Ουκρανία – Λουκόπουλος: «Ο Πούτιν έχει περίπου 9 μήνες για να κερδίσει τον πόλεμο»

Η αντεπίθεση των Ουκρανών στις  ανατολικές περιφέρειες φαίνεται πως έχει ανακοπεί. Οι ουκρανικές δυνάμεις χρειάζονται χρόνο για να εκπαιδευτούν στα δυτικά οπλικά συστήματα. Κι αυτό τους κοστίζει. Ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του Βλαντίμιρ Πούτιν και αυτή την στιγμή η Δύση είναι υποχρεωμένη να ενεργεί με βάση τις πρωτοβουλίες των Ρώσων.

Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, ο οποίος διετέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΝΑΤΟ και έχει διδάξει στις στρατιωτικές ακαδημίες του Κιέβου και της Μόσχας, έδωσε συνέντευξη στον δημοσιογράφο

Τζον Ψαρόπουλο του Al Jazeera, εξηγώντας πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην Ουκρανία και τις προοπτικές. 

«Τα τανκς και τα τεθωρακισμένα οχήματα χρειάζονται μια αρχική φάση προσωπικής εκπαίδευσης και ομαδικής εκπαίδευσης, για τους οδηγούς, τους πυροβολητές και τον διοικητή. Χρειάζονται εκπαίδευση σε θέματα τακτικής και ασκήσεις, που δεν μπορούν να γίνουν σε λίγες εβδομάδες. Ο κύκλος εκπαίδευσης είναι τουλάχιστον έξι μήνες και αυτό δεν αλλάζει σε περίοδο πολέμου», είπε στο Al Jazeera ο αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος.

Οι ψευδαισθήσεις του Πούτιν και της Δύσης

«Μετά τις ψευδαισθήσεις του Πούτιν ότι θα κέρδιζε τον πόλεμο σε 96 ώρες, οι ψευδαισθήσεις άρχισαν και από την πλευρά της Δύσης», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι τα πράγματα περιπλέκονται από την αποστολή διαφόρων τύπων στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τον Καναδά, την Γαλλία, την Γερμανία και την Τσεχία.

Για παράδειγμα, από τα 90 χόβιτζερ M777 που έστειλαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία περίπου 18 έχουν απορροφηθεί και είναι άγνωστο πόσα από τα 12 ή 14 χόβιτζερ που έστειλε η Γαλλία είναι σε χρήση.

«Για την Ουκρανία, η απορρόφηση των όπλων από την Δύση ώστε να γίνουν επιχειρησιακά, από τις σωστές μονάδες και να εκπαιδευθούν, χρειάζεται οκτώ – εννέα μήνες. Δεν μπορεί να αποσύρει μάχιμες δυνάμεις από το μέτωπο για να τις εκπαιδεύσει», είπε ο αντιστράτηγος Λουκόπουλος.

Ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο Πούτιν

Κι αυτό ακριβώς είναι – κατά την εκτίμησή του- το χρονικό περιθώριο που έχει ο Βλαντίμιρ Πούτιν για να κερδίσει τον πόλεμο και να αρχίσει διαπραγματεύσεις: περίπου εννέα μήνες.

«Υπό την παρούσα ισορροπία δυνάμεων η γενική τάση είναι υπέρ των Ρώσων. Αυτή την στιγμή τίποτα δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό. Ύστερα από μερικούς μήνες, με την εκπαίδευση των εφέδρων, μπορεί να γίνει αντεπίθεση που θα μπορούσε να πετάξει έξω (από την Ουκρανία) τους Ρώσους», εκτίμησε ο αντιστράτηγος Κ. Λουκόπουλος, μιλώντας στο Al Jazeera.

Τι μπορούν να κάνουν οι Ουκρανοί

Η στρατηγική που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν οι Ουκρανοί είναι να επιχειρήσουν την κατάληψη ρωσικών εδαφών, τα οποία όταν καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπορεί να ανταλλάξουν με ουκρανικά εδάφη που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι.

«Μπορούν ο ι Ουκρανοί να δημιουργήσουν μία κατάσταση για να αντιμετωπίσουν τα ρωσικά κέρδη; Αυτή την στιγμή δεν μπορούν . Είτε μας αρέσει, είτε όχι, η Ρωσία έχει την πολιτική και στρατιωτική πρωτοβουλία. Η Δύση αντιδρά σε ό, τι κάνει ο Πούτιν», εξήγησε ο αντιστράτηγος Λουκόπουλος.

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη: Ο φακός της NASA φέρνει στο φως τα μυστικά υποθαλάσσιου ηφαιστείου (Video)

Καναδάς: Αστυνομικοί σκότωσαν ένοπλο που περπατούσε με τουφέκι κοντά σε σχολεία

Βραζιλία: «Καλπάζει» ο Λούλα στις δημοσκοπήσεις – Τεράστια η διαφορά από τον Μπολσονάρου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ουκρανία – Λουκόπουλος, Ο Πούτιν,oukrania – loukopoulos, o poutin