Παγώνουν τα σενάρια για Πάσχα στο χωριό

Εγκλωβισμένη στην τακτική της δημιουργίας προσδοκιών για το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό τις ημέρες του Πάσχα βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς οι επιστήμονες εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για το εάν τελικά θα πρέπει να υπάρξει ελευθερία στις μετακινήσεις .

Η εικόνα που υπάρχει ωστόσο τα τελευταία εικοσιτετράωρα – καθώς εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώνονται σε πλατείες και κεντρικά σημεία της πρωτεύουσα ενώ την ίδια στιγμή καταγράφονται κρούσματα κορωνοϊού στα σχολεία

που έχουν ανοίξει – έχει θορυβήσει το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο αναζητά την μαγική λύση προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις από τους πολίτες.

Το γεγονός ότι στελέχη της κυβέρνησης άφηναν να εννοηθεί ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα τις επόμενες ημέρες χωρίς να αποκλείουν μάλιστα και το Πάσχα στο χωρίο δημιούργησε ένα κλίμα ευφορίας σε όσους να πάνε στα πάτρια εδάφη.

Η Ντόρα Μπακογιάννη άλλωστε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, είχε σπεύσει να πει ότι «εμένα δεν θα με κρατήσει κανένας να μην πάω στην Κρήτη» ενώ πριν από μερικές μέρες ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος, είπε πως, παρ’ ότι ακόμη είναι νωρίς, είναι ανοιχτό να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα.

Τις τελευταίες ώρες όμως η κυβέρνηση προσπαθεί να παγώσει τις διακοπές του Πάσχα βάζοντας μπροστά το θέμα του τουρισμού – καλοκαίρι στις παραλίες – αλλά και της εστίασης. Αφήνουν να εννοηθεί δηλαδή ότι εάν ξεφύγει η κατάσταση τις ημέρες του Πάσχα τότε θα υπάρξουν συνέπειες για τον τουρισμό και άρα για την οικονομία της χώρας.

Φυσικά η πλειοψηφία των πολιτών αντιδρά σε αυτό το αφήγημα καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται να κάνει το ίδιο από την στιγμή που ξέσπασε το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Το φθινόπωρο του 2020 είχε καλέσει τον κόσμο να τηρήσει την καραντίνα για να μπορέσει να περάσει καλά Χριστούγεννα.

Όταν ο σχεδιασμός των Χριστουγέννων ναυάγησε μπήκε το ορόσημο του Πάσχα και τώρα μπαίνει το άνοιγμα του τουρισμού.

Όλα αυτά είναι φυσικά σε γνώση των συνεργατών του πρωθυπουργού οι οποίοι αναζητούν την μαγική λύση για το εάν πρέπει να επιτρέψουν στους κατοίκους των αστικών κέντρων να ταξιδέψουν ή να επιβάλουν μέτρα απαγόρευσης τα οποία είναι άγνωστο εάν θα τηρηθούν. Μέσα σε αυτή την κατάσταση ιδιαίτερο ρόλο φαίνεται ότι παίζει και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Την ίδια στιγμή η διαρροή των πρακτικών της επιτροπής δεν διευκολύνει καθόλου την κυβέρνηση δεδομένου ότι μέσα από αυτά φαίνεται ότι πολλές φορές κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να κατευθύνουν τους ειδικούς στις απόψεις που έχει η κυβέρνηση.

Με αυτό τον τρόπο λοιπόν ο πρωθυπουργός χάνει ένα από τα βασικά του επιχειρήματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο τι δηλαδή η κυβέρνηση έκανε ότι τις έλεγαν οι ειδικοί και άρα εκείνοι έχουν την ευθύνη.

Οι υπουργοί που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις, όχι μόνο κατευθύνουν τα μέλη της επιτροπής ως προς τις τελικές αποφάσεις αλλά μοιάζει να τους τις επιβάλλουν. Είναι χαρακτηριστική η ενημέρωση υφυπουργού προς τους επιστήμονες για διάταξη η οποία έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή προτού κάνουν οποιαδήποτε εισήγηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα