Οστεόφυτα: Τι προκαλούν στο σώμα μας – Πώς αντιμετωπίζονται

Τα οστεόφυτα είναι «κομμάτια οστού» που με την πάροδο του χρόνου σχηματίζονται στις άκρες των οστών και στις αρθρώσεις.

Συνήθως, παρουσιάζονται σε ανθρώπους ηλικίας 50 ετών και πάνω οπού τα οστά αρχίζουν και φθείρονται, δεν αποκλείεται όμως να τα δούμε και σε μικρότερες ηλικίες λόγο τραυματισμών ή κακή στάση του σώματος.

Πως προκαλούνται τα οστεόφυτα;

Ένας τραυματισμένος ιστός ή μια φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει τον σχηματισμό οστεόφυτων. Συνήθως προέρχεται από οστεοαρθρίτιδα, την αλλοίωση δηλαδή των αρθρικών επιφανειών.

Με απλά λόγια, το οστό έχει την δυνατότητα

της ανάπλασης γι’ αυτό σε κάποια «βλάβη» του, επηρεάζεται η ανάπτυξη του, έρχονται λοιπόν νέα οστικά κύτταρα και αναπτύσσονται σε σημεία που φυσιολογικά δεν θα έπρεπε.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζει την κίνηση στην άρθρωση και κάποιες φορές να προκαλείται δυσκαμψία, πόνος ή και συμπτώματα στα χέρια ή τα πόδια.

Πού εμφανίζονται;

Μπορούν να εμφανιστούν στο γόνατο, στο ισχίο, στον ώμο και βέβαια στην σπονδυλική στήλη, τα οποία εντοπίζονται στο οπίσθιο τμήμα του σκελετού, μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να περιορίζουν τον χώρο που διατίθεται για τον νωτιαίο μυελό και τα νεύρα με αποτέλεσμα να προκαλούνται κλινικά σύνδορμα.

Τα συμπτώματα που προκαλούν είναι:

Κάψιμο ή τσίμπημα που μπορεί να επεκτείνεται ακόμη και στα άκρα, σε περίπτωση στένωσης των σπονδυλικών τρημάτων της σπονδυλικής στήλης και πίεση των νεύρων που διέρχονται από αυτά

-Διάχυτο πόνο στην άρθρωση

-Απώλεια συντονισμού σε κάποιο μέρος του σώματος

-Μυΐκό σπασμό ή κράμπες

-Μυΐκή αδυναμία

-Μουδιάσματα

-Κεφαλαλγίες

-Διαταραχές στην ούρηση και στο έντερο

Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από το αν υπάρχει κλινικό πρόβλημα ή όχι. Ένας άνθρωπος χωρίς συμπτώματα, με οστεόφυτα στην ακτινογραφία, δεν χρειάζεται καμία θεραπεία.

Απλώς, συνιστάται σωματική άσκηση (περπάτημα, κολύμπι), σωστό σωματικό βάρος, καλή διατροφή και αποφυγή του καπνίσματος, παράγοντες δηλαδή που βοηθούν γενικά την καλή κατάσταση της σπονδυλικής στήλης.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Ζοφερή πρόβλεψη Σαρηγιάννη για 6.000 κρούσματα ως τον Δεκαπενταύγουστο (video)

Δυσανεξία στη γλουτένη: Οι «απαγορευμένες» τροφές

Καρδιά: Τρεις μερίδες από αυτή την τροφή καθημερινά, μειώνει τον κίνδυνο!

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οστεόφυτα, – Πώς,osteofyta, – pos