Πετρελαιομοναρχία σε κρίση: Το ΔΝΤ «βλέπει» χρόνια λιτότητας στη Σαουδική Αραβία

ΚΟΣΜΟΣ

Χρόνια λιτότητας, με αύξηση των φόρων και χαμηλή επιδότηση της κατανάλωσης καυσίμων προβλέπει το ΔΝΤ για μία από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες στον κόσμο: τη Σαουδική Αραβία.

Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, η τιμή του οποίου μειώθηκε περισσότερο από 70% μέσα σε 18 μήνες, οδήγησε σε εκτόξευση του δημόσιου χρέους της πλούσιας σε πετρέλαιο

χώρας της Μέσης Ανατολής.

«Θα χρειαστεί ένα πολυετές πρόγραμμα προσαρμογής», επισημαίνει το ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι πρέπει να μειωθεί η εξάρτηση της οικονομίας της Σουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο.

«Είναι μεταρρυθμίσεις δύσκολες αλλά αναγκαίες και είμαστε σίγουροι ότι οι αρχές της χώρας θα τις εφαρμόσουν».

Ανάμεσα στα μέτρα λιτότητας περιλαμβάνεται και η αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, η χαμηλή τιμή του οποίου αποτελούσε ένα άτυπο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ του εξαιρετικά αυταρχικού καθεστώτος και του λαού της χώρας.

Η Σαουδική Αραβία κυβερνάται με σιδηρά πυγμή και υπό το καθεστώς της Σαρίας από τον απόλυτο μονάρχη Σαλμάν μπιν Αμπντούλ Αζίζ Αλ-Σαούντ και την βασιλική οικογένεια.

Η οικονομική κατάρρευση της χώρας έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Σαουδική Αραβία συγκρούεται με το Ιράν σε έναν αιματηρό πόλεμο «δι΄αντιπροσώπων» στη γειτονική Υεμένη, οπού εδώ και μήνες αραβική σουνιτική μουσουλμανική σημμαχία υπό την καθοδήγησή της πλήττει στόχους των σιιτών ανταρτών Χούτι.

Ενδεικτικό της τρομοκρατίας που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας είναι το γεγονός ότι μέσα στο 2015 η Σαουδική Αραβία προχώρησε στην εκτέλεση 175 ατόμων, ανάμεσά τους και του εξέχοντος σιίτη ιερωμένου που οδήγησε σε ρήξη των σχέσεών της με το Ιράν.

Ο συνδυασμός λιτότητας και αυταρχισμού ενδέχεται να προκαλέσει ένα εκρηκτικό μείγμα στο εσωτερικό της Σουδικής Αραβίας, που αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ και της Δύσης στη Μέση Ανατολή.

λιτότηταΣαουδική ΑραβίααυταρχισμόςΔΝΤHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα