Ώρες αγωνίας στην Καταλονία: Καθυστερεί η ομιλία Πουτζντεμόντ - Για «fake news» μιλά η Κομισιόν

ΚΟΣΜΟΣ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη βαρυσήμαντη ομιλία του Κάρλες Πουτζντεμόντ στο κοινοβούλιο της Καταλονίας, όπου αναμένεται να ανακοινώσει τι μέλλει γενέσθαι με την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής από την Ισπανία.

Ο Πουτζντεμόντ, παρά την ασφυκτική πίεση που του ασκείται από τη Μαδρίτη, αλλά και από τα όργανα της Ε.Ε. να μην προβεί σε μια μη αναστρέψιμη κίνηση, φαίνεται αποφασισμένος να αξιοποιήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Καταλονία

και να ανακοινώσει την ανεξαρτησία της περιοχής.

Πάντως, φαίνεται ότι οι διαβουλεύσεις της τελευταίας στιγμής είναι πυρετώδεις και ήδη η ομιλία Πουτζντεμόντ θα καθυστερήσει για μια ώρα, ενώ πληροφορίες έφεραν τον Καταλανό ηγέτη να συνομιλεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του Γιουνκέρ διέψευσε τις πληροφορίες χαρακτηρίζοντάς τες, μάλιστα, ως «fake news» (ψευδείς ειδήσεις), ενώ η Μαδρίτη όχι μόνο συντηρεί τη σκληρή στάση της, αλλά έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και σύλληψης του Πουτζντεμόντ, καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έχει χαρακτηρίσει ως παράνομο το δημοψήφισμα και έχει απαγορεύσει τη σημερινή συνεδρίαση του καταλανικού κοινοβουλίου.

Μάλιστα, η κυβέρνηση της Ισπανίας ξεκαθάρισε ότι διεθνής μεσολάβηση με τον Πουτζντεμόν «δεν είναι εφικτή», ενώ ο ίδιος ο Πουτζντεμόν δήλωσε ότι η καθυστέρηση της έναρξης της συνεδρίασης της ολομέλειας του καταλανικού κοινοβουλίου οφείλεται σε επαφές για διεθνή διαμεσολάβηση.

Θύελλα στη Γερουσία

Εν τω μεταξύ, η Ισπανία ζει «μια από τις δυσκολότες στιγμές της», υποστήριξε σήμερα η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια μιας θυελλώδους συνεδρίασης στη Γερουσία, με έναν γερουσιαστή να φωνάζει το σύνθημα «Ζήτω η ελεύθερη Καταλονία».

Μιλώντας λόγο πριν από την πολυαναμενόμενη ομιλία του Κάρλες Πουτζντεμόν, η Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο διεθνούς μεσολάβησης, όπως επιθυμεί η Βαρκελώνη, για να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο. «Δεν υπάρχει θέση για μεσολάβηση μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, μεταξύ του νόμου και της ανυπακοής, μεταξύ της δημοκρατίας και της τυραννίας» είπε η Σανταμαρία, εκτιμώντας ότι η Ισπανία, που έχει βυθιστεί στη χειρότερη κρίση των τελευταίων 40 ετών, βιώνει «μια από τις σημαντικότερες και δυσκολότερες στιγμές της». Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε με αυτόν τον τρόπο στον Καταλανό εθνικιστή βουλευτή Ζουζέπ Λουίς Κλέριες, ο οποίος ολοκλήρωσε την ομιλία του υπέρ της ανεξαρτησίας, φωνάζοντας: Visca Catalunya lliure! (σ.σ. «Ζήτω η ελεύθερη Καταλονία» στα καταλανικά).ΚαταλονίαΠουτζντεμόντΚοινοβούλιοανεξαρτησίαΙσπανίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα