Παρατηρητής του ΔΝΤ στην ΕΛΣΤΑΤ για τα στοιχεία

ΠΟΛΙΤΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπό το «άγρυπνο μάτι» του ΔΝΤ η καταγραφή των ετήσιων δημοσιονομικών αποτελεσμάτων της ΕΛΣΤΑΤ. Την αποκάλυψη περί της… παρουσίας του παρατηρητή στην Αρχή έκανε ο ίδιος ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ ενώ παράλληλα έκανε γνωστό ότι τα τελικά στοιχεία για το πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2016 θα ανακοινωθούν στις 21 Απριλίου.

Μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Θανάσης Θανόπουλος αποκάλυψε ότι ζητήθηκε από το ΔΝΤ να υπάρξει παρατηρητής στην ΕΛΣΤΑΤ. Αίτημα που έγινε αποδεκτό, όπως είπε ο επικεφαλής της Αρχής. «Με μεγάλη χαρά και για λόγους διαφάνειας, εμείς δεχθήκαμε να υπάρχει παρατηρητής, οπότε εμείς είμαστε απόλυτα διαφανείς. Δεν υπάρχει κάτι να φοβηθούμε, όσον αφορά τόσο τις πηγές μας, αλλά και τις μεθόδους μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Και συμπλήρωσε πως «υπάρχουν κάποια θέματα εμπιστευτικότητας που τα σεβόμαστε. Θέλουμε να μας εμπιστεύεται το ΔΝΤ, το οποίο είναι ένα μεγάλος χρήστης των στοιχείων μας».

Διευκρινίσεις από Θανόπουλο

Ουδέποτε ελέχθη από τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Αθανάσιο Θανόπουλο, κατά την ακρόασή του από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στην ανακοίνωση στατιστικών στοιχείων, ούτε ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει εφεξής σε παρόμοιες ή αντίστοιχες διαδικασίες, όπως αναγράφηκε και μεταδόθηκε.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, ο Αθανάσιος Θανόπουλος ενημέρωσε τους βουλευτές-μέλη της Επιτροπής ότι, στέλεχος του ΔΝΤ ζήτησε να συμμετάσχει, με καθεστώς παρατηρητή, στην συνήθη τεχνική επίσκεψη διαλόγου της Eurostat, που έλαβε χώρα στις 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος. Σημειώνεται ότι στον διάλογο με τη Eurostat μετέχουν ήδη ως παρατηρητές εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECFIN) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το αίτημα ικανοποιήθηκε, με γνώμονα τη διαφάνεια που χαρακτηρίζει τον εν λόγω διάλογο.

ΔΝΤΕΛΣΤΑΤστοιχείαΘανόπουλοςδιευκρίνισηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα