Ουρολοίμωξη: Τι συμβαίνει αν ο πόνος επιμένει και μετά την αντιβίωση

Τα άτομα με επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος έχουν συχνά επίμονο πόνο, ακόμη και αφότου η θεραπεία με αντιβιοτικά έχει καθαρίσει τα επιβλαβή βακτήρια από το σύστημά τους.

Τώρα, ερευνητές υποστηρίζουν ότι βρήκαν την εξήγηση γι’ αυτό το περίπλοκο πρόβλημα στην ουρολοίμωξη.

Φαίνεται ότι μια υπερανάπτυξη εξαιρετικά ευαίσθητων νευρικών κυττάρων μπορεί να συμβεί στην ουροδόχο κύστη ως αποτέλεσμα συχνών ουρολοιμώξεων, αναφέρεται στη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Immunology.

«Συνήθως, κατά τη διάρκεια κάθε περιόδου ουρολοίμωξης, τα επιθηλιακά

κύτταρα (εκείνα που καλύπτουν την ουροδόχο κύστη) που έχουν βακτήρια απομακρύνονται και τότε συμβαίνει μια σημαντική καταστροφή του κοντινού νευρικού ιστού. Αυτό ενεργοποιεί ένα πρόγραμμα ταχείας αποκατάστασης στην κατεστραμμένη κύστη, το οποίο περιλαμβάνει την μαζική εκ νέου ανάπτυξη κατεστραμμένων νευρικών κυττάρων, Έτσι, αυξάνεται η ευαισθησία του ασθενούς στον πόνο», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Byron Hayes, από το πανεπιστήμιο Duke.

Οι ουρολοιμώξεις ευθύνονται για σχεδόν το 25% των λοιμώξεων στις γυναίκες, επισημαίνει από την πλευρά του ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, Soman Abraham, καθηγητής παθολογίας στο Duke.

«Πολλές είναι επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις και οι ασθενείς παραπονούνται συχνά για χρόνιο πυελικό πόνο και συχνουρία, ακόμη και μετά από έναν κύκλο αντιβίωσης. Η μελέτη μας, για πρώτη φορά, περιγράφει την υποκείμενη αιτία και προσδιορίζει μια πιθανή νέα στρατηγική θεραπείας», προσθέτει.

Τι συμβαίνει σε μία ουρολοίμωξη

Συγκρίνοντας βιοψίες ουροδόχου κύστης από άτομα με και χωρίς επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία ότι τα αισθητήρια νεύρα είχαν ενεργοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό σε εκείνους με ουρολοίμωξη, κάτι που εξηγεί την επίμονη αίσθηση του πόνου.

Οι μελέτες σε ποντίκια αποκάλυψαν στη συνέχεια ότι οι μοναδικές καταστάσεις στην ουροδόχο κύστη που προκύπτουν από τις τακτικές ουρολοιμώξεις μπορούν να αναγκάσουν τα ενεργοποιημένα νεύρα να αναπτύσσονται παραπάνω με κάθε επόμενη μόλυνση.

Αυτός κύκλος καταστροφής και αναγέννησης των νευρικών κυττάρων καθοδηγείται από το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, είπαν οι ερευνητές.

Συγκεκριμένα, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που καταπολεμούν τις λοιμώξεις και τα αλλεργιογόνα (μαστοκύτταρα) απελευθερώνουν χημικές ουσίες (αυξητικός παράγοντας νεύρων), οι οποίες προκαλούν την υπερανάπτυξη και αυξάνουν την ευαισθησία των νεύρων.

Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς βιώνουν περισσότερο πόνο και μεγαλύτερη ανάγκη να πηγαίνουν στην τουαλέτα συχνά, είπαν οι ερευνητές.

Θεραπεύοντας ποντίκια με φάρμακα που καταστέλλουν αυτόν τον αυξητικό παράγοντα των νεύρων, οι ερευνητές μπόρεσαν να καταπνίξουν αυτά τα συμπτώματα.

«Αυτή η έρευνα φωτίζει μια αινιγματική κλινική κατάσταση που επηρεάζει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων, κυρίως γυναικών. Η κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των μαστοκυττάρων και των νεύρων είναι ένα ουσιαστικό βήμα προς αποτελεσματικές θεραπείες για άτομα που υποφέρουν από επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος», είπε ο Abraham.

Πηγή: healthday.com/onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

Δύο ακόμα χαράτσια για τον ασθενή: 5 ευρώ για το εμβόλιο covid-19 στα φαρμακεία και από 1-3 ευρώ για τις εξετάσεις

Bullying: Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα ηλεκτρονικού εκφοβισμού στους μαθητές τα τελευταία τέσσερα χρόνια

Πέντε νεκροί στην Ευρώπη από τον «πυρετό των παπαγάλων» – Καθησυχαστικός ο ΠΟΥ παρά την έξαρση κρουσμάτων

Keywords
Τυχαία Θέματα