Πλαφόν στους ρύπους
Πλαφόν στις εκπομπές ρύπων για κάθε κλάδο της οικονομίας έρχεται με τον νέο κλιματικό νόμο που θα παρουσιαστεί σήμερα και αναμένεται να εγκριθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στόχος είναι η μείωση εκπομπών ρύπων κατά 55% ώς το 2030, ενώ θα επιβάλλονται και όρια εκπομπών σε κάθε κλάδο.
Το νέο ταμείο, το οποίο θα αφορά το κόστος της ενεργειακής μετάβασης, θα έχει στόχο τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030, κατά 80% το 2040 και μηδενικές εκπομπές το 2050.
Παράλληλα, οι ρυπογόνοι κλάδοι, όπως τα κτήρια, οι μεταφορές και οι μονάδες παραγωγής ενέργειας, θα
Ειδικότερα, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στρέφονται σε έξι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες:
1. «Ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος είναι μια θαλάσσια υπερδύναμη, που αντιστοιχεί στο 20% του παγκόσμιου στόλου. Πρωτοστατούμε στην κατάθεση προτάσεων για την απανθρακοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών».
2. «Προχωρώντας στον τουρισμό, η κλιματική κρίση αποτελεί σημαντική απειλή για τους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου. Η πρωτοπόρα στρατηγική μας, GR-eco, θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περισσότερους από 10 εκατομμύρια τόνους, μετατρέποντας σταδιακά τα νησιά μας σε 100% πράσινους και ενεργειακά αειφόρους, αυτόνομους προορισμούς».
3. «Όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές, πέραν της “παραδοσιακής” αιολικής και ηλιακής ενέργειας, σκοπεύουμε να είμαστε πρωτοπόροι και στην υπεράκτια αιολική ενέργεια με εγκατεστημένη βασική ισχύ 2 GW έως το 2030. Θέλουμε επίσης να καινοτομήσουμε και στο πεδίο της υδροηλεκτρικής ενέργειας με την αξιοποίηση αντλιοστασίων και ταμιευτήρων, εκμεταλλευόμενοι τη μοναδική γεωμορφολογία της χώρας».
4. «Σε ό,τι αφορά τη σταδιακή απεξάρτηση από τον άνθρακα, μεταβαίνουμε σε ηλεκτροδότηση χαμηλών εκπομπών άνθρακα με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα θα έχει απαλλαγεί από τον λιγνίτη το αργότερο μέχρι το 2028, ενώ όλες οι παλιές λιγνιτικές μονάδες θα κλείσουν σταδιακά έως το 2023».
5. «Αναφορικά με τα οικοσυστήματα, λαμβάνουμε ρυθμιστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Σκοπεύουμε να απαγορεύσουμε την αλιεία στο 10% των θαλασσών μας μέχρι το 2030. Και εισάγουμε ένα εμβληματικό πρόγραμμα με την ονομασία “Untrodden Mountains” (Απάτητα Βουνά) με στόχο να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον των βουνών μας».
6. «Τέλος, οι διασυνδέσεις. Η Ελλάδα σταθερά μεταμορφώνεται σε έναν περιφερειακό κόμβο πράσινης ενέργειας. Η πρόσφατη συμφωνία μας με την Αίγυπτο για μια νέα ηλεκτρική διασύνδεση αποτελεί απόδειξη. Η Ελλάδα είναι επίσης το λογικό σημείο εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά για το πράσινο υδρογόνο που παράγεται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική».
Στα ύψη αμόλυβδη και πετρέλαιο κίνησηςΦωτιά έχουν πάρει οι τιμές των καυσίμων, αφού στα ύψη είναι η αμόλυβδη βενζίνη και η τιμή του πετρελαίου κίνησης.
Πιο συγκεκριμένα, στο θέμα των καυσίμων τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης πριν από έναν χρόνο ήταν 1,417 ευρώ και φέτος έχει σκαρφαλώσει στα 1,771 ευρώ και σε ορισμένα μέρη πολύ υψηλότερα.
Αυτό σημαίνει πως για ένα ρεζερβουάρ 60 λίτρων πέρυσι χρειάζονταν για γέμισμα 85,02 ευρώ και φέτος με τις νέες τιμές 106,26 ευρώ. Μια διαφορά 21,24 ευρώ.
Από το κύμα ακρίβειας δεν γλυτώνουν ούτε όσοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης.
Τον Οκτώβριο του 2020 η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης ήταν 1,130 ευρώ και έναν χρόνο μετά 1,515, όπως δείχνουν τα στοιχεία.
Έτσι, από τα 67,80 ευρώ που χρειάζονταν για να γεμίσει κάθε φορά ένα ρεζερβουάρ 60 λίτρων φτάσαμε στα 90,90. Μια διαφορά 23,10 ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Τροχαίο ντελίβερι: Καταγγελία κατά Πορτοσάλτε στο ΕΣΡ
Επιμένει ο Πορτοσάλτε για ντελιβεράδες: «Δεν είπα τίποτα περισσότερο από αυτό που ζούμε όλοι» (Video)
Θεσσαλονίκη: «Η σύζυγος μου ήταν στο μπάνιο» λέει ο πατέρας της 4χρονης που έπεσε από τον 4ο όροφο (Video)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο λόγος που δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε το κινητό ως ξυπνητήρι
- Έρχεται… crackdown, κι όχι lockdown: Η «μαύρη λίστα» με καταστήματα από 6/11
- Ο παράξενος βράχος της Ελλάδας που κουνιόταν συνέχεια και γιατί σταμάτησε
- Τα σημάδια που δείχνουν ότι ο μεταβολισμός σας δεν δουλεύει σωστά
- Πιο χαμηλά θεούσα μαζί σου πέφτω πιο χαμηλά
- Άκης Τσελέντης κατά Θεόδωρου Βασιλακόπουλου
- Φωτογραφία: Ο «Μαθιός» με τη γυναίκα του και η «Βασιλική» με τον άντρα της
- Βανδή και Μπισμπίκης αγκαλιά ταξιδεύουν για την Ιταλία – Οι φωτογραφίες που επιβεβαιώνουν τη σχέση τους
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη 4 Νοεμβρίου
- Σαρωτικοί έλεγχοι από το Σάββατο – Επιστρατεύονται 8.000 αστυνομικοί
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι

- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Πλαφόν στους ρύπους
- Η τροπολογία Τσίπρα και η αναφορά σε «δύσκολες αποφάσεις»
- Champions League: Η επέλαση της Λίβερπουλ – Από την αρχή έπαιξε ο Τσιμίκας – Δείτε τα γκολ (Video)
- Εμβολιασμός: Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για 3η δόση σε όσους έχουν κάνει το Johnson & Johnson
- Άλεκ Μπάλντουιν: Οι δικηγόροι της οπλουργού δεν αποκλείουν σαμποτάζ
- Στη φυλακή πατέρας που έσωσε την κόρη του από κύκλωμα trafficking και σκότωσε τον απαγωγέα
- Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Κατηγορεί και τη μητέρα της ότι κινούσε τα νήματα για την «κηδεμονία» της
- Αλ Σαντ για Τσάβι: «Σεβόμαστε τη Μπαρτσελόνα, αλλά δεν μπορούμε να τον αφήσουμε να φύγει»
- Τουρκία: Επίθεση σε μέλος του Ναυτικού των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη
- Πέθανε ο ηθοποιός Κώστας Λάσκος- Η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καιρός σήμερα 4 Νοεμβρίου: H πρόγνωση για την Πέμπτη
- 999 τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη
- Στα όρια της εμμονής με τον Χάρι Πότερ: Ουαλή έσπασε το ρεκόρ Γκίνες με… 5.284 αναμνηστικά
- Καιρός: Αίθριος και σήμερα με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες
- SOS! 150.000 βρέφη και νεογνά πεθαίνουν ετησίως από τον στρεπτόκοκκο Β
- Η ταινία "Αρχηγός από κούνια 2" έρχεται στους κινηματογράφους
- ΕΟΔΥ: Τα σημεία των δωρεάν rapid test σήμερα Πέμπτη 4 Νοεμβρίου
- Οι ταινίες της εβδομάδας – Κλέφτες, τέρατα και …Γκοντάρ!
- Αγροτικό πετρέλαιο: Σε ποιους αγρότες θα επιστραφεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης
- ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Επιχείρηση αύξησης των εμβολιασμών που κινούνται με ρυθμούς χελώνας – ΒΙΝΤΕΟ