«Παγώνει» το πόθεν έσχες των δικαστών

ΕΛΛAΔΑ

«Παγώνει» για τους δικαστικούς λειτουργούς η υποχρέωση τους για υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες, μέχρις ότου κρίνει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τις αιτήσεις των δικαστικών ενώσεων που υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματικές πολλές διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας, που αφορούν και χιλιάδες ακόμα πολίτες που καταθέτουν τώρα, για πρώτη φορά ηλεκτρονικά (έως 15-1-17), σχετική δήλωση.

Η Επιτροπή Αναστολών της Ολομέλειας ΣτΕ (πρόεδρος Ν. Σακελλαρίου), έκανε δεκτές τις προ μηνός αιτήσεις αναστολής των δικαστικών-εισαγγελικών ενώσεων και «μπλόκαρε» την ηλεκτρονική

υποβολή των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (ΔΠΚ) και Δηλώσεων Οικονομικών Συμφερόντων (ΔΟΣ), τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη, αφού η αίτηση ακύρωσης θα συζητηθεί στις 13-1-17 (εισηγητής ο Σύμβουλος Επικρατείας Δ. Σκαλτσούνης).

Από το σκεπτικό της απόφασης 373/16 του ΣτΕ, προβάλλει ως πολύ πιθανή η μελλοντική ακύρωση κάποιων διατάξεων (ενδεχομένως όσων προβλέπουν έλεγχο των δικαστικών ΔΠΚ από συλλογικό όργανο μη συγκροτούμενο, κατά πλειοψηφία, από δικαστικούς), ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν ευρύτερες επιπτώσεις, εφόσον εντοπιστούν αντισυνταγματικότητες σε γενικότερες ρυθμίσεις, που αφορούν και άλλες κατηγορίες πολιτών.

Το ΣτΕ «παγώνει» για τους δικαστικούς την άμεση ηλεκτρονική υποβολή ΔΠΚ και ΔΟΣ, κρίνοντας ότι, ενόψει των ιδιαίτερα σοβαρών συνεπειών που μπορεί να επέλθουν στο πρόσωπο και την υπηρεσιακή τους κατάσταση, είναι δυνατόν να τους προξενηθεί ανεπανόρθωτη βλάβη, σε περίπτωση που γίνει δεκτή η αίτησή τους περί αντισυνταγματικότητας.

Παράλληλα, ξεπερνώντας ισχυρισμούς του Δημοσίου ότι δεν θίγεται η προσωπική ανεξαρτησία των δικαστών και ότι λήφθηκαν μέτρα αποφυγής του κινδύνου διαρροής και δημοσιοποίησης των στοιχείων τους, το ΣτΕ δέχθηκε ότι δεν προβάλλονται επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος που να επιβάλλουν την άμεση κατάθεση των δηλώσεων των δικαστικών.

Πέρα από τους λόγους αντισυνταγματικότητας για το όργανο ελέγχου, την άνιση μεταχείριση των δικαστικών ανάλογα με τον βαθμό τους, κλπ., οι προσφυγές θέτουν θέμα αντισυνταγματικής προσβολής των προσωπικών δεδομένων και της προσωπικότητας, με την δήλωση μετρητών (άνω των 15.000 ευρώ) και αντικειμένων αξίας (τιμαλφών, πινάκων, κλπ. άνω των 30.000 ευρώ) που βρίσκονται στο σπίτι, και λόγω του κινδύνου διαρροής και δημοσιοποίησης στοιχείων των υποχρέων.

Επικαλούνται αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την αυξημένη εγκληματικότητα και τα προ 3ετίας πρόστιμα 150.000 ευρώ στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, λόγω διαρροής σε αγνώστους, εκατομμυρίων οικονομικών στοιχείων φορολογουμένων.

Παράλληλα θεωρούν αντισυνταγματικές τις δυσανάλογα αυστηρές ποινικές και χρηματικές κυρώσεις για μια ανακριβή ή ελλιπή ΔΠΚ, τη μετακύλιση από το Δημόσιο στον ενδιαφερόμενο της υποχρέωσης να μετατρέψει σε ηλεκτρονική μορφή έναν μεγάλο όγκο δικαιολογητικών, ακόμα και παλιών συμβολαίων, την έλλειψη οδηγιών και πινάκων, κλπ.

Πηγή: ethnos.gr

πόθεν έσχεςδικαστικοίHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα