Πλήρης σύγχυση στην κυβέρνηση

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

 

Πολλές και σοβαρές οι εκκρεμότητες στη διαχείριση του μεταναστευτικού / προσφυγικού

Σε πλήρη σύγχυση βρίσκεται η κυβέρνηση όσον αφορά τη διαχείριση της προσφυγικής / μεταναστευτικής κρίσης και το σχέδιο που καταρτίζεται για την αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για όσους δεν δικαιούνται άσυλο, καθώς και για τους νέους καταυλισμούς που πρόκειται να δημιουργηθούν στην ενδοχώρα.

Παράλληλα πληθαίνουν οι

αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στις περιοχές όπου έχει προγραμματιστεί η δημιουργία νέων δομών, και σε επαρχιακές πόλεις, όπου μεταφέρονται για προσωρινή φιλοξενία, κυρίως σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ξενοδοχείων από τον ΔΟΜ και την ελληνική Πολιτεία ευάλωτες ομάδες προσφύγων και μεταναστών, όπως πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, ασυνόδευτοι ανήλικοι, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, ΑμεΑ κ.ά.

Την ίδια ώρα, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω), όπου ο πληθυσμός των αιτούντων άσυλο υπερβαίνει τα 30.000 άτομα, το ένα μετά το άλλο τα δημοτικά συμβούλια των περιοχών όπου υπάρχουν κέντρα πρώτης καταγραφής ή πρόκειται να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα κράτησης είτε παραιτούνται είτε δηλώνουν ευθέως ότι όχι μόνο δεν θα δεχθούν την κατασκευή νέων δομών, αλλά ότι η Πολιτεία πρέπει άμεσα να αποσυμφορήσει και μεσοπρόθεσμα να κλείσει τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις.

Ειδάλλως, οι κάτοικοι απειλούν με οξύτατες αντιδράσεις που δεν αποκλείεται να φτάσουν στα άκρα.

Σε εκκρεμότητα παραμένει και ο κυβερνητικός σχεδιασμός σχετικά με τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπου πρόκειται να μεταφερθούν όσοι δεν θα εξασφαλίσουν άσυλο.

Ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε το κλείσιμο των υφιστάμενων δομών (hotspots) όταν γίνουν οι νέες, στην απάντησή του προς την αρμόδια επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιωματα κ. Μιγιάτοβιτς, σε ερώτηση της τελευταίας σχετικά με το νέο καθεστώς που πρόκειται να εφαρμοστεί για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης άφησε να εννοηθεί ότι παλιές και νέες δομές θα λειτουργούν παράλληλα!

Όσον αφορά το πρόβλημα με τα ασυνόδευτα ανήλικα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ένα κείμενο της Λώρας Παππά, προέδρου της ΜΕΤΑδρασης, σχετικά με τα προβλήματα των δομών φιλοξενίας. Ακολουθεί μεγάλο μέρος του (ολόκληρο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας topontiki.gr):

Το πρόβλημα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), μέχρι τις 15 Οκτωβρίου ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών στη χώρα μας ανερχόταν στα 4.800. Ωστόσο ο πραγματικός αριθμός ξεπερνά τα 5.500, όχι επειδή είναι λάθος τα στοιχεία, αλλά διότι αυτά που έχει το ΕΚΚΑ αφορούν μόνο παιδιά για τα οποία έχει πραγματοποιηθεί αίτημα στέγασης.

Υπάρχουν, όμως, εκατοντάδες επιπλέον ασυνόδευτα παιδιά, για τα οποία δεν έχει γίνει ακόμα παραπομπή στέγασης. Το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ειδικότερα από το 2015, είναι η έλλειψη κατάλληλων δομών φιλοξενίας για τους ασυνόδευτους ανήλικους. Εξαιτίας αυτής της έλλειψης, περισσότερα από 4.000 παιδιά βρίσκονται σε ακατάλληλες και άθλιες συνθήκες.

Πριν από την προσφυγική «κρίση» το 2015, υπήρχαν στη χώρα μας περίπου 400 θέσεις φιλοξενίας για τα παιδιά αυτά. Λόγω του κατεπείγοντος, το 2016, μόλις μέσα σε έναν χρόνο, η συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με κάποιες οργανώσεις, είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουμε τις 1.450 θέσεις.

Τον Αύγουστο του 2017, λόγω της συνεχούς πίεσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία Διαχειριστικής Αρχής από την ελληνική Πολιτεία, επελέγη για τον ρόλο αυτόν το υπουργείο Οικονομίας – ένα υπουργείο που δεν έχει καμία σχέση με τη διαχείριση του προσφυγικού. Μέρος της διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων αφορούσε τη συνέχιση της δημιουργίας κατάλληλων δομών φιλοξενίας, με τη δέσμευση, έως το 2018, ο αριθμός των θέσεων να φτάσει τις 2.000.

Από τη στιγμή που ανέλαβε το υπουργείο Οικονομίας μέσω του Ταμείου Ασύλου και Μετανάστευσης τη χρηματοδότηση των δομών φιλοξενίας, τους πρώτους έξι μήνες οι θέσεις μειώθηκαν στο 50% και μόνο στα μέσα του 2019 πλησίασαν τις 1.000, με αποτέλεσμα να συνεχίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρηματοδοτεί διεθνείς οργανισμούς (όπως το πρόγραμμα στέγασης σε ξενοδοχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης - ΔΟΜ).

Συνεπώς οι δηλώσεις της υφυπουργού ότι το προηγούμενο διάστημα δόθηκε βάρος κυρίως στη συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, η οποία είναι ότι κανείς άλλος δεν ενδιαφέρθηκε να υποβάλει πρόταση για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας.

Βασικός λόγος γι’ αυτό είναι ότι ο «Οδηγός Λειτουργίας των Δομών Φιλοξενίας για τα ασυνόδευτα παιδιά» δημιουργήθηκε από ένα υπουργείο που δεν έχει σχέση με το μεταναστευτικό, χωρίς καμία διαβούλευση, ούτε με τους διεθνείς οργανισμούς αλλά ούτε και με τις οργανώσεις, οι οποίες έχουν μεγάλη εμπειρία στις ιδιαιτερότητες των ασυνόδευτων παιδιών. Ο Οδηγός αυτός δεν ανταποκρίνεται στην ελληνική πραγματικότητα και σε πολλές περιπτώσεις κάνει ανέφικτη τη δημιουργία δομών.

Ένα απλό παράδειγμα: Η ΜΕΤΑδραση, που έχει φτιάξει από το 2016 δύο δομές, μία στη Χίο και μία στη Σάμο, παλεύει μόνη της με τη βοήθεια ιδρυμάτων και άλλων φορέων (όπως το Ίδρυμα Νιάρχος, η γαλλική πρεσβεία, η βρετανική πρεσβεία, το The Hellenic Initiative) για να συνεχιστεί η λειτουργία των δύο αυτών δομών. Αυτό συμβαίνει επειδή, παρ’ όλο που πληρούνται όλα τα κριτήρια του Οδηγού, δεν πληρούται η αναχρονιστική διάταξη σύμφωνα με την οποία μία δομή φιλοξενίας πρέπει να επιλέξει αν θα δέχεται μόνο κορίτσια ή μόνο αγόρια ή παιδιά ορισμένης ηλικίας.

Δηλαδή, εάν ένας φορέας θέλει να φτιάξει μια δομή για μωρά και παιδιά έως 6 ετών ή για παιδιά 13 με 16 ετών δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τους ευρωπαϊκούς πόρους που διαχειρίζεται η ελληνική Πολιτεία. Έχουν υποβληθεί αλλεπάλληλες φορές προτάσεις για την αλλαγή του Οδηγού, όχι μόνο από τις οργανώσεις και τους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κατάσταση είναι κατεπείγουσα και απαιτείται η λήψη έκτακτων μέτρων και ευέλικτων ρυθμίσεων.

προσφυγικόμεταναστευτικόΚυβέρνησηIssue: 2102Issue date: 5-12-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πλήρης,pliris