Ουκρανός σκηνοθέτης μάχεται στην πρώτη γραμμή του «πολιτισμικού πολέμου» (Photos/Video)

O Σέρζι Κουλιμπίσεφ, είναι Ουκρανός σεναριογράφος και σκηνοθέτης και υπηρετεί τη χώρα του με τον τρόπο που ξέρει καλύτερα.

Από το στούντιο όπου μένει, σε μια μικρή πόλη της δυτικής Ουκρανίας, ο Κουλιμπίσεφ γράφει σενάρια για ταινίες και τηλεοπτικές σειρές με δαιμονιώδη ρυθμό αφότου έγινε η εισβολή των Ρώσων στη χώρα του.

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα εστιάζει την προσοχή στις ρωσικές επιθέσεις στις ουκρανικές πόλεις ο Κουλιμπίσεφ προσπαθεί να αναδείξει τον «πολιτισμικό πόλεμο» που διεξάγεται χωρίς να φωτίζεται επαρκώς.

For comedy screenwriter

Sergiy Kulybyshev, making films in a time of war is critical to defending his country's cultural identity https://t.co/B3AICkY76h pic.twitter.com/hVCBJF4jJu

Al Jazeera English (@AJEnglish) October 18, 2022

Η Ρωσία θέλει να καταστρέψει την πολιτισμική ταυτότητα της Ουκρανίας, υποστηρίζει ο σκηνοθέτης, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία «πρέπει να κερδίσει τον εχθρό σε όλα τα πεδία».

Μετά από πολύωρη δουλειά στο γραφείο ο Κουλιμπίσεφ βγαίνει στο δρόμο για να δουλέψει ως εθελοντής σε οργάνωση που κάνει διανομή υλικού στον ουκρανικό στρατό. Γυρίζει στο σπίτι του αργά τη νύχτα για να επικοινωνήσει με φίλους και γνωστούς μέσω διαδικτύου.

Ο Κουλιμπίσεφ μένει σε ένα παλιό κτήριο που χτίστηκε στα χρόνια της αυστρο-ουγγρικής κυριαρχίας και τού το παραχώρησε ένας φίλος, όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του στο Κίεβο. Πολλοί γνωστοί του επέστρεψαν στο μεταξύ στην πρωτεύουσα, αλλά ο Κουλιμπίσεφ λέει πως η ενασχόλησή του με την οργάνωση που υποστηρίζει τον στρατό, δεν του επιτρέπει να φύγει.

Ο Κουλιμπίσεφ έχει μια επιτυχημένη καριέρα και αρκετούς φίλους, είναι φίλαθλος της Λίβερπουλ και προσπαθεί να βλέπει όσους περισσότερους αγώνες μπορεί, στις συζητήσεις του είναι ήρεμος, παρόλο που του λείπει η παρέα του στο Κίεβο.

Η ζωή του Κουλιμπίσεφ, όπως και όλων των Ουκρανών, άλλαξε δραματικά από τον Φεβρουάριο και τώρα έχει να αφηγηθεί μόνο ιστορίες ανθρώπων που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους. Δουλεύει παράλληλα πάνω σε τρία πρότζεκτ, όπως λέει στο Al Jazeera. Κάνει μια ταινία μικρού μήκους που εκτυλίσσεται στο Λουχάνσκ και αφηγείται τις ιστορίες Ουκρανών που αρνούνται να υποκύψουν στις εντολές των αυτονομιστών για να καταταγούν στον στρατό.

In Kiev bustling streets can be misread as normalcy, & thousands have returned. However many fear they’ll have to flee again. Others are IDPs trying to resettle. Sirens, sandbags, roadblocks & statues protected by boxes illustrate that the war remains close – in minds and reality pic.twitter.com/gqJiarEEVK

— Charlotte Slente (@CharlotteSlente) August 21, 2022

Ο ήρωας της ταινίας είναι ένας δάσκαλος μουσικής και τον χαρακτήρα τον εμπνεύστηκε από ένα ρεπορτάζ που διάβασε τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου για έναν βιολονίστα από το Ντονέτσκ, που στρατολογήθηκε παρά τη θέλησή του και βρέθηκε να πολεμάει εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων στη Μαριούπολη. Γράφει επίσης ένα τηλεοπτικό σενάριο με θέμα τους αντάρτες που δρουν στα εδάφη που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι. Το τρίτο προτζεκτ είναι μία τραγική κωμωδία, όπως την χαρακτηρίζει, που αναφέρεται στις χαοτικές πρώτες μέρες της εισβολής, με τους χαρακτήρες να αντλούνται από τους ανθρώπους που γνώρισε στους δρόμους εκείνες τις μέρες.

Ο Κουλιμπίσεφ, που είναι εβραϊκής και ταταρικής καταγωγής – μειονότητες που ζουν στην Ουκρανία- μεγάλωσε στην Κριμαία, σε μια οικογένεια όπου όλοι μιλούσαν ρωσικά. Έκανε καριέρα ως σεναριογράφος σε ρωσικές παραγωγές, αλλά όταν οι Ρώσοι κατέλαβαν την Κριμαία, το 2014, βρισκόταν στο Κίεβο και αποφάσισε να μην επιστρέψει στην Κριμαία. Εκεί έμειναν οι γονείς του και η γιαγιά του, τους οποίους δεν έχει ξαναδεί.

Απέκτησε φήμη χάρη στις δουλειές που έκανε σε δημοφιλείς σειρές στην ουκρανική τηλεόραση, μεταξύ των οποίων ο «Υπηρέτης του Λαού», με πρωταγωνιστή τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που σήμερα είναι πρόεδρος της Ουκρανίας.

Για τον Κουλιμπίσεφ η εκλογή του Ζελένσκι στην ουκρανική προεδρία αποτελεί απόδειξη για τη δύναμη που έχει η τηλεόραση. «Οι άνθρωποι παρακολουθούσαν τη σειρά και σκέφτηκαν ότι ίσως να ήταν καλή ιδέα να γίνει πραγματικότητα το σενάριο», λέει ο Κουλιμπίσεφ.

Σήμερα ελπίζει ότι η δύναμη της οθόνης θα ενισχύσει την θέληση των Ουκρανών να πολεμήσουν σε αυτό που περιγράφει «πολιτιστικό μέτωπο» με την Ρωσία.

«Το ουκρανικό έθνος δεν είναι στατικό, μετά την ανεξαρτησία, το 1991, διαμορφώνεται αδιάκοπα και οι νόμοι για τη γλώσσα είναι μία φυσική αντίδραση στην εισβολή στο Ντονμπάς και στη Κριμαία, το 2014», λέει ο Κουλιμπίσεφ.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Πρόταση – έκπληξη για την εξοικονόμηση ενέργειας

Τζόνι Ντεπ: «Πουλάει τρελά» η αποκριάτικη στολή του «Τζακ Σπάροου» μετά τη δίκη με τη Χερντ

Ο Μακρόν θέλει τον Ντράγκι επικεφαλής του ΝΑΤΟ

Keywords
Τυχαία Θέματα