Ουσμάνοφ: Πώς έσωσε την περιουσία του από τις κυρώσεις ο Ρώσος ολιγάρχης

Ο μεγιστάνας, που στο παρελθόν κατείχε το 30% των μετοχών της Άρσεναλ και έχει ρίξει εκατομμύρια λίρες ως σπόνσορας της Έβερτον, μπορεί να αισθάνεται ανακουφισμένος από την κίνηση που έκανε για να προστατεύσει την περιουσία του, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Το όνομά του συνδέεται με τουλάχιστον έξι πολυτελή ακίνητα στη Βρετανία (το ένα είναι ένα κτιριακό συγκρότημα με γραφεία στο κεντρικό Λονδίνο) που αξίζουν πάνω από 170 εκατομμύρια λίρες και έχουν ομιχλώδες ιδιοκτησιακό καθεστώς μέσω ενός δικτύου εξωχώριων εταιριών

στις οποίες εμφανίζονται ως βιτρίνα μέλη της οικογένειάς του.

Alisher Usmanov’s assets may be out of reach of sanctions regime https://t.co/k0Y7xxuLt7

— The Guardian (@guardian) March 22, 2022

Η λίστα με τα περιουσιακά στοιχεία του Ουσμάνοφ συντάχθηκε μετά από έρευνα που έκαναν οι δημοσιογράφοι της κοινοπραξίας Russian asset tracker, στην οποία συμμετείχε και ο Guardian.

Από την έρευνα προέκυψαν στοιχεία που δείχνουν ότι ο Ουσμάνοφ κατέχει:

Πολυτελή ακίνητα, μέσω συγγενικών προσώπων, σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Λεττονία.Ένα ιδιωτικό αεροσκάφος αξίας 350 εκατομμυρίων δολαρίων και ένα ελικόπτερο, τα οποία φρόντισε να διαγράψει από τα σχετικά αρχεία της Νήσου Μαν, που είναι ένας φορολογικός παράδεισος που ανήκει στη Βρετανία και από τα αρχεία του Λουξεμβούργου.Ένα πολυτελές γιοτ, το -μήκους 512 ποδών και αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων- Dilbar, μαζί με την άδεια ελλιμενισμού του σκάφους στο λιμάνι της Βαρκελώνης, που ισχύει μέχρι το 2036 και η αξίας της υπολογίζεται στα 20 εκατομμύρια δολάρια.

Η Guardian απευθύνθηκε στον εκπρόσωπο του Ρώσου ολιγάρχη ζητώντας απάντηση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των περιουσιακών στοιχείων που φέρεται να κατέχει και έλαβε την απάντηση ότι το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του Ουσμάνοφ στην Βρετανία, όπως και το γιοτ έχουν μεταβιβαστεί  «πριν από καιρό σε αμετάκλητα καταπιστεύματα».

«Με αυτή την έννοια δεν ανήκουν στον κύριο Ουσμάνοφ, ούτε ο ίδιος μπορεί να τα διαχειριστεί ή να διαπραγματευτεί την πώλησή τους, αλλά μπορεί μόνο να τα χρησιμοποιεί στη βάση της ενοικίασης. Ο κύριος Ουσμάνοφ αποσύρθηκε από τα οφέλη των καταπιστευμάτων, δωρίζοντας τα δικαιώματα στην οικογένειά του», είπε ο εκπρόσωπός του.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές ως προς το περιεχόμενο του καταπιστεύματος χωρίς την άδεια των επωφελούμενων. Άρα ο Ουσμάνοφ κατάφερε να έχει … και την πίττα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο (όπως λέει ο σοφός λαός) . Και επιπλέον το φορολογικό καθεστώς είναι ευνοϊκό για τέτοιου είδους τοποθετήσεις, οπότε η οικογένεια Ουσμάνοφ δεν έχει και τον πονοκέφαλο της εφορίας.

Με άλλα λόγια, για να έχουν νόημα οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση, οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες πρέπει να γνωρίζουν ποιος κατέχει τι. Κάτι που δεν είναι τόσο εύκολο να εξακριβωθεί στον …  υπέροχο κόσμο των εξωχώριων εταιριών και των φορολογικών παραδείσων.

Διαβάστε επίσης:

Λονδίνο: Ο Ασάνζ και η σύντροφός του θα παντρευτούν σήμερα στη φυλακή

Ζελένσκι: «Υπάρχει σκληρή αντιπαράθεση στις συνομιλίες με τη Ρωσία» (Video)

Ουκρανία: Νέο μπαράζ βομβαρδισμών από τους Ρώσους – Μάχες στο Χάρκοβο (Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα