Πέτσας: Πραγματικά δύσκολες οι επόμενες δέκα ημέρες - Ασφαλής εκτίμηση για το πότε θα λήξει το lockdown έως τη Δευτέρα
«Λάθος βασικό, που να έλεγε κανείς ότι θα έπρεπε να κάνει αυτό και έκανε κάτι άλλο, δεν καταγράφεται αυτή την στιγμή. Καταγράφεται όμως μια γενικότερη χαλάρωση, η οποία επήλθε κυρίως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Αυτή η χαλάρωση οδήγησε σε αυξημένα κρούσματα αρχικά σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές και αργότερα στην υπόλοιπη χώρα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον Real Fm.
Επισήμανε ότι τα μέτρα του lockdown
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι αν μπει κανείς σήμερα στην ιστοσελίδα του ευρωπαϊκού οργανισμού ECDC, και δει τον μέσο όρο των κρουσμάτων των τελευταίων 14 ημερών για 100.000 κατοίκους, θα διαπιστώσει ότι η Ελλάδα και στα κρούσματα και στους θανάτους είναι πέμπτη ή έκτη από το τέλος μεταξύ 36 χωρών.
Για το εάν το άνοιγμα του τουρισμού επιδείνωσε την κατάσταση ο κ. Πέτσας είπε πως «στον τουρισμό μπορεί κανείς να αποδώσει ό,τι θέλει, αλλά όχι την εξέλιξη της πανδημίας».
«Αυτό είναι ξεκάθαρο από τα επιστημονικά δεδομένα. Όλες οι μετρήσεις των κρουσμάτων ακόμη και τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δείχνουν ότι ήταν πολύ λιγότερα τα εισαγόμενα κρούσματα από τα εγχώρια. Τα εισαγόμενα κρούσματα, σε πολύ μεγάλο ποσοστό ήταν από τα χερσαία σύνορα, που έδειχναν μετακινήσεις ανθρώπων οι οποίοι είτε ήταν Έλληνες είτε ήταν άνθρωποι με άδεια παραμονής από τις γειτονικές χώρες ή αυτοί που μπαινόβγαιναν στα σύνορα για διασκέδαση ή για αγορά προϊόντων. Άρα, δεν ήταν τα τουριστικά κύματα αυτά που προκάλεσαν την έκρηξη του κορονοϊού. Και μια ακόμη απόδειξη είναι ότι η κορύφωση αυτών των κρουσμάτων εμφανίστηκε προς το τέλος Σεπτεμβρίου- αρχές Οκτωβρίου και μετά. Και αυτό δεν είχε να κάνει με τις μεγάλες ροές των τουριστών» υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός πήρε την απόφαση για καθολικό lockdown, όταν δεν υπήρχε άλλη εισήγηση στο τραπέζι ούτε από την αξιωματική αντιπολίτευση ούτε από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Επίσης είπε ότι οι επόμενες επτά με δέκα ημέρες θα είναι πραγματικά δύσκολες. «Θα υπάρχει μια επιπέδωση της καμπύλης αυτή την εβδομάδα και θα αρχίσει να πέφτει λόγω των μέτρων που έχουμε λάβει με το καθολικό lockdown» σημείωσε.
Αναφερόμενος στις αντοχές του Συστήματος Υγείας τόνισε ότι δεν θα γίνει στην Ελλάδα αυτό που έγινε στην Ιταλία. «Αυτό, όμως, που θα γίνει είναι να αρχίσει να αναπτύσσεται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο από την αρχή είχαμε εκπονήσει, από τον Μάρτιο-Απρίλιο και εφαρμόζεται τώρα» είπε, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν και άλλα σχέδια στο τραπέζι που είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και οτιδήποτε άλλο έκτακτο μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξημένη πίεση που θα υπάρχει στις επόμενες επτά-δέκα ημέρες.
Κάλεσε δε όλους τους πολίτες όπως έδειξαν υπευθυνότητα στο πρώτο κύμα της πανδημίας να εξακολουθήσουν να το κάνουν, ώστε τα μέτρα που έχουν ληφθεί να φύγουν γρηγορότερα, παρά αργότερα.
Για τις τιμές των τεστ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Πάντα υπήρχε μια συζήτηση σχετικά με τις τιμές των υγειονομικών προϊόντων και στην πρώτη φάση της πανδημίας. Αποφασίσαμε τότε να ενισχύσουμε την εγχώρια παραγωγή, ώστε να αυξηθεί το προσφερόμενο προϊόν, παρά να βάλουμε ελέγχους στις τιμές, που θα είχαν ως παράπλευρη απώλεια την εξαφάνιση απαραίτητων υλικών, όπως είναι τα αντισηπτικά και οι μάσκες ή τα γάντια από τα ράφια. Αυτό απέδωσε. Και θα αποδώσει και τώρα. Οι τιμές στα τεστ παραμένουν υψηλές, αλλά η συνεχώς μεγαλύτερη χρησιμοποίηση των rapid tests τις ρίχνει. Παράδειγμα, οι τιμές για τα μοριακά τεστ, τα PCR, έχουν πέσει, πλέον, σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι στην πρώτη φάση της πανδημίας, ενώ για τα rapid tests βλέπουμε και τιμές 30-35 ευρώ. Επομένως, προσδοκούμε ότι και το επόμενο διάστημα, όσο μπαίνουν περισσότερα rapid tests στην αγορά, θα πέφτουν οι τιμές».
«Σε άλλες χώρες της Ευρώπης δεν γίνονται τόσα rapid tests. Φροντίσαμε έγκαιρα να πάρουμε αρχικά με μια μεγάλη δωρεά του κ. Μαρτίνου και στη συνέχεια με την προμήθεια του υπουργείου Υγείας και να υπάρχει αυτή η διαθεσιμότητα σε rapid tests. Δωρεάν rapid tests, δωρεάν PCR γίνονται από τον ΕΟΔΥ εκεί που είναι αναγνωρισμένες στενές επαφές» προσέθεσε.
Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρχει μια ασφαλής εκτίμηση για το πότε θα λήξει το lockdown. «Δύο χαρακτηριστικά λαμβάνουμε υπόψη: Πρώτον, τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων. Πιστεύουμε ότι αυτή την εβδομάδα θα δούμε την επιπέδωση της καμπύλης και την άλλη μια γρήγορη πτωτική πορεία. Πολύ κρίσιμο για την πίεση στο Σύστημα Υγείας είναι η κατάσταση στην Αττική. Τα στοιχεία δείχνουν μία σταθεροποίηση των κρουσμάτων στην Αττική τις τελευταίες ημέρες. Δεν βλέπουμε μια εκθετική αύξηση, όπως είχαμε δει στη Θεσσαλονίκη» είπε και συμπλήρωσε: «Στην Αττική βλέπουμε μια σταθεροποίηση 500, 400, 600, κάπου εκεί. Αν αυτό επιβεβαιωθεί τότε είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για το lockdown. Αν κάτι πάει άσχημα στην Αττική και δούμε να αυξάνονται τα κρούσματα πολύ, τότε μπορεί να χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».
ΚορωνοϊόςLOCKDOWNΠέτσαςHas video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κρούσματα σήμερα: Ολοταχώς για νέο «μαύρο» ρεκόρ – Εφιαλτικά τα νούμερα
- Πρόγνωση καιρού: Αλλάζει σημαντικά ο καιρός την επόμενη εβδομάδα – Τι λέει ο Σάκης Αρναούτογλου
- Δραματική κραυγή γιατρού στο "Παπανικολάου"
- Κορωνοϊός: Άρχισε η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και στην Αθήνα
- Ιατρικό ανακοινωθέν για την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας
- Κορωνοϊός: Πληροφορίες για νέο ρεκόρ κρουσμάτων σήμερα
- Κορονοϊός: Στην εντατική του Ευαγγελισμού ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, Αναστάσιος
- Αυτός είναι ο σούπερ Έλληνας παίκτης που θα κάνει Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ να «σφαχτούν»
- Ο Σάκης Αρναούτογλου περιμένει επιδείνωση του καιρού την επόμενη εβδομάδα
- Σχολεία: Τι θα γίνει σε περίπτωση που κλείσουν τα δημοτικά - Διευκρινίσεις Κεραμέως
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Της έκοψαν 300 ευρώ πρόστιμο επειδή κατέβηκε στο υπόγειο του σπιτιού της χωρίς μάσκα
- Ελένη Κοκκίδου: Έχασα 35 κιλά - Ήθελα να ξαναβρώ την παλιά Ελένη
- Μητσοτάκης: Θα διώξω τον διοικητή του «Σωτηρία» αν είπε ψέματα - Η παρέμβαση Τασούλα που προκάλεσε την αντίδραση Πολάκη
- Απόλυτη ανατροπή στην δίκη των Eurofighter στην Αυστρία: Αποφασίστηκε ξαφνικά η διακοπή της
- Γιάννης Καπετάνιος: «Άκουσα τη Ρένια Λουιζίδου που έλεγε ότι έπαιρνε 10.000 ευρώ το επεισόδιο»
- Grant Thornton: Στο 8% ο ρυθμός μείωσης του ελληνικού ΑΕΠ το 2020
- «Βασιλιάς» του Netflix ο Ανταμ Σάντλερ - Οι χρήστες παρακολούθησαν για πάνω από 2 δισ. ώρες ταινίες του
- Η «Σχεδία» και η ομάδα των πωλητών δρόμου χρειάζονται τη βοήθειά μας
- Απόγνωση στη Θεσσαλονίκη: Κραυγή αγωνίας γιατρού - «Βοηθήστε μας»

- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Πέτσας: Πραγματικά δύσκολες οι επόμενες δέκα ημέρες - Ασφαλής εκτίμηση για το πότε θα λήξει το lockdown έως τη Δευτέρα
- Τσίπρας: Πρόταση για πλήρη κάλυψη του δώρου Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα και εισόδημα έκτακτης ανάγκης
- Γιάννης Καπετάνιος: «Άκουσα τη Ρένια Λουιζίδου που έλεγε ότι έπαιρνε 10.000 ευρώ το επεισόδιο»
- Η «Σχεδία» και η ομάδα των πωλητών δρόμου χρειάζονται τη βοήθειά μας
- Grant Thornton: Στο 8% ο ρυθμός μείωσης του ελληνικού ΑΕΠ το 2020
- Ελένη Κοκκίδου: Έχασα 35 κιλά - Ήθελα να ξαναβρώ την παλιά Ελένη
- Απόλυτη ανατροπή στην δίκη των Eurofighter στην Αυστρία: Αποφασίστηκε ξαφνικά η διακοπή της
- Της έκοψαν 300 ευρώ πρόστιμο επειδή κατέβηκε στο υπόγειο του σπιτιού της χωρίς μάσκα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Employment Rates Fall Across Europe (infographic)
- Υπουργείο Παιδείας: Στα σχολεία 91.613 tablet και laptop αξίας άνω των 24 εκατ. ευρώ
- Το… ξέκοψε ο Μητσοτάκης σε Κουτσούμπα – Βαρουφάκη για το Πολυτεχνείο! video
- Η Δήμητρα Αλεξανδράκη άλλαξε καριέρα και δεν θα πιστέψετε με τι ασχολείται!
- FT: H Tui καθυστερεί την καταβολή των οφειλόμενων στους Έλληνες ξενοδόχους
- Η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναζητά συνεργάτες για στατιστικές έρευνες περιόδου Ιανουαρίου – Αυγούστου 2021.
- Σουηδία : Η αύξηση των κρουσμάτων δοκιμάζει τη στρατηγική της χώρας
- Ίδρυση dry port στη Βουλγαρία από την ΟΛΘ Α.Ε.
- Κοροναϊός : Η πανδημία χτύπησε και το Οικουμενικό Πατριαρχείο
- Κορωνοϊός : Δεν υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, τονίζουν πηγές του υπουργείου Υγείας