Οικονόμου: «Τεχνικό ζήτημα» η πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια

Ως ζήτημα «τεχνικής φύσεως» το οποίο αναμένεται να επιλυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο χαρακτηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την απαίτηση της Ρωσίας για πληρωμή σε ρούβλια για το φυσικό αέριο που εξάγει στην ΕΕ -και στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Γιάννης Οικονόμου είπε ότι το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί στη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, οπότε και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις που θα διασφαλίζουν ότι και η ροή φυσικού αερίου θα συνεχιστεί απρόσκοπτα,

αλλά και η πληρωμή του θα γίνεται με τρόπο που δεν θα παραβιάζει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, σημειώνοντας ότι η μετατροπή των ευρώ σε ρούβλια αποτελεί τεχνικό ζήτημα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε με έμφαση ότι δεν τίθεται θέμα σχετικά με την τροφοδοσία της χώρας με αέριο ούτε ότι υπάρχει κίνδυνος για την ενεργειακή ασφάλειά της, παραπέμποντας και στις σχετικές ανακοινώσεις μετά την έκταση σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όσον αφορά στις διακοπές ρευματοδότησης σε νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, ο Γ. Οικονόμου το χαρακτήρισε ως «δυσάρεστο φαινόμενο», ωστόσο, σημείωσε ότι και στο παρελθόν οι πάροχοι προχωρούσαν σε αντίστοιχες κινήσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το 2017 έγιναν 233.000 διακοπές ρευματοδότησης και το 2018 άλλες 220.000. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Πολιτεία συνεχίζει να ενισχύει τους καταναλωτές και υπενθύμισε τα προγράμματα δόσεων που οι πάροχοι έχουν καθιερώσει για την εξόφληση των λογαριασμών.

Σε παράλληλο θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε πλήρως τις αμοιβές του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, λέγοντας ότι αντιλαμβάνεται, μεν, τις συγκρίσεις που γίνονται, αλλά καλώντας οι συγκρίσεις αυτές να γίνονται με τις αμοιβές στελεχών άλλων επιχειρήσεων ενέργειας στη χώρα. Επίσης, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός της αποτελεσματικότητας της νέας διοίκησης της ΔΕΗ, η οποία, όπως είπε, παρέλαβε μια εταιρεία στα όρια της χρεοκοπίας και σήμερα η εταιρεία έχει αυξήσει την τιμή της μετοχής της, κάνει επενδύσεις σε ΑΠΕ και μπορεί να διαθέσει άνω των 800 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των πελατών της.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνοτουρκικά: «Παγώνουν» οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης – Νέο διάβημα από το ΥΠΕΞ

Προκλητικός ο Βασίλης Οικονόμου της ΝΔ για την ακρίβεια στο ρεύμα: «Ο τζάμπας πέθανε!» (video)

Φυσικό αέριο – Σκρέκας: Τη Δευτέρα θα θέσει η Ελλάδα στην ΕΕ το θέμα πληρωμής

Keywords
Τυχαία Θέματα