ΠΑΣΟΚ: «Σκληρή γλώσσα» και για την εξωτερική πολιτική – Ο «οδικός χάρτης» για την Κεντροαριστερά

Το δρόμο της «σκληρής» γλώσσας απέναντι στην κυβέρνηση και για την εξωτερική πολιτική έχει διαλέξει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος «οργώνει» την Ελλάδα στηλιτεύει την στάση της κυβέρνησης σε μία σειρά από ζητήματα τα οποία άπτονται της διπλωματίας 

Ψηλά τα εθνικά θέματα

Το επίκεντρο της επίθεσης βρίσκεται στη χθεσινή συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στην Αγκυρα

και όσα προηγήθηκαν με τη μετατροπή της Μονής της χώρας.

Σε δήλωση του ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε για την συνάντηση των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Ο Ερντογάν συνέχισε σήμερα ακάθεκτος τις προκλήσεις του, επιβεβαιώνοντας ότι ο όποιος διάλογος πρέπει να γίνεται χωρίς αυταπάτες. Για εμάς η συνθήκη της Λωζάννης είναι γραμμένη σε πέτρα και η μόνη πραγματικότητα στην Κύπρο είναι η κατοχή και βάρβαρη εισβολή του «Αττίλα”. Γι’ αυτό και η λύση πρέπει να δοθεί με σεβασμό στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Όσον, δε, αφορά στη Μονή της Χώρας, αργά ξύπνησε ο κ. Μητσοτάκης. Απ’ το 2020 είναι διακηρυγμένες οι προθέσεις του Ερντογάν και για την Αγία Σοφία και για τη Μονή της Χώρας. Ήδη η επιστημονική κοινότητα υπογραμμίζει τις καταστροφικές επιπτώσεις της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Γι’ αυτό, λοιπόν, έπρεπε πολύ νωρίτερα να έχουμε κάνει διάβημα στην Ευρώπη και βέβαια σε όλα τα διεθνή fora για να προστατεύσουμε αυτά τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στην Χαριλάου Τρικούπη συνεχίζουν να επιτίθενται στην κυβέρνηση και για την ομιλία του Έντι Ράμα στην Αθήνα αλλά και τη στάση της κυβέρνησης πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. 

«Ας αποφασίσουν, επιτέλους, στην Κυβέρνηση ποια είναι η θέση τους: «προστατεύουν» τον Φ. Μπελέρη, όπως ισχυρίζονται, ή τον εκμεταλλεύονται ψηφοθηρικά, τον εκθέτουν και διαψεύδουν τον ίδιο και όσα εκείνος υποστηρίζει; Η μόνη αλήθεια είναι ότι η απρονόητη και επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που παρήγαγε ολέθρια αποτελέσματα:

– Ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα έκανε εκδήλωση ανήμερα της επετείου σύλληψης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, στέλνοντας μηνύματα παντού, κυρίως στους Έλληνες της Βόρειας Ηπείρου. – Και την ίδια ώρα, η Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται σε «διμερές ζήτημα» και όχι σε κριτήριο για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ. 

Η Νέα Δημοκρατία συνειδητοποιεί με οδυνηρό τρόπο ότι η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να στηρίζεται στη δημιουργία εντυπώσεων και σε μικροκομματικούς υπολογισμούς. Το κακό είναι ότι το κόστος το επωμίζονται οι Έλληνες πολίτες σε Ελλάδα και Βόρεια Ήπειρο», ανέφερε σε ανακοίνωση του ο Δημήτρης Μάντζος.

Από κοντά παρακολουθούν και τις εξελίξεις αναφορικά με την Βόρεια Μακεδονία και τον νέο κύκλο αντιδράσεων που έχει ξεκινήσει.

«Οργώνει» την περιφέρεια

Χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκε στην Αθήνα όπου και παρέθεσε δείπνο στους υποψήφιους ευρωβουλευτές τους κόμματος. https://www.instagram.com/p/C67BKZft3jv/?hl=el&img_index=10 Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται για ένα νέο κύκλο περιοδειών. Όπως έγραψε χθες στο ρεπορτάζ του το topontiki.gr οι Non – Stop περιοδείες του Νίκου Ανδρουλάκη φέρνουν καρπούς καθώς παράλληλα με την κινητοποίηση της βάσης, ενεργοποιείται και το κομματικό μηχανισμό.

Καθόλου τυχαία δεν είναι άλλωστε η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη από την Κρήτη πως «είναι ρεαλιστικό να υπάρχει πράσινος νομός στην Κρήτη σ’ αυτές τις ευρωεκλογές». Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τα στελέχη του κόμματος, είναι πιο «δυνατό» σε: Δράμα, Δωδεκάνησα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Λασίθι, Κιλκίς, Λακωνία, Λέσβο, Χαλκιδική, Χίο, Καρδίτσα, Έβρο, Ξάνθη, Καβάλα, Φλώρινα, Πέλλα, Αρκαδία, Ηλεία. Το «στοίχημα» για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι τα Χανιά.

Δεν αργεί το προσκλητήριο

Αν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να είναι δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει προσκλητήριο προς ψηφοφόρους, στελέχη και πολιτικούς του κεντροαριστερού χώρου για τη «συνένωση δυνάμεων». Το ποσοστό του Κινήματος θα κρίνει τη βάση και το πλαίσιο των συζητήσεων. Άλλωστε για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς έχει δεσμευθεί και ο Ανδρουλάκης.

Πάντως, με τα σημερινά δεδομένα θα έβλεπε κανείς πιο εύκολο να δημιουργηθεί ένας νέος «οδικός χάρτης» το οποίο θα απευθύνεται σε δυνάμεις όπως η «Νέα Αριστερά» και ο «Κόσμος» του Πέτρου Κόκκαλη, ενώ κορυφαία στελέχη αποκλείουν ήδη τις όποιες συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη και των «Άρη Σπηλιωτοπούλου και Ευάγγελου Αντώναρου». 

Διαβάστε επίσης

Κασσελάκης για Βλοχό Καρδίτσας: Το χωριό θα ξαναγεννηθεί με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Κασσελάκης από Λάρισα: Χρειάζεται να έχουμε μια καλύτερη ζωή τώρα και όχι μια σταθερότητα στον πάτο

ΚΚΕ για Μητσοτάκη-Ερντογάν: Kαμιά υποχώρηση από την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα

Keywords
Τυχαία Θέματα