Ουκρανία: Σε τεντωμένο σκοινί οι ισορροπίες στην περιοχή – Τελεσίγραφο ΗΠΑ σε Ρωσία για αποκλιμάκωση

Τεταμένη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στην Ουκρανία με τις αντιμαχόμενες πλευρές να επιδίδονται σε προειδοποιήσεις και κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής.

Εφόσον η Ρωσία δεν σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία, αυτή είναι η ώρα να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από τα σύνορα των δύο χωρών, είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την τηλεφωνική

επικοινωνία που είχαν νωρίτερα, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Εάν ο πρόεδρος Πούτιν πραγματικά δεν θέλει τον πόλεμο ή την αλλαγή καθεστώτος, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε στον ρώσο ΥΠΕΞ Λαβρόφ ότι αυτή είναι η ώρα (η Μόσχα) να αποσύρει τους στρατιώτες και τον βαρύ οπλισμό και να ξεκινήσει έναν σοβαρό διάλογο… ο οποίος μπορεί να ενισχύσει τη συνολική ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ότι υπάρχουν λόγοι για να συζητηθούν οι ανησυχίες της Μόσχας μέσω απευθείας συνομιλιών με την Ουκρανία.

«Ο Άντονι Μπλίνκεν συμφώνησε ότι υπάρχουν λόγοι για να συνεχιστεί ο διάλογος (για το θέμα της ασφάλειας της Ρωσίας). Θα δούμε πώς θα πάει», δήλωσε ο Λαβρόφ στη ρωσική τηλεόραση, έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ.

Την ίδια ώρα η Ουάσινγκτον ενίσχυσε την προειδοποίησή της κατά των ταξιδιών στη Λευκορωσία λόγω «μιας αύξησης της ασυνήθιστης και ανησυχητικής ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία», ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι ΗΠΑ είχαν εκδώσει σύσταση τον περασμένο μήνα κατά των ταξιδιών στη Λευκορωσία «λόγω της αυθαίρετης επιβολής των νόμων και του κινδύνου κράτησης», καθώς και λόγω της πανδημίας COVID-19.

Την Δευτέρα η αμερικανική διπλωματία διέταξε τις οικογένειες των υπαλλήλων της αμερικανικής κυβέρνησης οι οποίοι υπηρετούν στη Λευκορωσία να εγκαταλείψουν τη χώρα, πολύ κοντά στη Ρωσία, εξαιτίας των εντάσεων με τη Μόσχα γύρω από την Ουκρανία.

«Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη και οι εντάσεις αυξάνονται στην περιοχή», πρόσθεσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Μόσχα έχει δύο επιλογές: Αποκλιμάκωση ή κυρώσεις, δηλώνει η Οτάβα

Η υπουργός Άμυνας Ανίτα Ανάντ δήλωσε ότι ο Καναδάς είναι έτοιμος να συμμετάσχει στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων της Δύσης εις βάρος της Ρωσίας αν η Μόσχα στείλει στρατό στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το Κρεμλίνο έχει να επιλέξει μεταξύ αποκλιμάκωσης και τιμωρίας.

Η Ανάντ, η οποία συνάντησε τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε ότι ο Καναδάς είναι έτοιμος να υποστηρίξει την Ουκρανία και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και επανέλαβε τα σχέδια της Οτάβα να ενισχύσει την εκπαιδευτική της αποστολή στη χώρα.

«Η Ρωσία έχει μια σημαντική επιλογή να λάβει. Μπορεί να επιλέξει να διαπραγματευτεί με σκοπό την αποκλιμάκωση ή μπορεί να αντιμετωπίσει σκληρές οικονομικές κυρώσεις», είπε η Καναδέζα υπουργός Εξωτερικών σε δημοσιογράφους.

Μπορέλ: Η Ρωσία άφηνε να εννοηθεί ότι θα διακόψει την ροή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Η Ρωσία έστελνε σήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ενδέχεται να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου, δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ σε συνέντευξη του στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι «Ντοζντ».

Ο Μπορέλ επισήμανε ότι αυτό προκαλούσε ανησυχία στην ΕΕ, αλλά μέχρι στιγμής περιορίζεται σε «λόγια και προθέσεις».

«Δεν πρέπει να δραματοποιούμε τα πράγματα. Θα πρέπει να γνωρίζουμε τι συμβαίνει, αλλά να μην επιδεινώνουμε τις εντάσεις με δηλώσεις ή ενέργειες» δήλωσε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θέλει να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία για να μεταπείσει τη Ρωσία.

Στην συνέντευξη του ο Μπορέλ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να επανεξετάσει τα ζητήματα επενδυτικής πολιτικής στην ρωσική οικονομία.

«Όταν λέμε ότι είμαστε έτοιμοι να πλήξουμε τον στρατηγικό τομέα, έχουμε υπόψιν άκρως ευαίσθητες πτυχές των οικονομικών δραστηριοτήτων της Ρωσίας, οι οποίες έχουν σχέση με στρατιωτικά και επιστημονικά προγράμματα, τα οποία απαιτούν εργαλεία, υλικά, τεχνολογίες, και τα οποία εν μέρει παρέχουμε εμείς», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Παράλληλα επισήμανε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής της ρωσικής οικονομίας. «Μπορεί να έχουμε διαφωνίες, αλλά σε πρακτικό επίπεδο, από οικονομικής απόψεως, εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε εκείνοι που επενδύουμε περισσότερα χρήματα στη ρωσική οικονομία από οποιονδήποτε άλλον. Και συγκεκριμένα αυτό πρέπει να το επανεξετάσουμε»

Ζελένσκι : Ο στρατός θα γίνει επαγγελματικός – θα προσληφθούν 100.000 στρατιωτικοί

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε σχέδιο μετατροπής του ουκρανικού στρατού σε επαγγελματικό, το οποίο προβλέπει το τέλος της στρατιωτικής θητείας και την πρόσληψη μέσα σε τρία χρόνια 100.000 στρατιωτικών.

Σε κατάσταση διάλυσης πριν από οκτώ χρόνια, ο ουκρανικός στρατός έχει εκσυγχρονιστεί με τη βοήθεια των Δυτικών από το 2014 και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, καθώς και τη σύγκρουση με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 13.000 ανθρώπων και δεν έχει σταματήσει έκτοτε παρά τις συμφωνίες ειρήνης.

Ενώπιον του Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα που προβλέπει την αύξηση εντός τριών ετών του προσωπικού του στρατού κατά 100.000 άτομα, πλέον των σχεδόν 250.000 υφιστάμενων στρατιωτικών, με τη δημιουργία 20 νέων ταξιαρχιών.

Το διάταγμα προβλέπει ακόμη την αύξηση των μισθών και μεγαλύτερα προνόμια για τους στρατιωτικούς, τους συγγενείς τους και πρώην μαχητές.

«Το διάταγμα αυτό δεν εκδίδεται γιατί πλησιάζει ο πόλεμος. Αποσκοπεί στο να υπάρξει σύντομα και στο μέλλον ειρήνη στην Ουκρανία», υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Οι Δυτικοί κατηγορούν τους Ρώσους ότι συγκέντρωσαν περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία ετοιμάζοντας ενδεχομένως μια εισβολή. Η Μόσχα διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε φιλοπόλεμη διάθεση, όμως εξαρτά κάθε αποκλιμάκωση από εγγυήσεις για την ασφάλειά της, κυρίως τη διαβεβαίωση ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ και πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα αποσύρει τις δυνάμεις της στις θέσεις που ήταν το 1997.

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία έλαβε ακόμη 84 τόνους αμερικανικών πυρομαχικών, με αποτέλεσμα οι παραλαβές να φθάσουν τις τελευταίες ημέρες τους 500 τόνους.

Εξάλλου, σε επίσκεψή του στο Κίεβο, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε πως η Βαρσοβία θα βοηθήσει την Ουκρανία με προμήθειες αερίου και όπλων, καθώς και με ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια.

«Ζώντας δίπλα σε έναν γείτονα όπως η Ρωσία, έχουμε την αίσθηση ότι ζούμε στους πρόποδες ενός ηφαιστείου», είπε ο Μοραβιέτσκι, υποσχόμενος στην Ουκρανία πυρομαχικά πυροβολικού, όλμους, φορητά αντιαεροπορικά συστήματα και drones επιτήρησης.

Διαβάστε επίσης:

Γούπι Γκόλντμπεργκ: «Πυρά» για τη δήλωσή της πως «το Ολοκαύτωμα δεν έχει να κάνει με τη φυλή»

ΗΠΑ: Συνελήφθη εισβολέας στο Αμερικανικό Πεντάγωνο… μόνο που ήταν… κότα!

Ερντογάν: Νεύρα του Τούρκου προέδρου μπροστά στις κάμερες – Τα «έβαλε» με κομματικά του στελέχη (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα