Πατέρας 9χρονης ομήρου που αφέθηκε ελεύθερη: «Της είχαν πει να μην κάνει θόρυβο – Ακόμη ψιθυρίζει όταν μιλάει»

«Το πιο σοκαριστικό, ανησυχητικό σημείο μόλις την είδα, ήταν ότι απλώς ψιθύριζε, δεν μπορούσες να την ακούσεις», είπε στο CNN ο Τόμας Χαντ, πατέρας της εννιάχρονης Ιρλανδο-Ισραηλινής Έμιλι Χαντ, μετά την επανένωση τους, καθώς το μικρό κορίτσι ήταν ανάμεσα στους ομήρους που η Χαμάς απελευθέρωσε στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Ισραήλ.

«Έπρεπε να βάλω το αυτί μου στα χείλη της», είπε. «Της είχαν πει να μην κάνει θόρυβο».

Όταν ο Χαντ τη ρώτησε πόσο καιρό νόμιζε ότι μακριά από το σπίτι της,

εκείνη απάντησε ότι είχε περάσει ένας χρόνος. «Εκτός από τους ψιθύρους, αυτό ήταν μια γροθιά στο στομάχι», είπε ο Χαντ.

Η Έμιλι Χαντ έπρεπε να τρέχει από σπίτι σε σπίτι, αναγκαζόμενη να μετακινηθεί από τη Χαμάς καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει επίθεση στη Γάζα, είπε στο CNN ο πατέρας της Τόμας Χαντ.

«Αυτό είναι τρομακτικό. Πιθανότατα να σε τραβούν, να σε σέρνουν, να τους σπρώχνουν… υπό καταιγισμό πυροβολισμών», είπε την Τρίτη.

Είναι μια από τις λεπτομέρειες που η κόρη του μοιράζεται σιγά-σιγά, αποκαλύπτοντας τι συνέβη μετά την απαγωγή της στις 7 Οκτωβρίου και τη μεταφορά της στη Γάζα, ένα μέρος που τώρα αποκαλεί «το κουτί».

«Αποκαλύπτεται αργά, σιγά σιγά», είπε ο Χαντ.

«Θα μάθουμε μόνο τι πέρασε πραγματικά όταν μιλήσει για όλα», είπε στο CNN. «Θέλω να μάθω τόσες πολλές πληροφορίες… αλλά πρέπει να τους αφήσουμε, όταν είναι έτοιμοι, θα τα πουν».

Η Έμιλι απήχθη και μεταφέρθηκε στη Γάζα μαζί με τη φίλη της Χίλα Ρότεμ Σοσάνι και τη μητέρα της Χίλα, Ράγια, πριν απελευθερωθούν τα παιδιά το περασμένο Σάββατο.

Η Ράγια πρόσεχε τη Χίλα και την Έμιλι σαν να ήταν και οι δύο κόρες της, είπε ο Χαντ. Και ο χωρισμός της Χίλα από τη μητέρα της δύο νύχτες πριν από την απελευθέρωση των κοριτσιών –κατά παράβαση των συμφωνιών που έγιναν μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ– ήταν «ένα ακόμη βήμα σκληρότητας», είπε.

Από τον θάνατο στην ελπίδα

Η Έμιλι βρισκόταν στο σπίτι της Χίλα όπου επρόκειτο να περάσει το βράδυ, όταν μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στο Κιμπούτς Μπεέρι. Ο Χάντ ήταν παγιδευμένος στο σπίτι του για ώρες, χωρίς να μπορεί να φτάσει στην κόρη του, καθώς η κοινότητα είχε καταστραφεί – περίπου 130 κάτοικοι σκοτώθηκαν και άλλοι αιχμαλωτίστηκαν.

Περίπου δύο μέρες αργότερα, οι ηγέτες του κιμπούτς του είπαν ότι είχαν δει τη σορό της Έμιλυ. «Απλώς είπαν: «Βρήκαμε την Έμιλι. Είναι νεκρή.» Και είπα, «Ναι!», «Ναι!» και χαμογέλασα γιατί αυτά είναι τα καλύτερα νέα υπό τις δεδομένες συνθήκες… Ο θάνατος λοιπόν ήταν μια ευλογία, μια απόλυτη ευλογία».

Ωστόσο, λίγες εβδομάδες αργότερα ο Χαντ ενημερώθηκε πως η κόρη του ίσως να ήταν ζωντανή.

Οι όμηροι είχαν αρκετό φαγητό για να επιβιώσουν και άφθονο νερό για να πιουν, είπε ο Χαντ. «Πάντα είχαν ένα πρωινό, μερικές φορές μεσημεριανό, μερικές φορές κάτι το βράδυ».

Η Έμιλι ήταν τόσο πεινασμένη που έμαθε να τρώει απλό ψωμί με ελαιόλαδο.

Είπε «κανείς δεν μας χτύπησε» και ο Χαντ φαντάζεται ότι και μόνο οι φωνές ήταν αρκετές για να μείνει υπό έλεγχο. Τα παιδιά δεν μπορούσαν να κάνουν θόρυβο και τους επιτρεπόταν να κάνουν λίγα πράγματα, να ζωγραφίσουν και να παίξουν με κάποιες κάρτες.

Διαβάστε επίσης:

Χαμάς – Ισραήλ: Αλληλοκατηγορίες για παραβίαση της εκεχειρίας

Παρίσι: Σοβαρά επεισόδια μεταξύ οπαδών της Παρί Σεν Ζερμέν και της Νιούκαστλ (Videos)

Πληροφορίες περί δηλητηρίασης της συζύγου του αρχηγού των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πατέρας 9χρονης, Της, – Ακόμη,pateras 9chronis, tis, – akomi