«Παρακρατικός μηχανισμός με κάλυψη Μητσοτάκη»: Στη Δικαιοσύνη πέφτει το βάρος από το ΠΑΣΟΚ για τις υποκλοπές

Ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν το κόμμα που ανέδειξε την υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα υπενθυμίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη.

Συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη σημειώνουν πως ο ασκός του Αιόλου άνοιξε το καλοκαίρι, όταν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εντόπισαν προσπάθεια να μολυνθεί το κινητό του με κακόβουλο λογισμικό.

Μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις στο ΠΑΣΟΚ

θα ανεβάζουν συνεχώς το ζήτημα, ενώ θα θέτουν ερωτήματα στην κυβέρνηση για τον ρόλο του Predator και την «κοινή διασύνδεση» με το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και το «κοινό σύστημα παρακολούθησης» με την ΕΥΠ. Κορυφαία στελέχη δίνουν τον τόνο μέσω του «Π» και λένε: «Το ΠΑΣΟΚ τόνισε από την αρχή ότι το σκάνδαλο ξεκινά από το Μέγαρο Μαξίμου και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

Μάλιστα στη Χαριλάου Τρικούπη θυμίζουν ότι και στη συζήτηση που είχε γίνει στην ολομέλεια της Βουλής για το θέμα της παρακολούθησης του Ανδρουλάκη είχε κληθεί τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απαντήσει στην ερώτηση του Μιχάλη Κατρίνη για το εάν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι ή παράγοντες του δημόσιου βίου. Στο ΠΑΣΟΚ μάλιστα στοιχειοθετούν και τα δεδομένα της υπόθεσης των υποκλοπών ως εξής:

● Στην Ελλάδα κάποιοι εμπορεύονται και κατέχουν το παράνομο λογισμικό.

● Το λογισμικό έχει εγκατασταθεί παράνομα σε πολιτικά πρόσωπα, σε δημοσιογράφους και σε επιχειρηματίες.

● Η κυβέρνηση δεν ασκεί κανέναν έλεγχο, περιορίζεται να λέει ότι δεν κατέχει η ίδια το παράνομο λογισμικό και ως εκ τούτου δεν έχει ευθύνη.

● Αποφεύγει δε να ελέγξει την εταιρεία που εμπορεύεται το παράνομο λογισμικό αλλά και τα πρόσωπα που αποδεδειγμένα εμπλέκονται.

Η ρητορική που χρησιμοποιούν και με την οποία θα συνεχίσουν είναι περί μίας κυβέρνησης που διαχειρίζεται «παρακρατικούς μηχανισμούς». «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μετατρέψει την ΕΥΠ σε έναν παρακρατικό μηχανισμό χιλιάδων παρακολουθήσεων» λένε πηγές του ΠΑΣΟΚ. «Κανείς στη χώρα δεν ξέρει ποιος παρακολουθείται και για ποιον λόγο».

Δηλητήριο το απόρρητο

Παράλληλα με τις καταγγελίες κατά της κυβέρνησης και τις επιθέσεις προς το πρόσωπο του Μητσοτάκη, στο ΠΑΣΟΚ θυμίζουν ότι ο Ανδρουλάκης εδώ και τρεις μήνες κατήγγειλε το ζήτημα στη Δικαιοσύνη, αλλά από τότε δεν έχει υπάρξει κάποια ενημέρωση για την εξέλιξη της υπόθεσης. «Οι επιχειρηματίες Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίτζιος, που είναι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, πίσω από́ την Intellexa και την Krikel που προμηθεύει το Predator, γιατί δεν έχουν κληθεί ακόμη από την ελληνική Δικαιοσύνη;» αναρωτιέται στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Από τη μία ο πρωθυπουργός επιλέγει να καρατομήσει τον πιο στενό συνεργάτη και ανιψιό του Γρηγόρη Δημητριάδη, μετά την υπόθεση του Ανδρουλάκη, αλλά η αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, με απόφαση της πλειοψηφίας των μελών της – που ανήκουν στη Ν.Δ. –, δεν τον καλεί για να δώσει εξηγήσεις, παρότι αποπέμφθηκε γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο» συμπληρώνει. Σε ό,τι αφορά το Predator στην Ελλάδα, στο ΠΑΣΟΚ επαναφέρουν τα ερωτήματα:

● Από πότε υπάρχει το Predator στην Ελλάδα;

● Πώς και με ποιους έχει συμβληθεί κάθε εταιρεία;

● Πώς μία εταιρεία μικρού εταιρικού κεφαλαίου παίρνει δουλειές εκατομμυρίων και επί ΣΥΡΙΖΑ και επί Ν.Δ.;

● Ποιες είναι οι εκλεκτικές συγγένειες υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ με τη μία από τις δύο εταιρείες;

● Ποια είναι η πορεία του Predator εδώ στην Ελλάδα;

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι όλο το βάρος πέφτει στη Δικαιοσύνη. Ο Ανδρουλάκης ζητάει από αυτήν «να αναλάβει τις ευθύνες της» και σχολιάζει με νόημα ότι το «απόρρητο που επικαλούνται πρωθυπουργός και όλοι οι εμπλεκόμενοι έχει δηλητηριάσει την πολιτική ζωή του τόπου». Σε όλες τις παρεμβάσεις του θα απευθύνει τα εξής ερωτήματα:

● Ύστερα από τόσους μήνες, πού βρίσκεται η δικαστική έρευνα;

● Ποια πρόσωπα από τα εμπλεκόμενα έχουν κληθεί να καταθέσουν;

ΒΟΧ

Κυβέρνηση από τις πρώτες κάλπες

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι οι εκλογές δεν θα αργήσουν, καθώς ο Μητσοτάκης θα ακούσει τις εισηγήσεις των συνεργατών του και σύντομα θα ανακοινώσει κάλπες. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση δεν προσδιορίζουν τον χρόνο των εκλογών – απλώς μιλούν για επίσπευση.

Σε μία άμεση ανάλυση που έκανε στενός συνεργάτης του Ανδρουλάκη τονίστηκε πως οι τελευταίες εξελίξεις επιβαρύνουν το κλίμα και γι’ αυτό η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βρει τρόπο διαφυγής. Πάντως, στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν πολύ καλά πως η οικονομία, η ακρίβεια και η καθημερινότητα είναι αυτά που ταλανίζουν τους πολίτες. Ωστόσο, όπως τονίζουν, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να χυθεί άπλετο φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Σε πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στη Χαριλάου Τρικούπη τέθηκε μάλιστα και το ζήτημα των επαναληπτικών εκλογών. Στο ΠΑΣΟΚ οι επαναληπτικές – όπως γίνεται αντιληπτό – είναι ένα κακό σενάριο, καθώς τα ποσοστά του κόμματος μπορεί να συρρικνωθούν στην κάλπη της δεύτερης Κυριακής. Η πίεση που θα υποστεί ο Ανδρουλάκης θα είναι έντονη.

Βέβαια, αυτό που θεωρούν «κλειδί» πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η διαφορά της Ν.Δ. με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ήδη υπάρχουν φωνές στο κόμμα που λένε ότι το ΠΑΣΟΚ, λόγω της αυξημένης δυναμικής που θα έχει με απλή αναλογική, θα μπορούσε να μπει σε διάλογο για διακυβέρνηση με το πρώτο κόμμα, που όπως φαίνεται με τα σημερινά δεδομένα είναι η Νέα Δημοκρατία.

Άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά την ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι, όταν έρθει η στιγμή που ο Ανδρουλάκης θα λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, θα φέρει προ των ευθυνών τους Μητσοτάκη και Τσίπρα. Οι ίδιοι άνθρωποι δεν αποκλείουν να ζητήσει ο Ανδρουλάκης ακόμα και οικουμενική κυβέρνηση, για να «εκθέσει» στους πολίτες τους δύο πολιτικούς του αντιπάλους.

Διαβάστε επίσης:

Τα κέρδη της Αθήνας στη μακρόσυρτη ελληνοτουρκική αντιπαράθεση

Δείκτης οικονομικού κλίματος: Ανώμαλη προσγείωση στο 98,3 τον Οκτώβριο

Οι εταιρείες λαϊκής βάσης στην ελληνική ναυτιλία – Το κρίσιμο ατύχημα και οι επενδύσεις που δεν απέδωσαν

Keywords
Τυχαία Θέματα