Πάτι Σμιθ και Λόρι Άντερσον στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Δύο σημαντικές φωνές, που συνδύασαν την ποίηση με τη μουσική και την τέχνη με τον ακτιβισμό, πιστεύοντας ακράδαντα στην ανάγκη ν’ αλλάξουμε τον κόσμο, έρχονται στο Ηρώδειο για να μας θυμίσουν πως «People have the power».

Η Πάτι Σμιθ, που θα εμφανιστεί στο Ηρώδειο στις 25 Ιουνίου, επηρεασμένη από τον Μπομπ Ντίλαν, τον Αρθούρο Ρεμπό, τον υπαρξισμό και

την μπιτ λογοτεχνία, υπήρξε η ιέρεια του πανκ και η ρομαντική μορφή της νεοϋρκέζικης σκηνής του ’70.

Η πολυσχιδής μουσικός, συγγραφέας, εικαστικός και ακτιβίστρια, σφράγισε το μουσικό στερέωμα με τραγούδια – ύμνους, όπως το «Because the night» και το «People have the power».

Γεννημένη στις 30 Δεκεμβρίου του 1946, με πατέρα μηχανικό και μητέρα σερβιτόρα, άρχισε να ξεχωρίζει από τα εφηβικά της χρόνια. Αρχικά θέλησε να γίνει καθηγήτρια Τέχνης. Ωστόσο την κέρδισε η μουσική, την οποία, με απαράμιλλο τρόπο, πάντρεψε με την ποίησή της.

Ξεκίνησε τις δημόσιες εμφανίσεις της στις αρχές του ’70 σε μικρά κλαμπ διαβάζοντας κυρίως ποίηση υπό τη συνοδεία κιθάρας που έπαιζε ο Λένι Κέι. Στη συνέχεια δημιούργησε το συγκρότημα «Patti Smith Group» και πέντε χρόνια αργότερα μεταπήδησε στο κλαμπ CBGB, που φιλοξενούσε τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της ανερχόμενης πανκ μουσικής. Την ίδια εποχή έβγαλε τον πρώτο της δίσκο «Horses». Ακολούθησαν μια σειρά από σημαντικά άλμπουμ, ποιητικές συλλογές αλλά και βιβλία, όπως το «Πάτι και Ρόμπερτ», που τιμήθηκε το 2010 με το Εθνικό βραβείο ΗΠΑ, και το αυτοβιογραφικό «M Train» (2018).

Από την άλλη, η Λόρι Άντερσον, συνθέτης, μουσικός, τραγουδίστρια, περφόρμερ, ποιήτρια, αφηγήτρια ιστοριών, εικαστικός και εφευρέτρια μουσικών οργάνων, που συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους πρωτοπόρους της ηλεκτρονικής μουσικής, παραμένει ακατάτακτη, καθώς το έργο της φλερτάρει με όλα τα είδη.

Γεννημένη στις 5 Ιουνίου 1947 στο Ιλινόις, άρχισε να μαθαίνει βιολί στα πέντε της χρόνια και αργότερα έπαιξε με τη νεανική συμφωνική ορχήστρα του Σικάγο. Στη συνέχεια σπούδασε Ιστορία Τέχνης στο Bernard College (B.A.) και γλυπτική στο Columbia University (MFA). Για δύο χρόνια δίδαξε Ιστορία της Τέχνης στο City University της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο το 1972 στράφηκε στις ιδιότυπες παραστάσεις της με πρώτη μια συναυλία με κόρνα αυτοκινήτου. Ακολούθησε το πιο γνωστό έργο της «Duets on ice», όπου έπαιζε βιολί, φορώντας παγοπέδιλα, πάνω σ’ ένα κομμάτι πάγου. Το μουσικό κομμάτι τελείωνε με το λιώσιμο του πάγου.

Ζυμωμένη και αυτή καλλιτεχνικά με τη νεοϋρκέζικη σκηνή της δεκαετίας του ’70 και τους εκφραστές της – από τον Λου Ριντ (τον οποίο και παντρεύτηκε) μέχρι τους Γουίλιαμ Μπάροουζ, Άντι Γουόρχολ, Φίλιπ Γκλας, Τζον Κέιτζ, Άλεν Γκίνζμπεργκ κ.ά. – συνδυάζει την καταγγελία με την ποίηση και το αίτημα της χειραφέτησης με την αναζήτηση της ελευθερίας στην τέχνη. Κάνοντας ιδιαίτερη χρήση της γλώσσας, της τεχνολογίας και των εικόνων, έγινε ευρέως γνωστή το 1981, όταν η ηλεκτρονική σύνθεση «O Superman» έφθασε στο Νο.2 του βρετανικού πίνακα επιτυχιών.

Οι παραστάσεις, η μουσική, οι εγκαταστάσεις και τα κινηματογραφικά έργα της Άντερσον έχουν, συχνά, αυτοβιογραφικό χαρακτήρα, αλλά ταυτόχρονα ξεχωρίζουν για το πολιτικό τους περιεχόμενο και τα κοινωνικά θέματα που θίγουν.

Την Αμερικανίδα αβανγκάρντ καλλιτέχνιδα θα δούμε στις 10 Ιουλίου στο Ηρώδειο.

Διαβάστε επίσης:

Καλοκαιρινό αναγνωστήριο (photos)

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Σάτιρα με Χαβιέρ Μπαρδέμ, ρομαντική Έμα Τόμσον και ελληνικό δράμα

Βιβλίο: Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας

Keywords
Τυχαία Θέματα