύμα η Ελλάδα παραμένει εδώ και 14 μέρες η ακριβότερη μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Ακριβότερες είναι οι τιμές και σε σχέση με Νορβηγία, Ελβετία Βρετανία κλπ.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μια νέα αύξηση στη τιμή ρεύματος θα πλήξει αφόρητα τα νοικοκυριά  στα οποία καθημερινά δίδονται χίλιες εντολές αποκοπής ηλεκτροδότησης, ενώ σε περίπου 60.000 σπίτια  είναι κομμένο το ρεύμα!

Παράλληλα, αναμένεται και νέο κύμα πλειστηριασμών, πολύ περισσότερο που οι τράπεζες αγνόησαν τα «μπινελίκια» της κυβέρνησης και απέρριψαν ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών με τα κόκκινα δάνεια! Υπενθυμίζεται ότι το ένα στα τρία δάνεια που είχαν ρυθμιστεί το 2022 έχουν κοκκινίσει εκ νέου!

Διαβάστε επίσης:

Καλάθι του Νοικοκυριού: Οι νέες λίστες προϊόντων

Σκρέκας: Η Ελλάδα μεταξύ των χωρών με το φθηνότερο ρεύμα στην ΕΕ και τον Δεκέμβριο

Στα 10 χρόνια μειώνεται ο χρόνος παραγραφής των μη βεβαιωμένων οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα