Πανάκριβη η φοιτητική στέγη

Μία από τις πιο περίεργες χρονιές της τελευταίας περιόδου αναμένεται να είναι η φετινή σε ό,τι αφορά την αγορά φοιτητικής στέγης.

Ενώ πολλοί γονείς κρατούν στάση αναμονής για να δουν πώς θα «κυλήσει» η χρονιά με τον κορωνοϊό και με την προσφορά σπιτιών αυξημένη λόγω των Airbnb καταλυμάτων που έχουν «επιστρέψει» στη μακροχρόνια μίσθωση, οι τιμές όχι μόνο δεν πέφτουν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις είναι σημαντικά αυξημένες.
Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς της κτηματαγοράς, συμβαίνει για τρεις κυρίως λόγους:

Η
ζήτηση φέτος είναι ιδιαίτερα αυξημένη, αφού πολλοί φοιτητές πέρυσι – κυρίως πρωτοετείς – είτε δεν μίσθωσαν καθόλου κατοικίες στις περιοχές όπου φοιτούσαν είτε τις ξενοίκιασαν πολύ γρήγορα, καθώς σε μεγάλο μέρος της ακαδημαϊκής περιόδου ίσχυσε η τηλεκπαίδευση λόγω των μέτρων κατά της Covid-19.
Συγκεκριμένα, τη σεζόν 2020-21 γονείς που είχαν προβεί σε μίσθωση φοιτητικής κατοικίας επικοινώνησαν στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου με τους ιδιοκτήτες με στόχο τη δυνατότητα εύρεσης συναινετικής λύσης για τη μισθωτική σύμβαση. Παράλληλα, υπήρξαν φοιτητές του 2ου και 3ου έτους που και αυτοί «εγκατέλειψαν» τη φοιτητική τους στέγη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές του περασμένου φθινοπώρου η μείωση της ζήτησης για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας στην Πάτρα είχε αγγίξει το 40% – 50%, ενώ τον Ιανουάριο του 2021 έφτασε το 70% – 75%. Ανάλογη ήταν η εικόνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αυτό σημαίνει ότι τη φετινή σεζόν δεν ψάχνουν σπίτι μόνο οι φετινοί εισακτέοι, αλλά και μεγάλο μέρος δευτεροετών, ακόμα και τριτοετών φοιτητών.Ο δεύτερος λόγος διατήρησης ή και αύξησης των τιμών είναι ότι πολλά από τα Airbnb ακίνητα που έχουν βγει στη μακροχρόνια μίσθωση και είναι ιδανικά για φοιτητές, καθώς έχουν εμβαδό από 30 έως 60 τ.μ., στη μεγάλη πλειονότητά τους διατίθενται όχι μόνο πλήρως ανακαινισμένα, αλλά και επιπλωμένα με σχεδόν το σύνολο της απαιτούμενης οικοσκευής. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες τους αξιώνουν πολύ μεγαλύτερα ενοίκια για τη μίσθωσή τους από ένα άλλο σπίτι που δεν έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά.Ο τρίτος λόγος που κρατά τις τιμές ψηλά είναι ότι από φέτος φαίνεται πως αρχίζουν – έστω δειλά – να αυξάνονται οι περιπτώσεις γονέων που σκέφτονται να αγοράσουν αντί να νοικιάσουν το σπίτι που θα στεγάσει τα παιδιά τους στα χρόνια της φοιτητικής τους ζωής.
Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου e-real estates, λόγω της επαναφοράς ακινήτων από το Airbnb στη μακροχρόνια μίσθωση και των άλλων δύο παραμέτρων που αναφέρθηκαν, οι αυξήσεις των ενοικίων είναι σημαντικές. Και το χειρότερο: Εστιάζονται στα μικρά σπίτια των 30 έως 60 τ.μ., που δεν είναι κατάλληλα για οικογένεια αλλά έρχονται «κουτί» στους φοιτητές.Τα στοιχεία του Spitogatos


Νέα έρευνα του spitogatos.gr για τα δεδομένα της φετινής περιόδου φοιτητικής αναζήτησης δείχνει μικρές μεταβολές στις ζητούμενες τιμές σε όλη την επικράτεια, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις αντίρροπες δυνάμεις που διαμορφώνουν τις ζητούμενες τιμές των φοιτητικών σπιτιών αυτή τη στιγμή: από τη μία η επιστροφή στα αμφιθέατρα και στη διά ζώσης εκπαίδευση, που ενισχύει τη ζήτηση, και από την άλλη η διστακτικότητα που επικρατεί σε σχέση με το κατά πόσον η απόφαση αυτή θα είναι η τελική για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, δεδομένης της αστάθειας που έχει φέρει η πανδημία.


Με τη μέση ζητούμενη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ανά την επικράτεια να κυμαίνεται στα 7,6 ευρώ, το κόστος της φοιτητικής ζωής στα μεγάλα αστικά κέντρα παραμένει παραδοσιακά υψηλότερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στην Αθήνα καταγράφεται η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή στα 9,7 ευρώ/τ.μ., ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 8,3 ευρώ/τ.μ., ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα φτάνει τα 6,9 ευρώ/τ.μ.


Η πανδημία φαίνεται να έχει επηρεάσει θετικά τον διαθέσιμο όγκο των φοιτητικών διαμερισμάτων στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως σε σχέση με το 2019, αλλά και προηγούμενα έτη.
Προ πανδημίας, αρκετές περιοχές που κάποτε αποτελούσαν παραδοσιακά φοιτητικά στέκια είχαν ελάχιστα διαθέσιμα φοιτητικά διαμερίσματα, δημιουργώντας σημαντικές δυσκολίες στους φοιτητές και τις οικογένειές τους.
«Το στοκ των διαθέσιμων φοιτητικών διαμερισμάτων είναι σε παρόμοιο επίπεδο με το περσινό και αρκετά αυξημένο σε σχέση με το 2019, μια και αρκετά διαμερίσματα που προηγουμένως διατίθεντο για τουριστικές ενοικιάσεις πλέον είναι διαθέσιμα στην αγορά για μακροπρόθεσμη ενοικίαση. Είναι συνήθως ανακαινισμένα και λίγο πιο ακριβά από τα πιο παραδοσιακά φοιτητικά διαμερίσματα, ωστόσο το θετικό είναι ότι υπάρχουν περισσότερες επιλογές για τους φοιτητές και η αγορά λειτουργεί πιο ισορροπημένα» σημειώνει ο CEO του Spitogatos Δημήτρης Μελαχροινός.

Αθήνα
Όπως διαφαίνεται, ένα φοιτητικό σπίτι στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να κοστίσει 11,67 ευρώ/τ.μ., στο Κουκάκι 11,11 ευρώ/τ.μ. και 9,62 ευρώ/τ.μ. στα Εξάρχεια και τη Νεάπολη
Ενδιαφέρον έχει η αύξηση που παρατηρήθηκε στη Νέα Σμύρνη –της τάξης του 7%–, καθώς δεν αποτελεί μία παραδοσιακά φοιτητική περιοχή, παρόλο που βρίσκεται κοντά σε μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Καμιά μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά δεν παρατηρήθηκε στις ζητούμενες τιμές στου Ζωγράφου (9 ευρώ/τ.μ.), που βρίσκεται πάντα ψηλά στις προτιμήσεις των φοιτητών ως η κοντινότερη περιοχή στην Πανεπιστημιούπολη.
Οι χαμηλότερες ζητούμενες τιμές για φοιτητικά σπίτια σημειώνονται στην περιοχή της Νίκαιας, όπου η μέση τιμή κυμαίνεται στα 7,14 ευρώ/τ.μ., παρόλο που οι ζητούμενες τιμές στην περιοχή σημείωσαν ετήσια αύξηση 7%.

Θεσσαλονίκη
H μέση ζητούμενη τιμή ενός φοιτητικού σπιτιού στη Θεσσαλονίκη μπορεί να κυμανθεί από 6,2 ευρώ/τ.μ. στον Εύοσμο και να φτάσει μέχρι και τα 9,25 ευρώ/τ.μ. στην περιοχή Ντεπώ, όπου και καταγράφονται οι υψηλότερες τιμές φοιτητικών κατοικιών στη συμπρωτεύουσα.

Υπόλοιπη Ελλάδα
Η χαμηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο καταγράφηκε στη Σπάρτη με 4,89 ευρώ/τ.μ., τιμή η οποία δεν μεταβλήθηκε σε σχέση με πέρυσι.
Χαμηλές μέσες ζητούμενες τιμές καταγράφηκαν στις περιοχές Αίγιο (5 ευρώ/τ.μ.), Καστοριά (5 ευρώ/τ.μ.), Σέρρες (5 ευρώ/τ.μ.) και Φλώρινα (5 ευρώ/τ.μ.). Η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή στην υπόλοιπη Ελλάδα παρατηρήθηκε στα Χανιά (9 ευρώ/τ.μ.).
Τέλος, η υψηλότερη αύξηση – 10%– σημειώθηκε σε τρεις περιοχές: στις Σέρρες, τα Τρίκαλα και την Κόρινθο.

Διαβάστε επίσης:

«Τσουνάμι» αυξήσεων σε πάνω από 500 προϊόντα το φθινόπωρο – Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ

Μίκης Θεοδωράκης: Οριστικά στον Γαλατά Χανίων η ταφή – Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός ως την Τετάρτη

Πλεύρης: Έρχεται ειδικός νόμος για «μαϊμού» εμβολιασμούς (Photo | Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα