Ουκρανία: Ο μεγιστάνας Αχμέτοφ έθαψε (προσωρινά) το τσεκούρι του πολέμου με τον Ζελένσκι

Στις 22 Φεβρουαρίου, όταν εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Μαριούπολης για να καταδικάσουν τις ρωσικές απειλές κατά της Ουκρανίας, ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας, ο Ρινάτ Αχμέτοφ ήταν εκεί για να διακηρύξει την πίστη του στην χώρα και την κυβέρνησή της, παρόλο που οι σχέσεις του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν είναι και οι καλύτερες. Ο Αχμέτοφ ήταν στην Μαριούπολη γιατί εκεί βρίσκεται η έδρα της εταιρίας του, της Metainvest, στην οποία ανακοίνωσε ότι θα εξακολουθήσει να επενδύει «παρά τα δυσοίωνα σενάρια».

Τα σενάρια αυτά

έγιναν πραγματικότητα: η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και αυτές τις ώρες η Μαριούπολη βρίσκεται στο στόχαστρο της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής.

Ο γιος του ανθρακωρύχου που έγινε πρόεδρος της Σαχτάρ

Γιος ανθρακωρύχου, μεγάλωσε στο Ντονιέτσκ, αλλά δεν ξαναπήγε εκεί μετά την κρίση του 2014. Με την ρωσική επικράτηση πολλά από τα περιουσιακά του στοιχεία έχασαν κάθε αξία. Μεταξύ αυτών δεκάδες βενζινάδικα και το γήπεδο της Σαχτάρ Ντονιέτσκ, που είναι μια από τις πιο επιτυχημένες ομάδες της Ουκρανίας.

Ο Αχμέτοφ είναι αρκετά έξυπνος άνθρωπος για να αντιλαμβάνεται έκτοτε πόσο χειρότερα θα μπορούσαν να γίνουν τα πράγματα. Όταν άρχισε η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, πριν από 15 μέρες, η περιουσία του Αχμέτοφ υπολογιζόταν στα 14 δισεκατομμύρια δολάρια. Σήμερα η αξία των περιουσιακών στοιχείων του έχει πέσει στα 6 δισεκατομμύρια, ίσως και πιο κάτω. Βεβαίως κανένας δεν μπορεί να πει πως έγινε … φτωχός.

Ο Αχμέτοφ έφυγε εγκαίρως από την Μαριούπολη και βρίσκεται ασφαλής κάπου στη δυτική Ουκρανία. Από το καταφύγιό του, έδωσε συνέντευξη στο Forbes Ukraine, για την κατάσταση στην χώρα.

«Δεν μπορεί να χωρέσει στο κεφάλι μου η ιδέα ότι η Μαριούπολη πολιορκείται, το 2022, ότι άνθρωποι υποχρεώνονται να κρύβονται σε αποθήκες ή στα εργοστάσια. Δεν μπορώ ν΄ ακούω ή να μιλώ γι αυτή την κατάσταση χωρίς να έρχονται δάκρυα στα μάτια μου», είπε ο Αχμέτοφ, ο οποίος έχει οδηγίες στο φιλανθρωπικό ίδρυμά του να βοηθήσει τους άμαχους με κάθε τρόπο. «Θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε μία ανθρωπιστική καταστροφή», διαβεβαίωσε ο Αχμέτοφ.

Ο ολιγάρχης που προσωρινά ανέχεται τον Ζελένσκι

Ο Ουκρανός δισεκατομμυριούχος «έθαψε (προσωρινά) το τσεκούρι του πολέμου» με τον Ζελένσκι και ζήτησε από την Δύση να ανταποκριθεί στα αιτήματα του προέδρου της χώρας, χαρακτήρισε «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» τα όσα κάνουν οι Ρώσοι, δήλωσε ότι είναι και θα παραμείνει στην Ουκρανία για να βοηθήσει την χώρα και τον λαό και όταν τον ρώτησαν  πώς βοηθάει τον Ζελένσκι είπε: «Πρώτα απ΄ όλα βοηθούμε την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό. Το έχω πει και το επαναλαμβάνω: βοηθούμε και θα εξακολουθήσουμε να βοηθούμε τον λαό. Θα βοηθούμε τον στρατό μας να σταματήσει την στρατιωτική επίθεση εναντίον της χώρας».

Ο Αχμέτοφ δεν ανέφερε το όνομα του Ζελένσκι ούτε μία φορά απαντώντας στην συγκεκριμένη ερώτηση.  Αλλά είναι σαφές ότι έβαλε στην άκρη τον δικό του πόλεμο με τον Ζελένσκι, γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη ένας άλλος ανελέητος πόλεμος. Μετά τον πόλεμο βλέπουμε τι θα γίνει…

Γιατί όμως ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ουκρανίας τα έχει βάλει με τον Ζελένσκι; Διότι όταν έγινε πρόεδρος της χώρας ο Ζελένσκι υποσχέθηκε πως θα τα βάλει με τους ολιγάρχες, θα πατάξει την διαφθορά (και άλλα τέτοια που ακούγονται ωραία). Τίποτα δεν έκανε, παρά μόνο να προκαλέσει τους ολιγάρχες, τους έβαλε απέναντί του.

Οι μεγιστάνες της Ουκρανίας έκαναν μια προσωρινή ανακωχή με τον Ζελένσκι, αφού η χώρα δέχεται μία σφοδρή επίθεση από τους Ρώσους και δείχνουν πως στην συγκεκριμένη συγκυρία θα ανεχθούν τον Ζελένσκι, μέχρι να τελειώσει η κρίση.  Αύριο… βλέπουν …

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ζημιές ξεπερνούν τα 100 δισεκ. δολάρια, δηλώνει οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης

Μαριούπολη: Δεν υπήρξε αεροπορική επιδρομή στο νοσοκομείο λέει η Μόσχα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Με οπλοπολυβόλο ο θρύλος του μπάσκετ, Σάσα Βολκόφ (Photo)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ουκρανία, Αχμέτοφ, Ζελένσκι,oukrania, achmetof, zelenski