Περίσσεψαν οι φιλοφρονήσεις στη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν

Σε μια συνάντηση γεμάτη αβρότητες εκατέρωθεν ολοκληρώθηκε η συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν και τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Λίγο πριν πριν ξεκινήσει η κρίσιμη συνάντηση των δύο , είχαν έναν διάλογο γεμάτο νοήματα μπροστά στις κάμερες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι «καταλήξατε σε μία ιστορική συμφωνία χθες για την ένταξη της Σουηδίας» και ευχαρίστησε τον Ερντογάν για το θάρρος του: «Σας ευχαριστώ για τη διπλωματία και το θάρρος σας για αυτή την απόφαση. Σας ευχαριστώ

για την ηγεσία σας, κύριε Πρόεδρο, η οποία επιβεβαιώνει τη δέσμευσή σας στο ΝΑΤΟ και στους συμμάχους σας και ελπίζον να κάνετε ισχυρότερη τη Συμμαχία».

«Αγαπημένος φίλος» του Ερντογάν ο Μπάιντεν

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ερντογάν, με τη συμβολή μεταφραστή χαρακτήρισε «αγαπημένο του φίλο» τον κ. Μπάιντεν, σε μία ακόμα κίνηση που φαίνεται να δείχνει αλλαγή της συνολικής στάσης του απέναντί στη Δύση. «Κύριε πρόεδρε, αγαπημένε φίλε μου, πρώτα από όλα θέλω να σας ευχαριστήσω για τα συγχαρητήρια που μου δώσατε μετά την επανεκλογή μου στο παρόν αξίωμα», σημείωσε αρχικά και πρόσθεσε:

«Στο πλαίσιο του στρατηγικού μας μηχανισμού, πιστεύω ότι έχει η ώρα για τους ηγέτες να βρεθούν μαζί για περαιτέρω διαβουλεύσεις. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η σημερινή συνάντηση μαζί σας, στο πλαίσιο της νατοϊκής συνόδου, είναι το πρώτο βήμα μπροστά», τόνισε ο κ. Ερντογάν και κατέληξε: «Οι συναντήσεις μας πριν από τη σημερινή, ήταν σαν προπαρασκευαστικές, αλλά τώρα ξεκινάμε μία νέα διαδικασία».

Turkish President Recep Tayyip Erdogan meets US President Joe Biden on sidelines of NATO Summit in Vilnius pic.twitter.com/6Ff9CXcFQa

TRT World (@trtworld) July 11, 2023

Σημειώνεται ότι η συνάντηση ανάμεσα στου δύο ηγέτες είναι ιδιαίτερα κρίσιμη γιατί θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τι μέλλει γενέσθαι με την αγορά των τουρκικών F-16 που η τουρκική πλευρά επιθυμεί διακαώς.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση των δύο ολοκληρώθηκε έπειτα από 1 ώρα και 15 λεπτά και πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών στο Λιθουανικό Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο (LITEXPO).

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών «μπαίνουν σε νέο στάδιο» ενώ ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε μάλιστα να ευχηθεί στον Τζο Μπάιντεν για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2024.

Μετά τη συνάντηση, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία «ξεκινά μια νέα προσέγγιση» με τις ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι οι προηγούμενες συναντήσεις με τον Μπάιντεν ήταν «προθέρμανση. Τώρα ξεκινάμε μια νέα διαδικασία», όπως μετέδωσε το Anadolou.

US President Biden thanks Turkish President Erdogan for his leadership, carrying out diplomacy on Sweden's NATO accession process

President Biden says he is looking forward to meeting President Erdogan in the next 5 years pic.twitter.com/KoblUjxUSf

— Anadolu English (@anadoluagency) July 11, 2023

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι πιστεύει ότι είναι ώρα για διαβουλεύσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών με τις ΗΠΑ ως μέρος του στρατηγικού μηχανισμού. «Θεωρώ αυτή τη συνάντηση ως το πρώτο βήμα προς αυτό», πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την ηγεσία του και τη διπλωματία στη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι ανυπομονεί να συναντήσει ξανά τον Τούρκο πρόεδρο.

Το πράσινο φως του Ερντογάν για τη Σουδία προκάλεσε εξελίξεις

Υπενθυμίζεται, ότι αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Τούρκος πρόεδρος μετά την τριμερή με τον γ.γ. του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ και τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον παρέκαμψε τις αντιρρήσεις του και είπε το πολυπόθυτο «ναι» για να εισαχθεί το ταχύτερο στην τουρκική Εθνοσυνέλευση το πρωτόκολλο εισδοχής της Σκανδιναβικής χώρας.

Την απόφαση της Τουρκίας χαιρέτησε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, ο Τζο Μπάιντεν είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τον Ερντογάν και την Τουρκία «για την ενίσχυση της άμυνας και της αποτροπής στον ευρωατλαντικό χώρο», προσθέτοντας ότι «ανυπομονεί» να υποδεχτεί τη Σουηδία ως το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Και ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν χαιρέτησε την απόφαση γράφοντας στο Twitter: Χαιρετίζουμε τη δέσμευση της Τουρκίας να διαβιβάσει τα πρωτόκολλα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στο τουρκικό κοινοβούλιο και να συνεργαστεί με το κοινοβούλιο για να εξασφαλίσει την επικύρωση. Η Σουηδία που θα γίνει ο 32ος Σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την Συμμαχία και συμβολή στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ήρθε χωρίς ανταλλάγματα, καθώς μετά τα ανατολίτικα παζάρια του Ερντογάν, η Σουηδία προτίθεται να στηρίξει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε (που σημαίνει και άρση των κυρώσεων αλλά και απελευθέρωση της βίζας) ενώ θα πρέπει να πάρει πιο σκληρά μέτρα κατά του PKK και του FETO (Γκιουλενιστές), αλλά και για άλλες πράξεις όπως το κάψιμο του Κορανιού, για το οποίο η Τουρκία αντιδρά έντονα.

Μπαράζ επαφών Ερντογάν

Ο Ερντογάν είχε επίσης διμερείς συναντήσεις με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ, την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.

Την Τετάρτη, ο Ερντογάν θα έχει διμερή συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου.

Διαβάστε επίσης:

Ξανανοίγει η μυστηριώδης υπόθεση εξαφάνισης της Εμμανουέλας Ορλάντι στο Βατικανό

Καλιφόρνια: Τα UFO αποδείχτηκαν… φωτοβολίδες – Όταν Αμερικανοί πεζοναύτες είδαν ένα «άγνωστο αντικείμενο»

Μπραντ Πιτ-Αντζελίνα Τζολί: Και η «μάχη» συνεχίζεται… (Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα