Παραζαλισμένη Αμερική - Η πιο προβληματική μεταβίβαση εξουσίας στην ιστορία των ΗΠΑ

ΚΟΣΜΟΣΈντυπη Έκδοση

 

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος Τραμπ αρνείται πεισματικά να αποδεχτεί την ήττα του και να προχωρήσει στην ομαλή μετάβαση στη νέα ηγεσία και πρακτικά στη μεταβίβαση της εξουσίας. 
Αυτή η στάση καταδεικνύει ότι ο τυφώνας του λαϊκισμού, ο οποίος, ασχέτως των εργαλείων εξαπάτησης που χρησιμοποιεί, επελέγη μέσω δημοκρατικών

διαδικασιών να κυβερνήσει όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και αλλού, λειτουργεί αυτοκαταστροφικά και εις βάρος των κανόνων της δημοκρατίας.
Στο ίδιο επίπεδο, το κατεστημένο που εκδιώχθηκε από τον νεωτερισμό του λαϊκισμού κινδυνεύει, αν δεν έχει πάρει το μάθημά του, να αποδείξει ότι όσα του καταμαρτυρούν είναι πέρα για πέρα πραγματικά.

Αυτός νίκησε, εγώ δεν έχασα
Ο Τραμπ συνεχίζει να υποστηρίζει με συνέπεια την περσόνα του. Δεν μπορεί να αποδεχτεί την ήττα, δεν μπορεί να αναγνωρίσει ότι δεν κέρδισε. Μάλιστα αμφισβητεί και τη διαδικασία επανακαταμέτρησης στην Τζόρτζια, καθώς, όπως λέει, πρόκειται για μια ακόμη «νοθευμένη» διαδικασία.
Ειδικότερα, παρότι η πολιτεία της Τζόρτζια ξεκίνησε επανακαταμέτρηση, ο Ντόναλντ Τραμπ αμφισβήτησε και αυτή τη διαδικασία. «Η ψεύτικη επανακαταμέτρηση στην Τζόρτζια δεν σημαίνει απολύτως τίποτα επειδή δεν επιτρέπει τον έλεγχο και τη διασταύρωση των υπογραφών. Σπάστε το αντισυνταγματικό διάταγμα συναίνεσης» έγραψε.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος ενέτεινε τις επιθέσεις του προς την εκλογική διαδικασία, μετά την ανάρτησή του, πριν από μερικές μέρες, η οποία ερμηνεύτηκε ως παραδοχή ήττας και την ανασκεύασε λίγα λεπτά αργότερα. «Κέρδισα τις εκλογές!» έγραψε ακόμη μια φορά ο Τραμπ στον λογαριασμό του στο Twitter, παρότι η ομάδα του δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει αποδείξεις που να στοιχειοθετούν όσα λέει τόσες μέρες τώρα, περί νοθείας και απάτης.

Η ένοπλη κοινωνία
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις. Με τάση να πιστωθεί ως απόλυτος άρχων ή εν δυνάμει δικτάτορας, ο Τραμπ αρχίζει να αποκεφαλίζει όσους δεν τον αντιμετωπίζουν ως «τη θεότητα την οποία πιστεύουν». Το βράδυ της Τρίτης απέλυσε τον διευθυντή της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας των Υποδομών (CISA) Κρις Κρεμπς. Τον κατηγόρησε πως προσυπέγραψε μια «εξαιρετικά ανακριβή» τοποθέτηση για τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Ο Τραμπ αναφερόταν στην ανακοίνωση πολιτειακών και ομοσπονδιακών εκλογικών φορέων, συμπεριλαμβανομένης της CISA, ότι οι εκλογές που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ στις αρχές του μήνα ήταν «οι πιο ασφαλείς στην ιστορία» της χώρας αντικρούοντας τις διαμαρτυρίες της εκστρατείας του περί «τεράστιας» νοθείας εις βάρος του. Η CISA υπάγεται διοικητικά στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας.
«Η πρόσφατη δήλωση του Κρις Κρεμπς για την ασφάλεια των εκλογών του 2020 ήταν πολύ ανακριβής, διότι υπήρξαν τεράστιες παρατυπίες και νοθεία» ανέφερε ο απερχόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου σε μια πρώτη ανάρτησή του στο Twitter. «Κατά συνέπεια ο Κρις Κρεμπς παύεται από το αξίωμα του διευθυντή της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας των Υποδομών, με άμεση ισχύ» συμπλήρωσε στη δεύτερη.
Η διαχείριση του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης τοποθέτησε ειδική σήμανση στις αναρτήσεις του Αμερικανού αρχηγού του κράτους, σημειώνοντας πως οι ισχυρισμοί του περί «νοθείας» είναι «αμφισβητούμενοι».
Η επίμαχη ανακοίνωση (12η Νοεμβρίου) αντέκρουε καταγγελίες της ομάδας του Τραμπ τονίζοντας πως δεν υπάρχει «καμιά απόδειξη» ότι χάθηκαν ή ότι αλλοιώθηκαν ψηφοδέλτια ή ότι υπήρξε πειρατεία συστημάτων πληροφορικής που χρησιμοποιήθηκαν στην καταμέτρηση.
Επόμενοι «αποκεφαλισμοί» αναμένονται στις υπηρεσίες πληροφοριών, ενώ κάποιοι φοβούνται ότι ο Πρόεδρος θα κάνει και άλλες «εντυπωσιακές» κινήσεις εις βάρος της εθνικής ασφάλειας. Μάλιστα, αναλυτές επισημαίνουν πόσο τρομακτικό, επικίνδυνο και συνάμα μη διαχειρίσιμο είναι το ότι μεγάλος αριθμός των οπαδών του Τραμπ συνιστούν μια ένοπλη παραστρατιωτική ομάδα φανατικών που δεν θα είχαν δυσκολία, με ένα νεύμα του ηγέτη τους, να αιματοκυλίσουν τη χώρα. Αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος της πολιτικής «συνεισφοράς» του Τραμπ.

Και η πανδημία προελαύνει
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να καταγράφουν εκατόμβες νεκρών και χιλιάδες νέα κρούσματα Covid-19 καθημερινά. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε για τον κίνδυνο επιπρόσθετων θανάτων από Covid-19 εάν ο Ντόναλντ Τραμπ και η κυβέρνησή του αρνηθούν να συνεργαστούν με το επιτελείο των Δημοκρατικών που έχει επωμιστεί με το έργο της ομαλής μετάβασης εξουσίας στον Λευκό Οίκο.
Χωρίς συντονισμό μεταξύ των δύο επιτελείων στη διαδοχή της αμερικανικής κυβέρνησης «είναι πιθανό ότι περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν» προειδοποίησε ο Δημοκρατικός νικητής των αμερικανικών εκλογών, αναφέροντας ειδικότερα τον επείγοντα χαρακτήρα της προετοιμασίας διανομής των εμβολίων μόλις αυτά θα είναι διαθέσιμα.
«Εάν χρειαστεί να περιμένουμε έως τις 20 Ιανουαρίου (σ.σ.: ημέρα της ορκωμοσίας του επόμενου Προέδρου) για να ξεκινήσουμε να σχεδιάζουμε, αυτό μας φέρνει ενάμιση μήνα πίσω» ανέφερε ο Μπάιντεν μιλώντας από το προπύργιό του, το Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ.
«Είναι πολύ σημαντικό αυτός ο συντονισμός να αρχίσει τώρα ή όσο το δυνατόν γρηγορότερα» επέμεινε. Την ίδια διαπίστωση έκανε σε συνέντευξή του στους «New York Times» και ο επί δεκαετίες υπεύθυνος διαχείρισης των πανδημιών στις ΗΠΑ δρ Άντονι Φάουτσι, που εδώ και μήνες δεν μπορεί να συνεργαστεί με τον Πρόεδρο και το επιτελείο του.
Παράλληλα o Μπάιντεν κάλεσε τα μέλη και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο να ενωθούν και να ψηφίσουν ένα νέο πακέτο οικονομικών μέτρων, παρόμοιο με εκείνο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων τον Μάιο και αναθεωρήθηκε τον Οκτώβριο, για την ανακούφιση από συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία.
«Μόλις νικήσουμε τον ιό και δώσουμε οικονομική βοήθεια σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, τότε μπορούμε να αρχίσουμε πάλι να οικοδομούμε καλύτερα από πριν» τόνισε.

Και τώρα;
Ερντογάν, Τζόνσον, Μπολσονάρου, Τραμπ, Όρμπαν και άλλοι ομοϊδεάτες τους πιέζονται από την πληθώρα των λαθών τους, την πολιτική τους άγνοια και εν τέλει την ιδεολογική τους τύφλωση, που ρέπει προς πιο απολυταρχικές επιλογές.
Συγχρόνως, τώρα που το «κατεστημένο» επανέρχεται, οφείλει να δείξει ότι πήρε το μήνυμα και δεν θα ξανακάνει τα λάθη του παρελθόντος. Δεν θα αγνοήσει τα κοινωνικά αιτήματα. Δεν θα κωφεύσει στις συνέπειες της πανδημίας. Δεν θα συνεχίσει να κυβερνά χωρίς πολιτική ενσυναίσθηση και εν ολίγοις δεν θα (ξανα)δικαιώσει τους θιασώτες του λαϊκισμού εξαιτίας της δικής του μεροληπτικής και δυστοπικής προσέγγισης στις κοινωνικές ανάγκες.
 

εκλογές ΗΠΑΤραμπΛευκός ΟίκοςΚορωνοϊόςIssue: 2152Issue date: 19-11-2020Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα