«Πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία» - Πολιτική αλαζονεία καταλογίζει στο υπουργείο Παιδείας το Κίνημα Αλλαγής

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

 

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο, νομοθέτημα που εμπε-ριέχει την εισαγωγή στα ΑΕΙ, τη φύλαξη και αστυνόμευση των πανεπιστημίων και το πει-θαρχικό δίκαιο των φοιτητών, εξαπέλυσε το Κίνημα Αλλαγής, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «άλλη μια απόδειξη της πολιτικής αλαζονείας του υπουργείου». 
Η Χαριλάου Τρικούπη, βάζοντας στο στόχαστρο την υπουργό Παιδείας, τονίζει πως «η κ. Κεραμέως χωρίς να έχει λάβει υπόψη της απολύτως καμία από τις προτάσεις

που κατατέθηκαν, χωρίς να συνομιλεί με κανένα φορέα προβάλλει ως αμετακίνητη υπερασπιστής της αστυνομοκρατικής αντίληψης της κυβέρνησης». Και καταλογίζει στην αρμόδια υπουργό πως «θέλει διαρκή και μόνιμη παρουσία αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια, θέλει να αποφασίζει η ίδια κάθε χρόνο για τη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια, θέλει να ορίζει η ίδια το πειθαρχικό δίκαιο των φοιτητών». 
Ως πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία χαρακτήρισε η Φώφη Γεννηματά την επιλογή της κυβέρνησης για τη δημιουργία αστυνομικού σώματος μέσα σε κάθε πανεπιστήμιο, υπό τις εντολές του αρχηγού της αστυνομίας ή του αρμόδιου υπουργού. Η επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη έκανε μάλιστα λόγο για μια αντισυνταγματική και αναποτελεσματική κίνηση της κυβέρνησης, μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Κίνημα Αλλαγής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Σύμφωνα με τη Φώφη Γεννηματά με την επιλογή αυτή η κυβέρνηση σκόπιμα διασπά το μέτωπο της πλειοψηφίας που θέλει φύλαξη των πανεπιστημίων αλλά όχι αυτού του τύπου. «Μετατρέπει το ερώτημα “φύλαξη ή ασυδοσία" στο “αστυνομία ή όχι αστυνομία". Επιτρέπει έτσι σε αυτούς που θέλουν τα πανεπιστήμια να παραμείνουν ξέφραγο αμπέλι να “κρυφτούν” πίσω από το “όχι στην αστυνομία”. Ποιος κερδίζει τελικά από αυτή την αντιπαράθεση; Ποιος τρίβει τα χέρια του; Οι αρνητές της φύλαξης και το τεχνητό δίπολο Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. 
«Η Ν.Δ. δεν έχει ως προτεραιότητα την αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων, γιατί δεν πιστεύει σε αυτά» είπε. «Για αυτό περιορίζεται σε επικοινωνιακή διαχείριση των θεμάτων και επικεντρώνεται στη βάση εισαγωγής, στους αιώνιους φοιτητές και στο ζήτημα της ανομίας. Θέματα στα οποία επιμένει η Ν.Δ. από το 2007. Τίποτα καινούργιο» πρόσθεσε η επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη. 
«Το Κίνημα Αλλαγής λέει καθαρά: Ναι στη φύλαξη, όχι στην αστυνομοκρατία. Ναι στην αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Όχι στο δόγμα νόμος και τάξη. Όχι στα αστυνομικά τμήματα μέσα στο πανεπιστήμιο. Όχι στους αστυνομικούς με γκλομπ και χειροπέδες μέσα στις σχολές. Όχι στις κάμερες μέσα στην τάξη και στην παρακολούθηση με drones» επισήμανε η Φώφη Γεννηματά στην τοποθέτησή της. 

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επανέλαβε μάλιστα ως λύση την πρόταση νόμου που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος την περασμένη εβδομάδα. Η πρόταση νόμου του Κινήματος Αλλαγής προβλέπει: 
- Καθιερώνεται η ακαδημαϊκή ταυτότητα (ή κάρτα του εργαζόμενου) για την είσοδο και κίνηση των φοιτητών, διδακτικού προσωπικού και διοικητικού προσωπικού στον χώρο του πανεπιστημίου.
- Ιδρύεται ειδική υπηρεσία φύλαξης με αυτοτελή οργανωτική δομή σε κάθε ΑΕΙ, που υπά-γεται στον πρύτανη και συνεργάζεται με τις δημόσιες αρχές. Όπως συμβαίνει στα περισσότερα πανεπιστήμια του κόσμου. Όπως αρμόζει σε μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα.
- Καθορίζονται οι στόχοι και τα μέσα, καθώς και οι διαδικασίες πρόσληψης των υπευθύνων της υπηρεσίας και οι αρμοδιότητές της. Όπως και η ευθύνη τους για την ειδοποίηση των αστυνομικών αρχών σε περίπτωση έκνομων ενεργειών.
- Περιγράφονται οι διαδικασίες αξιοκρατικής στελέχωσης και εκπαίδευσης των υπαλλήλων της υπηρεσίας φύλαξης. Όπως και η δυνατότητα του πανεπιστημίου να συνάπτει δημόσιες συμβάσεις με φορείς (εταιρείες) του ιδιωτικού τομέα. Οι οποίες κατά την άσκηση του έργου τους εποπτεύονται και ελέγχονται.
- Ο κρατικός προϋπολογισμός, με επιπλέον χρηματοδότηση, καλύπτει το κόστος των 
 

ΚΙΝΑΛΦώφη ΓεννηματάπαιδείαΝίκη ΚεραμέωςαντιπολίτευσηIssue: 2163Issue date: 4-2-2021Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα