Πετρέλαιο: «Φωτιά» στις τιμές μετά την αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής από OPEC+

Φωτιά παίρνουν και πάλι οι τιμές των καυσίμων, καθώς το βαρέλι του αργού έφτασε στα 86 δολάρια, μετά την απόφαση των μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών του κόσμου να περικόψουν την παραγωγή κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια τη μέρα.

Τα κράτη του Opec+, στα οποία περιλαμβάνονται η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και η Ρωσία, ανακοίνωσαν ότι μειώνουν την παραγωγή σε ποσοστό που αντιστοιχεί στο 3,7% της παγκόσμιας ζήτησης. Η νέα μείωση της παραγωγής προστίθεται στα υφιστάμενα

σχέδια για τις περικοπές που είχαν αποφασιστεί από τον περασμένο Νοέμβριο.

Η απόφαση του Opec+ είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 7% τα συμβόλαια Μαΐου για αγορές πετρελαίου Μπρεντ.

Οι εκπρόσωποι του  Opec+ δήλωσαν ότι η απόφαση του οργανισμού αποσκοπεί στην υποστήριξη της σταθερότητας στην αγορά, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι στόχος είναι η αύξηση της κερδοφορίας των πετρελαιοπαραγωγών.

«Επισήμως το καρτέλ επιδιώκει σταθερότητα τιμών στις αγορές πετρελαίου. Αλλά στην πραγματικότητα θέλουν απλά υψηλότερες τιμές», δήλωσε ο Αιπεκ Οζκαρντέσκαγια, αναλυτής της  Swissquote Bank.

Η περικοπή της παραγωγής ανακοινώθηκε καθώς από την αρχή του χρόνου οι τιμές είχαν πτωτική πορεία.

Οι δυτικές κυβερνήσεις ανησυχούν ότι η απόφαση του  Opec+ θα οδηγήσει σε νέα κούρσα των τιμών των καυσίμων, κάτι που θα επιβαρύνει τις πληθωριστικές πιέσεις.

«Η πραγματικότητα είναι ότι ο πληθωρισμός δεν θα υποχωρήσει στο άμεσο μέλλον και με τον Opec+ να ανακοινώνει ξαφνικά ότι θα μειωθεί η παραγωγή κατά 1,1 εκατομμύριο βαρέλια την μέρα από τον επόμενο μήνα, θα δούμε την οικονομική ανάκαμψη που προέκυψε από την πρόσφατη μείωση των τιμών ενέργειας, θα δούμε να αντιστρέφεται αυτή η τάση», δήλωσε ο Μάικλ Χιούζον, επικεφαλής της ομάδας αναλυτών της βρετανικής εταιρίας CMC Markets.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ. «Δεν νομίζουμε ότι η περικοπή είναι ενδεικνυόμενη με δεδομένη την αβεβαιότητα στην αγορά», δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας.

Opec+

Είναι η ομάδα των 23 μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών του κόσμου, που συνεδριάζουν τακτικά για να διαμορφώνουν τις ποσότητες του αργού πετρελαίου που διοχετεύονται στη αγορά.

Η καρδιά της ομάδας είναι τα 13 μέλη του Opec+, δηλαδή κυρίως τα κράτη της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Ο Opec+ συγκροτήθηκε το 1960, για να ελέγχει την παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Σήμερα τα κράτη του οργανισμού παράγουν το 30% του πετρελαίου παγκοσμίως, με μεγαλύτερη παραγωγό την Σαουδική Αραβία, που ρίχνει στην αγορά κάθε μέρα περισσότερα από 10 εκατομμύρια βαρέλια.

Το 2016, σε μία περίοδο που οι τιμές ήτα πολύ χαμηλές ο οργανισμός αποφάσισε να συνεργαστεί με άλλες δέκα χώρες-παραγωγούς για να δημιουργηθεί ο Opec+.

Μεταξύ αυτών των 10 χωρών είναι η Ρωσία, που παράγει επίσης πάνω από 10 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την μέρα.

Οι 23 χώρες παράγουν περίπου το 40% του αργού πετρελαίου στον κόσμο.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν στα 130 δολάρια το βαρέλι, αλλά στη συνέχεια άρχισε η αποκλιμάκωση, για να φτάσει τον περασμένο μήνα στα 70 δολάρια.

Διαβάστε επίσης:

DW: Κινείται η Ελλάδα προς τον «ορμπανισμό»;

Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι ύψωσαν την σημαία τους στο Μπαχμούτ (Video)

Το ψάρι που ζει σε βάθος 8.000 μέτρων στον ωκεανό και φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά (photos/videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα