Παγκόσμια ανησυχία από τη δοκιμή βόμβας υδρογόνου από τη Βόρεια Κορέα - Όλες οι εξελίξεις

Και νέες κυρώσεις από τον ΟΗΕΚΟΣΜΟΣ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών "καταδίκασε έντονα" τη νέα πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα και θα προετοιμάσει την επιβολή "επιπρόσθετων μέτρων" σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

Στην ανακοίνωσή τους, που εγκρίθηκε ομόφωνα, οι 15 χώρες-μέλη του ΣΑ --μεταξύ των οποίων και η Κίνα που θεωρείται στενός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας-- τονίζουν ότι αποφάσισαν "να αρχίσουν να εργάζονται αμέσως για τα μέτρα

αυτά" τα οποία θα περιληφθούν "σε ένα νέο ψήφισμα" του Συμβουλίου.

Ο πρεσβευτής της Ουρουγουάης Έλμπιο Ροσέλι, που προεδρεύει του Συμβουλίου αυτόν τον μήνα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα μέλη του ΣΑ "υπενθύμισαν ότι είχαν ήδη εκφράσει την αποφασιστικότητά τους να λάβουν περαιτέρω μέτρα στην περίπτωση μιας νέας δοκιμής" εκ μέρους της Βόρειας Κορέας.

"Με βάση αυτή τη δέσμευση και τη σοβαρότητα της παραβίασης, τα μέλη του ΣΑ θα αρχίσουν να εργάζονται άμεσα" για την υιοθέτηση ενός νέου ψηφίσματος, συνέχισε, σημειώνοντας ότι η πυρηνική δοκιμή συνιστά "μια σαφή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας".

Αναλυτικά όλες οι εξελίξεις της Τετάρτης

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη της δοκιμή βόμβας υδρογόνου, το οποίο, αν επιβεβαιωθεί, σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο στο πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η βόμβα αυτή ήταν ένας μηχανισμός κατασκευασμένος σε μικρό μέγεθος, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

«Η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 10:00 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδος) την 6η Ιανουαρίου του 2016, βάσει της στρατηγικής αποφασιστικότητας του Κόμματος των Εργατών», που κυβερνάει τη χώρα, μετέδωσε η επίσημη βορειοκορεατική τηλεόραση.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε έπειτα από τον εντοπισμό νωρίτερα σήμερα ενός σεισμού μεγέθους 5,1 βαθμών κοντά σε γνωστή τοποθεσία πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας.

Πρόκειται για την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της χώρας αυτής, στην οποία έχουν επιβάλει κυρώσεις οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ για το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα.

Σε συναγερμό η Νότια Κορέα

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα εντείνουν την παρακολούθηση της Βόρειας Κορέας μετά την ανακοίνωση από την Πιονγκγιάνγκ ότι πραγματοποίησε την πρώτη της δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου.

Πρόκειται για μια "σοβαρή πρόκληση" για την παγκόσμια ειρήνη, σημείωσε η Σεούλ, σύμφωνα με το Yonhap.

Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων η πρόεδρος της χώρας Παρκ Γκεούν Χίε θα προήδρευε συνόδου του συμβουλίου ασφαλείας της Νότιας Κορέας που συνεκλήθη μετά την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ.

"Καταδικάζει απερίφραστα" 0 Μπαν Γκι-μουν

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ πρέπει "να σταματήσει κάθε πυρηνική δραστηριότητα και να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της για μια επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση":.

Σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, ο Μπαν "καταδίκασε απερίφραστα" την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας σύμφωνα με την οποία πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Χαρακτήρισε αυτή την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας "πολύ ανησυχητική", εκτιμώντας πως είναι "βαθιά αποσταθεροποιητική για την περιφερειακή ασφάλεια και πως βλάπτει σοβαρά τις διεθνείς προσπάθειες μη εξάπλωσης".

Πρόκειται, σύμφωνα με τον Μπαν, για μία νέα κατάφορη παραβίαση πολλών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να σταματήσουν τέτοιες δραστηριότητες".

Τα Ηνωμένα Έθνη, πρόσθεσε, "παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις αυτές σε στενό συντονισμό με τους εμπλεκόμενους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT)".

Αυστηρή απάντηση θα δώσει το Τόκιο

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι η χώρα του θα δώσει μια αυστηρή απάντηση στην σημερινή πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα στις διεθνείς προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και χαρακτήρισε την πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας.

Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, ο Άμπε πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία δεν μπορεί κατά κανέναν τρόπο να ανεχθεί την πραγματοποίηση πυρηνικών δοκιμών από τη Βόρεια Κορέα.

"Καταδικάζω απερίφραστα" τη δοκιμή αυτή, είπε και πρόσθεσε: "Η πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε από τη Βόρεια Κορέα συνιστά μια σοβαρή απειλή κατά της ασφάλειας της χώρας μας και δεν μπορούμε κατά κανέναν τρόπο να την ανεχθούμε".

Συνιστά επίσης "μια σοβαρή πρόκληση στις διεθνείς προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων", συνέχισε.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε σήμερα με επιτυχία την πρώτη της δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για έναν μηχανισμό κατασκευασμένο σε μικρό μέγεθος.

Καταδικάζει ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας ότι πραγματοποίησε με επιτυχία τη δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου κατασκευασμένης σε μικρό μέγεθος, αλλά σημείωσε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση.

"Μολονότι δεν μπορούμε αυτήν τη στιγμή να επιβεβαιώσουμε τους ισχυρισμούς αυτούς, καταδικάζουμε οποιαδήποτε παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και καλούμε ξανά τη Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις", δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο Πράις σημειώνει επίσης στην ανακοίνωση αυτή ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να "προστατεύουν και να υπερασπίζονται τους συμμάχους" τους στην περιοχή και θα "απαντήσουν όπως αρμόζει σε οποιεσδήποτε και σε όλες τις βορειοκορεατικές προκλήσεις".

Διεθνής Οργανισμός Παρατήρησης: Παραβίαση του παγκοσμίως αποδεκτού κανόνα

Ο επικεφαλής διεθνούς οργανισμού παρατήρησης για την τήρηση της απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών καταδίκασε σήμερα την τέταρτη πυρηνική δοκιμή που ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα.

"Η ενέργεια αυτή συνιστά παραβίαση του παγκοσμίως αποδεκτού κανόνα κατά των πυρηνικών δοκιμών", δήλωσε στο Ρόιτερς ο Λασίνα Ζέρμπο, επικεφαλής του Οργανισμού της Συνθήκης Συνολικής Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών, ο οποίος επιβλέπει την τήρηση της απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών.

"Συνιστά επίσης μια σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια", πρόσθεσε.

Βρετανία: Πρόκληση που καταδικάζουμε

Μια δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου από τη Βόρεια Κορέα θα συνιστούσε μια "πρόκληση που καταδικάζω ανεπιφύλακτα" και μια "σοβαρή παραβίαση" των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ.

"Αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα για μια βορειοκορεατική δοκιμή βόμβας υδρογόνου, αυτό συνιστά μια σοβαρή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μια πρόκληση την οποία καταδικάζω ανεπιφύλακτα", αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter το οποίο ανήρτησε σήμερα κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Πεκίνο.

Η στάση της Κίνας

Μια δοκιμή πυρηνικής βόμβας από τη Βόρεια Κορέα έρχεται σε αντίθεση με τον στόχο της αποπυρηνικοποίησης, μετέδωσε σήμερα το Νέα Κίνα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας αυτής.

Το πρακτορείο σημείωσε επίσης ότι οποιαδήποτε πρακτική διαταράσσει τη σταθερότητα στη βορειοανατολική Ασία είναι "ανεπιθύμητη και απερίσκεπτη".

Τα σχόλια του πρακτορείου Νέα Κίνα δεν συνιστούν επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις, αλλά μπορεί να θεωρηθεί ότι αντανακλούν την επίσημη σκέψη στη χώρα.

Ρωσία: Μεγάλη παραβίαση του διεθνούς δικαίου η δοκιμή βόμβας υδρογόνου από τη Βόρεια Κορέα

H δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου που, όπως ισχυρίζεται, πραγματοποίησε με επιτυχία η Βόρεια Κορέα συνιστά μεγάλη παραβίαση του διεθνούς δικαίου αν επιβεβαιωθεί, δήλωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Τέτοιες ενέργειες αυξάνουν περαιτέρω την ένταση στην κορεατική χερσόνησο, η οποία χαρακτηρίζεται έτσι κι αλλιώς από ένα πολύ υψηλό δυναμικό στρατιωτικής και πολιτικής αντιπαράθεσης", δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμή μιας μικρού μεγέθους βόμβας υδρογόνου, λέγοντας ότι σημείωσε σημαντική πρόοδο στην ικανότητά της να πραγματοποιεί πλήγματα και θέτοντας σε συναγερμό τους γείτονές της.

ΕΕ: "Σοβαρή παραβίαση" της διεθνούς υποχρέωσης της χώρας να μην κατασκευάσει πυρηνικά όπλα

Η δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου που, όπως ισχυρίζεται, πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα αποτελεί "σοβαρή παραβίαση" της διεθνούς υποχρέωσης της χώρας να μην κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Αν επιβεβαιωθεί, αυτή η ενέργεια αποτελεί μια σοβαρή παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Βόρειας Κορέας να μην παραγάγει ή να μην δοκιμάσει πυρηνικά όπλα, όπως αναφέρεται σε πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών", ανέφερε σε δήλωσή της η Φεντερίκα Μογκερίνι. Είπε πως συνιστά επίσης "απειλή στην ειρήνη και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής της Βορειοανατολικής Ασίας".

Η Μογκερίνι κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να επαναλάβει έναν "αξιόπιστο και με νόημα" διάλογο με τη διεθνή κοινότητα και να "σταματήσει αυτή την παράνομη και επικίνδυνη συμπεριφορά".

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε ότι θα έχει σήμερα συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.

IAEA: Η δοκιμή βόμβας υδρογόνου από τη Βόρεια Κορέα, αν επιβεβαιωθεί, αποτελεί "παραβίαση" των ψηφισμάτων του ΟΗΕ

Αν επιβεβαιωθεί ότι η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου, θα πρόκειται για "καταφανή παραβίαση" των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και μια πράξη "βαθιά λυπηρή", σύμφωνα με τον Γιουκίγια Αμάνο, διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

"Η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, αν επιβεβαιωθεί, είναι μια καταφανής παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και είναι πολύ λυπηρή", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αμάνο.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ, που έχει την έδρα της στη Βιένη, κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να "εφαρμόσει στο σύνολό τους όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της IAEA".

Η IAEA δηλώνει "έτοιμη να συμβάλει σε μια ειρηνική επίλυση" του πυρηνικού ζητήματος της Βόρειας Κορέας επαναλαμβάνοντας τις επιθεωρήσεις της μόλις "εξευρεθεί μια πολιτική συμφωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων χωρών".

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε τρεις πυρηνικές δοκιμές το 2006, το 2009 και το 2013, δοκιμές που απαγορεύονται από τα Ηνωμένα Έθνη και που κάθε φορά οδήγησαν σε μια αύξηση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνκ.

Η Πιονγκγιάνγκ αντιτίθεται στις επιθεωρήσεις της IAEA από το 2009.

Συμβούλιο ΑσφαλείαςΟΗΕΒόρεια ΚορέαπυρηνικάHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα