Πήγε… ταμείο ο Μπόρις Τζόνσον

Λέγεται ότι σε δύσκολες καταστάσεις, όπως αυτή της πανδημίας της Covid-19, οι ηγέτες δύσκολα χάνουν τη δημοτικότητά τους. Τα παραδείγματα, τουλάχιστον στις ευρωπαϊκές χώρες, είναι τρανταχτά.

Αυτό συμβαίνει διότι, σύμφωνα με την ψυχολογία του κόσμου, οι πολίτες αποδυναμωμένοι, ψυχικά κυρίως, προτιμούν να κάνουν υπομονή για να περάσει το κακό και μετά ίσως αποφασίσουν να βγουν στην αντεπίθεση.
Ένας τέτοιος ηγέτης, αυτή την ώρα τουλάχιστον, αποδεικνύεται και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Όσο και να κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση για τη διαδικασία

του Brexit, όσα λάθη και να έκανε στη χώρα, τουλάχιστον στο πρώτο κύμα της πανδημίας οι γρήγορες κινήσεις του να λάβει εμβόλια από την Pfizer – αρκετά νωρίτερα από τη δυσκίνητη Ε.Ε. –, το αποτελεσματικό εμβολιαστικό του πρόγραμμα αλλά και τα λοκντάουν, φαίνεται πως τον κρατούν ακόμα ψηλά στα μάτια των Βρετανών πολιτών.

Εμφύλιος και αμφισβήτηση


Αυτό έδειξαν τουλάχιστον οι τοπικές/περιφερειακές εκλογές πριν από λίγο καιρό, που έφεραν την επικράτηση του Συντηρητικού Κόμματος, ακόμα και σε προπύργια των Εργατικών. Μεγάλος ηττημένος αναδείχθηκε το Εργατικό Κόμμα και αμέσως άρχισαν ο εσωκομματικός εμφύλιος και η αμφισβήτηση του ηγέτη του, σερ Κιρ Στάρμερ, ο οποίος κατηγορείται από «συντρόφους» του για έλλειψη οράματος και προγράμματος.


Το κόμμα έχασε πάνω από 300 θέσεις σε δημοτικά συμβούλια, καθώς και τη βουλευτική έδρα στο παραδοσιακό προπύργιο του Χάρτλπουλ. Όσο για τις εθνικές εκλογές Ουαλίας και Σκωτίας, στη μεν πρώτη διατήρησαν τα πρωτεία τους, στη δε δεύτερη έχασαν μια θέση στο Κοινοβούλιο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Ο Στάρμερ, όταν παρέλαβε ύστερα από εσωκομματικές διαδικασίες την ηγεσία του κόμματος, υποσχέθηκε να φέρει νέα πνοή μετά την πανωλεθρία των βουλευτικών εκλογών του 2019. Τότε κατηγορήθηκε ο Τζέρεμι Κόρμπιν ότι δεν κατάφερε να πείσει το εκλογικό ακροατήριο των Εργατικών, αλλά αμφισβητήθηκε και η στάση του στο θέμα του Brexit.


Η «Σούπερ Πέμπτη», που ανέδειξε μεγάλο νικητή τον Τζόνσον, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στο Εργατικό Κόμμα. Ο βρετανικός Τύπος ήδη κάνει λόγο για «εμφύλιο» εντός των Εργατικών, αφού οι αντιδράσεις από πρώην και νυν μέλη του κόμματος είναι σφοδρές.

Δύο βουλευτές του κόμματος των Εργατικών δήλωσαν ότι ο Στάρμερ «θα πρέπει να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη, αν ψάχνει κάποιον για να αποδώσει ευθύνες», ενώ ο νικητής των Εργατικών δήμαρχος του Μάντσεστερ Άντι Μπέρνχαμ ζήτησε αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης, καθώς θεωρεί ότι το κόμμα έχει γίνει «λονδινοκεντρικό».

Ήπια αντιπολίτευση


Ένας ακόμη λόγος αμφισβήτησης στο πρόσωπο του Στάρμερ είναι και ο τρόπος άσκησης αντιπολίτευσης στους Τόρις. Ο Τζόνσον έπαιρνε τις αποφάσεις για λοκντάουν το ένα μετά το άλλο, με την πλειονότητα των Βρετανών να συμφωνεί, ωστόσο υπήρχαν και αντιδράσεις από ανθρώπους κυρίως της εστίασης ότι δεν στηρίχθηκαν αρκετά και τα οικονομικά προβλήματα συσσωρεύονται.


Το κοινό αυτό δεν κατάφερε να το προσεγγίσει ο Στάρμερ, ο οποίος στα θέματα της πανδημίας δεν επέλεξε τη σκληρή αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα να προπηλακιστεί ακόμα και σε μπαρ στο οποίο βρέθηκε.
Πλήγμα για τους Εργατικούς αποτέλεσε όμως και το ιστορικό «κόκκινο προπύργιο» του Χάρτλπουλ. Η εκλογική περιφέρεια δεν είχε δεξιό βουλευτή από την ίδρυσή της, το 1974, έως σήμερα. Έτσι, σύμφωνα με αναλυτές, η νίκη στο Χάρτλπουλ ενισχύει ακόμη περισσότερο τον Τζόνσον και τις πολιτικές του, παρά τις ανησυχίες κάποιων λόγω των σκιών σκανδάλων που πλανώνται πάνω από το κεφάλι του Βρετανού πρωθυπουργού.

Ανάμεσά τους το σκάνδαλο της χρηματοδότησης της ανακαίνισης του πρωθυπουργικού διαμερίσματος στην Ντάουνινγκ Στριτ, η διαχείριση της πανδημίας και ο απολογισμός των 127.000 νεκρών από κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Απέναντι σε αυτά ο Τζόνσον αντιπαραβάλλει το εμβολιαστικό του πρόγραμμα και τη διαπραγμάτευσή του με την Ε.Ε. στο Brexit και τις οικονομικές και τελωνειακές συμφωνίες που το ακολουθούν.

Επιμένουν οι Σκωτσέζοι για νέο δημοψήφισμα

Η Σκωτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον μπορεί για μία ψήφο να έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας, κερδίζοντας 64 αντί για τις απαραίτητες 65 έδρες, παρά ταύτα δεν εγκαταλείπει το σχέδιό της για νέο δημοψήφισμα με το ερώτημα ανεξαρτησίας ή όχι από το Ηνωμένο Βασίλειο και παραμονή στην Ε.Ε., προειδοποιώντας τον Τζόνσον να μην αρνηθεί να το επιτρέψει.


Το 2014 οι Σκωτσέζοι είχαν επιλέξει σε ποσοστό 55% να παραμείνουν στους κόλπους του Ηνωμένου Βασιλείου. Τότε όμως δεν είχε ακόμα τεθεί το ζήτημα του Brexit. Σε αυτό οι Σκωτσέζοι αντιτάχθηκαν σε ποσοστό 62%.
Το επιχείρημα που προτάσσει επομένως τώρα ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος έχει την τελευταία λέξη για να αντιταχθεί σθεναρά σε ένα νέο δημοψήφισμα, είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένα νέο καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να διεξαχθεί «παρά μόνο μία φορά σε μια γενιά».


Το Brexit και τα δημογραφικά πλέον δεδομένα στη Σκωτία, αλλά και η πανδημία αλλάζουν το κάδρο των ενδεχόμενων εξελίξεων. Αυτό βλέπει και η Σκωτσέζα πρωθυπουργός, η οποία ενίσχυσε τη δημοτικότητά της καθώς πιστώνεται την καλή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Ειδήσεις σήμερα

Lady Gaga: Νέες αποκαλύψεις για τον βιασμό που υπέστη στα 19 της χρόνια (Video)

Κινητή τηλεφωνία: Αλλαγές στις χρεώσεις – Eυνοϊκότερες συνθήκες για τους πελάτες

Κορωνοϊός: «Στοπ» ΕΜΑ σε δεύτερη δόση AstraZeneca αν παρουσιαστούν θρομβώσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα