Πέντε ερωτήματα για τις καταστροφικές φωτιές – Τι απαντά η κυβέρνηση

Αν και κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα η αξιωματική, δεν εμφανίζεται για την ώρα να επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών που μαίνονται στη χώρα, τα κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται απολογητικά και έτοιμα  να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κριτική. 

Στηρίζουν, δε, το αφήγημά τους σε μία βασική αρχή. Ότι την ώρα της μάχης δεν χρειάζεται να λέγονται πολλά και ο όποιος απολογισμός θα γίνει όταν σβήσουν οι φωτιές και η πολιτεία μετρήσει τις πληγές που άφησε πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά. 

Τα κυβερνητικά στελέχη προφανώς

αισθάνονται ότι θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις σε μία σειρά από θέματα που έχουν να κάνουν τόσο με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, όσο και με τα μέσα που διαθέτει η πολιτεία καθώς ο πρωθυπουργός πριν από λίγο καιρό  (στις 7-7-2023) είχε πει ότι «η χώρα είναι έτοιμη για την αντιπυρική περίοδο».

Την δήλωση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη έσπευσε  μάλιστα να επιβεβαιώσει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος λέγοντας: «Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια σοβαρή επένδυση και επίκειται μια ακόμα μεγαλύτερη επένδυση σε μηχανισμούς, σε εξοπλισμούς στο Πυροσβεστικό μας Σώμα της τάξεως των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Όσοι μιλούν για κενές οργανικές θέσεις στην Πυροσβεστική λένε μισή αλήθεια και μισό ψέμα» δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τονίζοντας ότι αυτές έχουν σχεδιαστεί υπό συνθήκες που δεν αντιστοιχούν στις σημερινές απαιτήσεις, στα σημερινά δεδομένα. Και πρόσθεσε :

«Αυτή τη στιγμή ο μηχανισμός των πυροσβεστών έχει στις τάξεις του πάνω από 16.000 πυροσβέστες, είτε μόνιμο είτε εποχικό-έκτακτο προσωπικό, συν τους δασοκομάντος οι οποίοι μπήκανε πέρυσι με προσλήψεις. Έχουμε επίσης διπλασιάσει τον αριθμό των εθελοντών πυροσβεστών από 2.000 σε περισσότερους από 4.000. Τα εναέρια μέσα το 2019 ήταν 61, σήμερα είναι 89 και έχουμε προσαρμόσει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις σε νέου τύπου αεροσκάφη, είτε ελικόπτερα είτε αεροπλάνα που καλύπτουν περισσότερο τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του ανάγλυφου της χώρας μας. Από εκεί και πέρα έχουν γίνει σημαντικές προσθήκες και στα οχήματα, από 3.400 οχήματα πέρυσι φέτος έχουμε περισσότερα από 3.650», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Φυσικά, τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά τις δηλώσεις του υπουργού είναι τα εξής:

-Γιατί παρά τα επιπλέον μέσα κατάσβεσης η χώρα βρίσκεται σήμερα σε αυτή την κατάσταση με φωτιές να μαίνονται σε πολλά σημεία της χώρας. 

Ποιος επιμελείται το επιχειρησιακό σχέδιο από την στιγμή που υπάρχουν καταγγελίες ότι άλλες είναι οι εντολές τον υψηλά ιστάμενων και άλλες των επιχειρησιακών παραγόντων. Τι ακριβώς συνέβη με τα αεροπλάνα, καθώς όλες αυτές τις ημέρες υπήρξαν εκατοντάδες καταγγελίες από τους πολίτες ότι η παρουσία τους ήταν μειωμένη. Ποιες ακριβώς  ήταν οι παρεμβάσεις της περιφέρειας Αττικής και του Γιώργου Πατούλη προκειμένου να μην επεκταθεί η φωτιά;Ευσταθούν οι καταγγελίες του Γιάννη Σγουρού ότι  σήμερα θα ανοιχθούν οι προσφορές για τα αντιπυρικά μηχανήματα της περιφέρειας, καθώς η προκήρυξη του διαγωνισμού έγινε στις 15 Ιουλίου;

Ο πρωθυπουργός, πάντως, επισκέφθηκε ξανά την Πολιτική Προστασία προκειμένου να ενημερωθεί για το πώς έχουν αναπτυχθεί οι δυνάμεις της πυρόσβεσης. Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε εκεί  ενημερώθηκε από τον Αρχηγό και τους επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος για την κατάσταση που βρίσκονται οι πυρκαγιές που καίνε σε όλη την Ελλάδα.

Ακόμα έγινε σχεδιασμός για τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που αναμένεται να πλήξουν την χώρα από σήμερα και για τρεις μέρες. Στη σύσκεψη μαζί με την ηγεσία του ΠΣ συμμετείχαν Βασίλης Κικίλιας, Βαγγέλης Τουρνάς, Νότης Μηταράκης, Άκης Σκέρτσος, Χρήστος Τριαντόπουλος, Θανασης Κοντογεώργης και Βασίλης Παπαγεωργίου. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης από την πλευρά του,  αφού παραδέχθηκε ότι η όλη κατάσταση δεν είναι μία εύκολη άσκηση, έκανε ιδιαίτερο λόγο για το 112, χαρακτηρίζοντάς το «σπουδαία κατάσταση για τη χώρα μας», σε ό,τι αφορά στη διάσωση της ανθρώπινης ζωής. Ακόμα,  μίλησε για την καταγραφή των καταστροφών, σημειώνοντας πως, τα συνεργεία έχουν ήδη βγει για καταγραφή στις πληγείσες περιοχές και «η διαδικασία της αποζημίωσης θα γίνει άμεσα». 

Διαβάστε επίσης:

«Πρεμιέρα» για τις εκλογές της Περιφέρειας: Επίθεση Ιωακειμίδη σε Πατούλη για τις φωτιές

Σπυρόπουλος για Καμπόσο και Δούκα: Όλα στον βωμό της εξουσίας

Μητσοτάκης: Αισιόδοξος ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο αποδήμων θα λάβει μεγάλη πλειοψηφία

Keywords
Τυχαία Θέματα