ΠΑΣΟΚ: Τι πετυχαίνει με την πρόταση δυσπιστίας ο Ανδρουλάκης – Όλη η διαδικασία στη Βουλή

Ως ευκαιρία να βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή για να μιλήσει για πρώτη φορά για το δυστύχημα των Τεμπών βλέπουν στην Χαριλάου Τρικούπη την πρόταση δυσπιστίας που θα καταθέσουν την Τρίτη Βουλή.

«Ήρθε η ώρα να μιλήσει στη Βουλή» 

Η πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη, για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, όπως όλα δείχνουν συγκεντρώνει τις απαιτούμενες υπογραφές, μετά και τη θετική ανταπόκριση των κομμάτων της

Αντιπολίτευσης.

Η πρόταση δυσπιστίας αναμένεται να κατατεθεί την Τρίτη ενώ για τη μέρα που θα ξεκινήσει η συζήτηση αυτή εξαρτάται από την πρόθεση της κυβέρνησης καθώς μπορεί να ξεκινήσει είτε την Τετάρτη είτε την Πέμπτη. 

Το κείμενο της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, θα έχει στην αρχή την υπογραφή των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και μετά θα ακολουθήσουν οι βουλευτές των άλλων κομμάτων. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας θα ψηφίσουν υπέρ. Υπέρ της πρότασης είναι και η Ελληνική Λύση αλλά αναμένεται να δούμε αν τελικά θα είναι οι υπογραφές των βουλευτών στο τελικό κείμενο που θα κατατεθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για την πρόταση δυσπιστίας ελήφθη στον απόηχο του δημοσιεύματος της εφημερίδας Το Βήμα περί «μονταζιέρας στα Τέμπη». Το ρεπορτάζ αναφέρει πως το ηχητικό από τις συνομιλίες του σταθμάρχη την μοιραία νύχτα είναι προϊόν συρραφής δύο ξεχωριστών συνομιλιών και θέτει δύο ερωτήματα: Ποιος έκανε το μοντάζ και ποιος άλλος μπορεί να ήταν ο στόχος του πέραν του να ενισχυθεί το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους. 

Στο μήνυμά του ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρει: Οι σημερινές αποκαλύψεις αποδεικνύουν ότι το έγκλημα των Τεμπών είναι  ένα διαρκές έγκλημα .

Είναι εξοργιστικό ότι την ώρα που 57 άνθρωποι έχασαν με άδικο και τραγικό τρόπο τις ζωές τους, την ώρα που θρηνούσαν οι οικογένειες τους και εκατομμύρια Έλληνες σκέπτονταν ότι στο μοιραίο τρένο θα μπορούσαν να είναι τα δικά τους παιδιά, κάποιοι είχαν την προτεραιότητα να αφαιρέσουν συνομιλίες του επίμαχου σταθμάρχη, να τις χαλκεύσουν και να τις διοχετεύσουν σε φιλικά μέσα για να ενισχύσουν το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους. Κι όλα αυτά πριν τις παραλάβει η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη.

Απέναντι μας έχουμε μια αδίστακτη αγέλη εξουσίας, που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και υπονομεύει το κράτος δικαίου.

Γι’ αυτό υπάρχει μόνο ένας δρόμος: η πρόταση δυσπιστίας.

Αναλαμβάνω τη θεσμική πρωτοβουλία και καλώ όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Όπως υπογραμμίζουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη με αυτήν την ενέργεια της οποίας ηγείται το ΠΑΣΟΚ, είναι η πρώτη φορά που θα βρεθεί στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητοστάκης να πάρει θέση για το δυστύχημα των Τεμπών, κάτι το οποίο δεν έπραξε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Το topontiki.gr συνομίλησε με πρόσωπα και αναλυτές του Κεντροαριστερού χώρου και στην πρώτη ερμηνεία που δίνουν κάνουν λόγο για μία πετυχημένη κίνηση του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς «αντίπαλος της κυβέρνησης είναι τα Τέμπη», ενώ παράλληλα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ξεκάθαρα πως ηγείται αυτής της κίνησης.

Στο ερώτημα γιατί είναι «πετυχημένη» απάντησαν: «φυσικά και δε περιμένει κανείς να πέσει η κυβέρνηση από την πρόταση δυσπιστίας, ωστόσο θα είναι η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στη Βουλή για το δυστύχημα μετά και τις τελευταίες εξελίξεις ενώ η Αντιπολίτευση στο σύνολο της θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει τις λανθασμένες κινήσεις της κυβέρνησης, η οποία είχε την ψευδαίσθηση ότι το θέμα των Τεμπών τελείωσε μετά τις εκλογές του Ιουνίου». «Δυστυχώς μέσα στην συζήτηση του τριημέρου θα ακούσουμε και ακρότητες», καταλήγουν.

Ολόκληρη διαδικασία στη Βουλή 

Όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός Λειτουργίας της Βουλής για να γίνει αποδεκτή η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης πρέπει να συνοδεύεται από τουλάχιστον 50 υπογραφές βουλευτών (1/6 των βουλευτών). Το εμπόδιο αυτό θα καμφθεί αφού μόνο ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν αθροιστικά 67 βουλευτές.

H συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η κυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση (όπως αναφέραμε και νωρίτερα), η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

H ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.  

Τέλος, η κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου της, χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την πρόταση δυσπιστίας, σημειώνοντας ότι η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της αυτούσιο το υλικό.

Διαβάστε επίσης:

Η απορία του Δουδωνή

Το αίτημα Κασσελάκη για εκλογές και με ποια στελέχη το συζήτησε

Ο Στέφανος, η ασυλία και η τουαλέτα «Κούλης»

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΠΑΣΟΚ, Ανδρουλάκης – Όλη, Βουλή,pasok, androulakis – oli, vouli