«Ομάδα Χόρχε»: Δουλειές με Ρώσους ολιγάρχες και Σουδανούς στρατηγούς – Ο ρόλος γνωστού Γάλλου δημοσιογράφου

O Ρασί Εμ Μπαρκί ήταν παρουσιαστής σε δημοφιλές νυχτερινό πρόγραμμα στο τηλεοπτικό δίκτυο με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στην Γαλλία, το BFM-TV.

Αισθανόταν τόσο ισχυρός που επέλεγε ο ίδιος και παρουσίαζε θέματα που δεν είχαν εγκριθεί από τους αρχισυντάκτες του. Στις 11 Ιανουαρίου ο Ρασί Εμ Μπαρκί κόπηκε από τον αέρα. Η είδηση πήρε τεράστιες διαστάσεις σαν μια ανεξέλεγκτη φωτιά και είναι το θέμα συζήτησης των 250 δημοσιογράφων του καναλιού. Επισήμως διεξάγεται εσωτερική έρευνα. Μέχρι τότε ο Ρασί Εμ Μπαρκί αμείβεται κανονικά.

lang="fr" dir="ltr">#StoryKillers | Derrière les fausses infos de Rachid M’Barki sur BFM-TV, l’officine israélienne « Team Jorge » et un intermédiaire français | par @Damien_Leloup et @flornrnd https://t.co/mWaFFx1MZF

Le Monde (@lemondefr) February 15, 2023

Ο παρουσιαστής υποστηρίζει ότι δεν είχε πληρωθεί και ενημέρωσε το κανάλι ότι θα έβγαζε στον αέρα μόνο θέματα που ήθελε ένας γνωστός του, ο Ζαν Πιέρ Ντουθιόν, ένας Γάλλος που θεωρείται ειδικός σε εκστρατείες για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

Το κέντρο στην ισραηλινή «Σίλικον Βάλεϊ»

Όμως η δημοσιογραφική έρευνα του ερευνητικού κονσόρτιουμ «Απαγορευμένες Ιστορίες», στην οποία συμμετείχαν δεκάδες έγκριτα ΜΜΕ, αποκάλυψε ότι πολλά από τα όσα έβγαζε στον αέρα ο Ρασί Εμ Μπαρκί ήταν θέματα που συνδέονταν με έναν άλλο διαχειριστή, στο Ισραήλ και όχι στη Γαλλία. Και συγκεκριμένα με ένα κέντρο στην αποκαλούμενη «Σίλικον Βάλεϊ» του Ισραήλ, που βρίσκεται έξω από το Τελ Αβίβ. Εκεί ακριβώς που έχει την έδρα της η «Ομάδα Χόρχε», που εξειδικεύεται σε εκστρατείες παραπληροφόρησης και διαμόρφωσης της κοινής γνώμης.

NEW: Undercover reporters expose a group of disinformation experts calling themselves "Team Jorge" and the tactics they claim to have used to influence political campaigns worldwide — including hacking emails and planting fake news.#StoryKillershttps://t.co/gVYXg1JLui

— Organized Crime and Corruption Reporting Project (@OCCRP) February 15, 2023

Η «Ομάδα Χόρχε» αποτελείται από ειδικούς στη διασπορά fake news και προσφέρει στους πελάτες της υπηρεσίες μία ιδιωτικής ομάδας κατασκόπων: Δημιουργία ψευδών εγγράφων, χακάρισμα, ένα τεράστιο δίκτυο ψεύτικων λογαριασμών χρηστών στα social media και διοχέτευση συγκεκριμένων άρθρων σε διεθνή ΜΜΕ. Όπως το κανάλι BFM-TV, από το οποίο πληρώνεται ο Ρασί Εμ Μπαρκί.

Στο πελατολόγιο της «Ομάδας Χόρχε» βρίσκονται δισεκατομμυριούχοι, πολιτικοί, εταιρίες, αυταρχικές κυβερνήσεις, ακόμα και ύποπτοι για εγκληματική δραστηριότητα.

Twisted information, an army of avatars, hacking of high-ranking officials: the second part of #StoryKillers pulls back the curtain on "Team Jorge", a shadowy ”black ops” entity that worked with Cambridge Analytica.
https://t.co/uTI5Nf762w pic.twitter.com/Ep6CHdL5wc

— Forbidden Stories (@FbdnStories) February 15, 2023

Επί μήνες οι δημοσιογράφοι του κονσόρτσιουμ «Απαγορευμένες Ιστορίες» ξετύλιγαν το πρότζεκτ #StoryKillers και έφτασαν στα ίχνη της μυστηριώδους «Ομάδας Χόρχε», που δεν έχει νομική υπόσταση και συγκροτήθηκε από πρώην πράκτορες της Μοσάντ και αξιωματούχους του ισραηλινού στρατού. Η δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε τουλάχιστον 20 επιχειρήσεις παραπληροφόρησης για λογαριασμό κρατών, εταιριών και πλούσιων επιχειρηματιών.

Οι δουλειές με την Γαλλία, τους Ρώσους και τους Σουδανούς

Μεταξύ αυτών είναι δύο σειρές από βίντεο που αναπαρήχθησαν από ψεύτικους λογαριασμούς χρηστών του Twitter και του Facebook, που ελέγχονται από την «Ομάδα Χόρχε» και ήταν πολύ ιντριγκαδόρικα για τα γαλλικά ΜΜΕ. Τα βίντεο επαναλαμβάνουν δύο θέματα που έχει αναλάβει η «Ομάδα Χόρχε»: το ένα ασκεί κριτική στην κατάσχεση πολυτελών γιοτ που ανήκουν σε Ρώσους ολιγάρχες και το άλλο επιτίθεται στον πρώην γενικό εισαγγελέα του Κατάρ, Αλί μπιν Φετάις αλ -Μάρι.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε νέο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Οι επαναλαμβανόμενες κυρώσεις είναι ικανές για να κάνουν τους κατασκευαστές γιοτ στο Μονακό να φοβούνται για τα χειρότερα. Το πάγωμα των καταθέσεων των ολιγαρχών θέτει σε κίνδυνο τον κλάδο τους… Απευθύνουν έκκληση στον πρίγκηπα Αλβέρτο να αποφύγει να υποκύψει γιατί 10.000 θέσεις εργασίας στη Γαλλική Ριβιέρα τίθενται σε κίνδυνο», ανέφερε το ένα από αυτά τα θέματα, που προφανώς εξυπηρετούσε συγκεκριμένα συμφέροντα. Το κείμενο αυτού του ρεπορτάζ, που παρουσίασε ο Ρασίντ Εμ Μπαρκί δεν είχε συνταχθεί από την ομάδα του καναλιού BFM-TV, αλλά από κάποιον που εργαζόταν για λογαριασμό πελάτη της ισραηλινής εταιρίας «Ομάδα Χόρχε»…

Όταν οι δημοσιογράφοι που έκαναν την έρευνα επικοινώνησαν με τη διοίκηση του BFM-TV άρχισε να ξετυλίγεται και το κουβάρι της εσωτερικής έρευνας: αυτά τα δύο βίντεο δεν ήταν παρά η κορυφή του παγόβουνου. Εντοπίστηκαν κι άλλα, με ύποπτο περιεχόμενο. Το ένα εξυμνούσε τον Σουδανό στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό , του οποίου η παραστρατιωτική ομάδα έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα σε βάρος αμάχων.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός στην Τουρκία: Συνεχίζονται οι ύμνοι των τουρκικών ΜΜΕ για την ΕΜΑΚ – «Δεν θα σας ξεχάσουμε»

WSJ: «Κόψτε το πρωινό και τον στιγμιαίο καφέ» – Οι συμβουλές προς τους Αμερικανούς για… οικονομία

Σεισμός στη Συρία: Φόβοι για απαγωγή της μικρής Άγια – Μεταφέρθηκε σε μυστική τοποθεσία (Photo/Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Ειδήσεις > Το Ποντικι
Ομάδα Χόρχε, Δουλειές, Ρώσους, Σουδανούς, Γάλλου,omada chorche, douleies, rosous, soudanous, gallou