Πόλεμος στην Ουκρανία: Διχασμός για την αποστολή Leopard – Κάθε χώρα «να αποφασίσει μόνη της»

Η Γερμανία και οι άλλες χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία στην προσπάθειά της να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή θα πρέπει να αποφασίσουν η κάθε μια ξεχωριστά αν θα εφοδιάσουν το Κίεβο με βαρέα άρματα μάχης, υποστήριξε σήμερα ο Ολλανδός πρόεδρος του Στρατιωτικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ.

Νωρίτερα σήμερα, στη σύνοδο των Δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας στην Αεροπορική Βάση του Ράμσταϊν δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την παράδοση γερμανικών αρμάτων Leopard

2 στην Ουκρανία. Ωστόσο ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι προσπάθειες των χωρών τελικά θα καρποφορήσουν.

«Πρόκειται για μια κυρίαρχη απόφαση από ένα κυρίαρχο κράτος, όπως είναι η Γερμανία», είπε ο Μπάουερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Λισαβόνα. Πρόσθεσε ότι είναι εξίσου σημαντικό να συζητηθεί η παράδοση και άλλων οπλικών συστημάτων που ζητά η Ουκρανία. «Το να δωρίσουμε τώρα πυρομαχικά κοστίζει χρήματα αλλά το κόστος για όλους μας θα είναι υψηλότερο αν η Ρωσία κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία… Πρέπει να δούμε σοβαρά τι ζητά η Ουκρανία και, αν είναι εφικτό, να τους δώσουμε αυτά που ζητούν», συνέχισε, προσθέτοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει «εγκαίρως».

Ο Μπάουερ είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι ο πόλεμος δεν πηγαίνει καλά για τη Μόσχα καθώς «δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής κανένας από τους στρατηγικούς στόχους της».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκτίμησε απόψε ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση» παρά μόνο η αποστολή βαρέων αρμάτων από τη Δύση στη χώρα του, λίγες ώρες αφότου οι σύμμαχοι του Κιέβου δεν κατάφεραν να λάβουν καμία απόφαση για το θέμα αυτό, στη σύνοδό τους στο Ράμσταϊν της Γερμανίας.

«Ναι, θα χρειαστεί να αγωνιστούμε για τον εφοδιασμό με σύγχρονα άρματα, όμως καθημερινά καθιστούμε προφανές το γεγονός ότι δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μόνο η λήψη μιας απόφασης για τα άρματα», ανέφερε ο Ζελένσκι στο βιντεοσκοπημένο, νυχτερινό διάγγελμά του.

«Οι Ουκρανοί θα πολεμήσουν! Με άρματα ή χωρίς αυτά. Αλλά κάθε άρμα από το Ράμσταϊν σημαίνει ζωές Ουκρανών που θα σωθούν», έγραψε εξάλλου στο Telegram η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεσουκ.

Διχασμός και πιέσεις

Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής για μια ενδεχόμενη παράδοση στο Κίεβο βαρέων αρμάτων μάχης Leopard, γερμανικής κατασκευής, που ζητεί η Ουκρανία για να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή, δήλωσε σήμερα ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας.

Το θέμα “συζητήθηκε” μεταξύ των συμμάχων της Ουκρανίας στο Ράμσταϊν, στη δυτική Γερμανία, αλλά “καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί“, δήλωσε νωρίτερα ο Μπόρις Πιστόριους σε συνέντευξη Τύπου.

“Δεν μπορούμε να πούμε σήμερα πότε (θα ληφθεί μια απόφαση) και ποια θα είναι η απόφαση για τα άρματα μάχης Leopard”, είπε.

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας συναντώνται σήμερα στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν προκειμένου να αποφασίσουν για επιπλέον στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.

“Δεν διστάζουμε, απλώς ζυγίζουμε τα υπέρ και τα κατά (…) Έχουμε την ευθύνη να σκεπτόμαστε προσεκτικά τις συνέπειες για όλα τα μέρη στη σύγκρουση”, είπε ο Πιστόριους.

Ο υπουργός είπε πως η “εντύπωση” πως η Γερμανία μόνο αντιτίθεται στην παράδοση αρμάτων μάχης στο Κίεβο είναι “λανθασμένη”.

“Πολλοί σύμμαχοι συμμερίζονται την άπoψη” του Βερολίνου, είπε ο υπουργός ο οποίος εκτίμησε πως “υπάρχουν ικανοί λόγοι να είναι υπέρ και ικανοί λόγοι να είναι κανείς κατά αυτών των παραδόσεων“.

“Ήταν σαφές πως οι γνώμες δεν είναι τόσο ομοιόμορφες όσο η εντύπωση που δίνεται μέχρι σήμερα“, πρόσθεσε ο Πιστόριους μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, μετά τη συνέντευξη Τύπου.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση προκειμένου να εγκρίνει την παράδοση γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.

Η Πολωνία και η Φινλανδία δήλωσαν πως είναι διατεθειμένες να παράσχουν τέτοια άρματα μάχης στον ουκρανικό στρατό, αλλά ότι χρειάζονται για να το κάνουν τη συγκατάθεση της Γερμανίας που τα κατασκεύασε.

Μια επανεξαγωγή ή μια δωρεά εξοπλισμού γερμανικής κατασκευής έχει ως όρο την έγκριση του Βερολίνου, όπως συμβαίνει και με άλλες χώρες για την αμυντική βιομηχανία τους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τους Δυτικούς να επισπεύσουν τις παραδόσεις βαρέων όπλων, κυρίως αρμάτων μάχης και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, προκειμένου να υποστηρίξουν τη χώρα του στις κρίσιμες επερχόμενες μάχες.

«Αξιόπιστος σύμμαχος» η Γερμανία

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε σήμερα ότι η Γερμανία είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος και ότι θα συνεχίσει να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο, παρά το γεγονός ότι το Βερολίνο δεν έχει ακόμη εγκρίνει τη μεταφορά γερμανικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.

«Είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος, είναι έτσι για πολύ, πολύ καιρό και πραγματικά πιστεύω ότι θα συνεχίσει να είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος στο μέλλον», είπε ο Όστιν στο τέλος μιας συνάντησης για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας.

It’s always a pleasure meeting with my Ukrainian counterpart & friend, Minister @oleksiireznikov. We’re proud to stand shoulder-to-shoulder with you, our partners & allies to support Ukraine’s self-defense. A collective of nearly 50 nations of goodwill are united behind you. pic.twitter.com/idyjwvJJtB

— Secretary of Defense Lloyd J. Austin III (@SecDef) January 20, 2023

Κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου στην αμερικανική βάση στο Ράμσταϊν στη Γερμανία, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι, δήλωσε πως θα είναι «πολύ δύσκολο» να εκτοπιστεί ο ρωσικός στρατός από το ουκρανικό έδαφος μέχρι το τέλος του έτους.

«Από στρατιωτική άποψη, εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι θα είναι πολύ, πολύ δύσκολο να εκτοπιστούν οι ρωσικές δυνάμεις από όλες τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας», ανέφερε ο Μάιλι.

Στη σύσκεψη και ο Χαρδαλιάς

Ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, συμμετείχε σήμερα, εκπροσωπώντας τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και την Ελλάδα, στη σύσκεψη υπουργών ‘Αμυνας με θέμα τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία.

Όπως ανακοινώθηκε, η σύσκεψη διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού ‘Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Ώστιν, με τη συμμετοχή υπουργών, υφυπουργών ‘Αμυνας και υψηλόβαθμων αξιωματούχων των κρατών-μελών καθώς και χωρών εταίρων του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο των εργασιών της σύσκεψης δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή αμυντικού εξοπλισμού, στην εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και στη συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών για κάλυψη των εξοπλιστικών αναγκών.

Κατά την παρέμβασή του ο Ν. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία η χώρα μας καταδίκασε από την πρώτη στιγμή, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Επίσης, αναφέρθηκε στη σημαντική ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια που έχει παρασχεθεί από τη χώρα μας στην Ουκρανία, όπως πυρομαχικά και άλλο αμυντικό υλικό, καθώς και στην υλοποίηση της Συμφωνίας για παράδοση στην Ουκρανία των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης BMP-1. Υπογράμμισε, δε, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και να στηρίζει τον ηρωικό αγώνα του ουκρανικού λαού για την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Στο περιθώριο της σύσκεψης, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας είχε συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό ‘Αμυνας της Πολωνίας, Μάριους Μπλάζακ και τους υπουργούς ‘Αμυνας του Καναδά, Ανίοτα Ανάρντ, της Ουκρανίας, Ολεξίι Ρέζνικωφ, της Εσθονίας, Χάννο Πέβκουρ, της Ρουμανίας, ‘Αντζελ Τίλβα, της Φινλανδίας, Μίκο Σαβόλα και της Βουλγαρίας, Ντιμιτάρ Στιογιάνωφ καθώς και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγό Μαρκ Μίλλεϋ.

Ακόμη, συναντήθηκε με τον νέο υπουργό ‘Αμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, τον οποίο συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Τέλος, ο Ν. Χαρδαλιάς συναντήθηκε επίσης, πριν την έναρξη των εργασιών της σύσκεψης, με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στη Συμμαχική Αεροπορική Διοίκηση του ΝΑΤΟ, η οποία εδρεύει στην αεροπορική βάση Ramstein. Τον υποδέθηκε ο αρχαιότερος αξιωματικός της ελληνικής αποστολής, σμήναρχος (Ι) Αντρέας Αρχοντάκης.

Τον υφυπουργό Εθνικής ‘Αμυνας συνόδευσαν ο πρέσβης επί τιμή, Ελευθέριος Αγγελόπουλος και ο διευθυντής του Γ΄ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ, υποπτέραρχος (Ι) Χρήστος Τελλίδης.

Διαβάστε επίσης:

Η Wagner χρηματοδοτείται από την εξόρυξη χρυσού στην Αφρική, σύμφωνα με το Politico

Qatargate: Ο Παντσέρι «έδωσε» την Καϊλή – Νέες αποκαλύψεις τις επόμενες ημέρες (Videos)

Ρομπέρτα Μέτσολα: Το χλιδάτο ταξίδι στην Βουργουνδία και το λόμπι του κρασιού (Photos/Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα