ΠΑΣΟΚ: Ο Σκανδαλίδης δίνει τη «γραμμή» – «”Κέντρο” χωρίς επιθετικό προσδιορισμό δεν συνιστά πολιτικό χώρο»

Σαφής και καταιγιστικός για το πολιτικό «Κέντρο» και τις αποστάσεις που πρέπει να έχει το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε ΝΔΣΥΡΙΖΑ είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και μακροβιότερος Γραμματέας του Κόμματος

σε άρθρο του στο περιοδικό της Βουλής έγραψε: «Το «Κέντρο» χωρίς επιθετικό προσδιορισμό δεν συνιστά πολιτικό χώρο. Δεν προσδιορίζει ταυτότητα, ούτε εκφράζει πρόταση διακυβέρνησης για τη χώρα. Από άποψη πολιτικής συμπεριφοράς, στοιβάζονται σ’ αυτό οι ανένταχτοι, οι αναποφάσιστοι, οι κυμαινόμενοι, οι αποστασιοποιημένοι από τα οργανωμένα κόμματα, οι δυνάμεις της αποχής. Από άποψη κοινωνικής αντιστοίχισης μια παραδοσιακή «ταξική ανάγνωση» ξεπερασμένη πια από τα πράγματα οριοθετεί τα «μικρομεσαία» στρώματα ανάμεσα στις ελίτ και τα λαϊκά στρώματα. Είναι μια αντιστοίχιση μηχανιστική και απλουστευτική που αδυνατεί με τον στατικό της τρόπο να περιγράψει την κοινωνική κινητικότητα και δυναμική σε μια ιδιαίτερα σύνθετη και ραγδαία μεταβαλλόμενη πραγματικότητα.

Παράλληλα ο κ. Σκανδαλίδης δίνει την ιδεολογική «γραμμή» του ΠΑΣΟΚ την διαχωρίζει και την τοποθετεί με μαεστρία απέναντι από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.

«Η σταδιακή μετεξέλιξη της παραδοσιακής αντιπαράθεσης Δεξιά- Αριστερά σε Κεντροδεξιά – Κεντροαριστερά έρχεται ως φυσικό επακόλουθο. Ούτε, όμως, αυτή η αντιπαράθεση συνιστά και αντιπαράθεση πολιτικών ταυτοτήτων με τη στενή έννοια του όρου. Επανερχόμενοι στην πολιτική συζήτηση που αφορά τη χώρα μας τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ερχόμενοι από τις αντίθετες κατευθύνσεις συνομολογούν αυτή τη μετατόπιση και διεκδίκηση στο όνομα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η ΝΔ η κατ’ εξοχή συντηρητική παράταξη της χώρας με δομές παραδοσιακής δεξιάς με συμμετοχή ακραίων δεξιών δυνάμεων, με διακυβέρνηση συγκεντρωτική και εκπροσώπηση συγκεκριμένων συμφερόντων επιχειρεί να εμφανίσει ένα πρόσωπο πολιτικού φιλελευθερισμού και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ερχόμενος από μια διακυβέρνηση μετώπου με ακροδεξιές δυνάμεις και με πρακτικές ακραίου λαϊκισμού, επιχειρεί να εμφανίσει ένα πρόσωπο σοσιαλδημοκρατικό. Και οι δυο ερίζουν σε ένα χώρο που ιστορικά, πολιτικά, και κοινωνικά κινείται και κυριαρχεί για πολλές δεκαετίες με ελάχιστα διαλείμματα η προοδευτική και δημοκρατική παράταξη. Είτε στο όνομα του εκσυγχρονισμού του Τρικούπη, είτε στο όνομα του πολιτικού φιλελευθερισμού του Ελ. Βενιζέλου, είτε στο όνομα της Κοινωνικής Αλλαγής του Α. Παπανδρέου», τονίζει ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Ο πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται τελευταία ευδιάθετος και τρομερά ενεργός. Συμβουλεύει τη νεότερη γενιά του κόμματος ενώ οι παρεμβάσεις του στη Βουλή είναι δυναμικές και ουσιαστικές. Το «έμπειρο» στέλεχος του ΠΑΣΟΚ αποτελεί ένα ισχυρό asset για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο Κώστας Σκανδαλίδης έχει την εκτίμηση όλων στο ΠΑΣΟΚ. Πάντως, υπήρξαν άνθρωποι από το κόμμα που σχολίασαν αρνητικά ότι βρέθηκε εκτός δεκάδας στη σταυροδοσία για το Πολιτικό Συμβούλιο.

Διαβάστε επίσης

Νέα Δημοκρατία: Σε προεκλογικό πανικό μετά τις διαρροές για «διακοπές έως το Δεκαπενταύγουστο»

Το γλυκό του Σαμαρά στο Σύνταγμα

Ψηφοφόρος της ΝΔ σε Τσίπρα: «Πες στον Μητσοτάκη, αν συνεχίσει αυτό το βιολί θα χάσει τις εκλογές» (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα