Αναδίπλωση ή παγίδα στους Ουκρανούς η αποχώρηση των Ρώσων από τη Χερσώνα; (Videos)

Με την προειδοποίηση ότι «ο εχθρός δεν μας φέρνει δώρα», ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους Ουκρανούς να είναι πολύ επιφυλακτικοί απέναντι στα νέα για την αναδίπλωση των Ρώσων στην Χερσώνα.

Σε νυχτερινό διάγγελμά του ο Ζελένσκι ανέφερε επίσης ότι η αναδίπλωση των ρωσικών δυνάμεων μπορεί να είναι παγίδα για να παρασυρθούν οι ουκρανικές δυνάμεις και να εμπλακούν σε μάχη για τον έλεγχο της πόλης. «Υπάρχει πολύ μεγάλη χαρά στον χώρο των Μέσων και είναι σαφές γιατί. Αλλά τα συναισθήματά μας

πρέπει να ελέγχονται στη διάρκεια του πολέμου», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Η Χερσώνα καταλήφθηκε από τους Ρώσους τις πρώτες μέρες του πολέμου, αλλά χθες η στρατιωτική ηγεσία στη Μόσχα ανακοίνωσε την αναδίπλωση, με το αιτιολογικό ότι δεν μπορούν να διασφαλιστούν οι γραμμές ανεφοδιασμού. Εάν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για μία από τις σοβαρές ήττες που έχουν υποστεί οι Ρώσοι.

Αναδίπλωση στην ανατολική όχθη ή παγίδα στους Ουκρανούς;

Την ίδια ώρα στη Βρετανία έρχονται στο φως της δημοσιότητας πληροφορίες από πηγές της αντικατασκοπείας, που αναφέρουν ότι οι Ρώσοι ναρκοθετούν την περιοχή γύρω από την Χερσώνα και ανατινάζουν γέφυρες, για να ανακόψουν την προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου, πιθανώς γιατί δεν θεωρούν εξασφαλισμένο τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων που βρίσκονται στην δυτική όχθη. «Η απώλεια του ελέγχου της δυτικής όχθης δεν θα επιτρέψει στη Ρωσία να επιτύχει τον στρατηγικό της στόχο για μία χερσαία γέφυρα μέχρι την Οδησσό», δήλωσε πηγή την οποία επικαλείται το Sky News.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Sky News εκφράζονται πολλές επιφυλάξεις στη Δύση για τις πραγματικές προθέσεις της Μόσχας στην περιοχή.

Μάλιστα, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχάηλο Ποντόλιακ δήλωσε ότι το Κίεβο «δεν έχει ενδείξεις ότι η Ρωσία εγκαταλείπει πλήρως την πόλη» και πρόσθεσε ότι αυτές οι δηλώσεις που έγιναν «μπορεί να είναι παραπληροφόρηση».

Προσεκτικές οι δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ

Η Ρωσία «έχει χάσει το momentum», δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ στο Sky News, προειδοποιώντας όμως ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Γιενς Στόλτεμπεργκ χαρακτήρισε σημαντικό πλήγμα για τους Ρώσους ενδεχόμενη υποχώρηση στη Χερσώνα, μίλησε για «ενθαρρυντικά» νέα και πρόσθεσε ότι η εξέλιξη αποδεικνύει ότι η Ουκρανία με την δυτική στρατιωτική βοήθεια προκαλεί προβλήματα στις ρωσικέςδυνάμεις.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι είναι νωρίς για να βγουν συμπεράσματα για τι ακριβώς συμβαίνει στη Χερσώνα. «Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τι ακριβώς θα συμβεί», είπε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να υποτιμούμε τη Ρωσία. Εξακολουθεί να έχει δυνατότητες και δυνάμεις για να καταφέρουν πλήγματα σε ουκρανικές πόλεις».

Πολιτικές διαστάσεις δίνουν Ερντογάν και Μπάιντεν

Εντούτοις, ο Ερντογάν έχει μια διαφορετική προσέγγιση των εξελίξεων. Κατά την αναχώρησή του στο Ουζμπεκιστάν και ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχουν δυνατότητες για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «θετικό βήμα» την ρωσική αναδίπλωση στη Χερσώνα.

Διαφορετική είναι και η προσέγγιση του Τζο Μπάιντεν. Με μία δήλωση στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος είπε: «το βρίσκω ενδιαφέρον ότιι περίμεναν μετά τις (ενδιάμεσες) εκλογές για να κάνουν την ανακοίνωση (για αναδίπλωση), κάτι που ξέραμε εδώ και λίγο καιρό ότι θα συμβεί».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν υπαινίχθηκε ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη από καιρό, αλλά ανέβαλε την παραδοχή της αδυναμίας της, κάνοντας μία πολιτική επιλογή με το μυαλό στις αμερικανικές κάλπες.

Ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι η ρωσική αναδίπλωση «τουλάχιστον θα δώσει χρόνο σε όλους να επαναξιολογήσουν τις θέσεις τους ενόψει της χειμερινής περιόδου και μένει να δούμε εάν ή όχι η Ουκρανία είναι έτοιμη για κάποιο συμβιβασμό με τη Ρωσία».

…και η βρετανική έκκληση για πραξικόπημα

Την ίδια ώρα στο Λονδίνο ο πρώην επικεφαλής του βρετανικού στρατού, λόρδος Ντάνατ, έκανε λόγο για «σε επίπεδο τακτικής εξυπηρετεί τους Ρώσους» η αναδίπλωση στη Χερσώνα, αλλά έδωσε και άλλη μία προοπτική για τον τερματισμό του πολέμου:

«Αν ήμουν στη θέση του στρατηγού Γκερασίμοφ, του αρχηγού του ρωσικού γενικού επιτελείου, θα σκεφτόμουν πολύ έντονα πως θα μπορούσα να κάνω πραξικόπημα στο Κρεμλίνο για να ξεφορτωθώ τον μπάσταρδο τον Πούτιν»…

Διαβάστε επίσης:

Ρον ΝτεΣάντις: Ο νέος ήρωας των Ρεπουμπλικανών και αντίπαλος του Τραμπ στον εσωκομματικό εμφύλιο

Ντόναλντ Τραμπ: Τα «έριξε» στη… Μελάνια για την ήττα του Dr. Oz – Επιμένει σε αβάσιμους ισχυρισμούς για την εκλογική διαδικασία

ΗΠΑ – Ενδιάμεσες εκλογές: Αναζητείται ο νικητής – Αναβολή για το «κόκκινο κύμα» Τραμπ (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ουκρανία, Χερσώνα, Ρώσων Videos,oukrania, chersona, roson Videos