Οικονόμου για παρακολουθήσεις: Συγκρίσεις με Novartis, «δείχνει» ΣΥΡΙΖΑ για «πολιτική ανωμαλία»

Με σφοδρή επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνόδευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον σχολιασμό του σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Ενώ το βράδυ της Δευτέρας αναμένεται συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου θεωρείται βέβαιο ότι θα αναφερθεί στο θέμα των παρακολουθήσεων, σε μακροσκελή σχολιασμό του κατά την εισηγητική του τοποθέτηση, ο Γιάννης Οικονόμου, αφού επισήμανε ότι οι αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις πολιτικών, επιχειρηματιών, ακόμα και ηθοποιών από το «Documento» έγιναν «χωρίς την απαιτούμενη μέχρις ώρας τεκμηρίωση», προσθέτοντας ότι «πλεονάζουν οι αφηγήσεις και απουσιάζουν τα στοιχεία» και επισημαίνοντας ότι όλα θα διερευνηθούν διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές και τη δικαιοσύνη, τόνισε ότι «αν όσα αναφέρονται αποδειχθούν, τότε θα πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες και κάθε επίπεδο και να διωχθούν απηνώς όσοι παρανόμησαν» και συμπλήρωσε ότι «το ίδιο θα συμβεί κι αν δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί, προς εκείνους που σπέρνουν αυτές τις διαβολές».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι τα κακόβουλα λογισμικά χρησιμοποιούνται παγκοσμίως, ωστόσο, σημείωσε ότι «γνωστοί κύκλοι, που λειτουργούν και τώρα, όπως είχαν λειτουργήσει και για άλλο θέμα, επίσης με παγκόσμια διάσταση, -λειτουργούν ως “συγκοινωνούντα δοχεία”-, αποδίδουν τη χρήση αυτή στην κυβέρνηση και μάλιστα χωρίς κανένα στοιχείο στον πρωθυπουργό. […] Επικαλούνται πηγές οι οποίες υποτίθεται ότι έκαναν τις παράνομες παρακολουθήσεις και μετά αποφάσισαν να διαθέσουν τα στοιχεία σε εκείνους που σήμερα τα παρουσιάζουν. Επίσης, κάτι θυμίζει αυτό, με διαφόρους που φοράγαν κουκούλες, Και, ταυτόχρονα αφήνονται υπονοούμενα για την κατοχή συνομιλιών και μηνυμάτων» και πρόσθεσε ότι «αυτά έχουμε να αντιμετωπίσουμε και θα τα αντιμετωπίσουμε, όχι υποκύπτοντας σε άμεσα ή έμμεσα εκβιαστικά υπονοούμενα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γ. Οικονόμου έκανε λόγο για «εργαλειοποίηση» της ιστορίας αυτής «ως “πολιορκητικός κριός”. Συμφέροντα και κέντρα που εμπλέκονται με το χώρο των υποκλοπών ή κατασκευάζουν τέτοια σενάρια. Η στόχευση είναι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός. […] Άλλωστε στο παρελθόν κάποιοι δεν έκρυψαν ότι θα προτιμούσαν μια άλλη κυβέρνηση, πιο βολική, και έναν πρωθυπουργό αδύναμο και ελέγξιμο. Η διερεύνηση από τις αρχές και η διαφαινόμενη απώλεια ψυχραιμίας των κέντρων αυτών θα ξετυλίξει το νήμα πιο γρήγορα απ’ όσο φαντάζεται και ο πιο αισιόδοξος».

 Ως δεύτερο συμπέρασμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του αρχηγού του, μάλιστα, υιοθέτησε τους ισχυρισμούς ασμένως, χωρίς να περιμένει την παρουσίαση των στοιχείων. Αυτό είναι ένα τραγικό θεσμικό ατόπημα, όμως, δεν έμεινε μόνο εκεί: έχοντας ουσιαστικά προαναγγείλει το περιεχόμενο του δημοσιεύματος, ο κ. Τσίπρας έθεσε για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία θέμα αξιοπιστίας των εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ με το να υιοθετεί δημοσιεύματα χωρίς την απαραίτητη τεκμηρίωση, αποδεικνύει ότι τρέφεται από συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας και αποσταθεροποίησης», προσθέτοντας ότι ακόμα κι αν δεν είχε καμία εμπλοκή στη δημοσιοποίηση, ο ΣΥΡΙΖΑ «αποδεικνύει ότι είναι ένα κόμμα που λειτουργεί με βάση το δόγμα “γαία πυρί μειχθήτω”, […] προσδοκά και πυροδοτεί μια μεγάλη αναστάτωση, μήπως αλλάξει η κατάσταση» και λέγοντας ότι «όπως και με τη Novartis, προκαλεί θόρυβο μέσω δημοσιογραφικών ομίλων, σηκώνει σκόνη, με τα στελέχη του να δημιουργούν “καταιγίδα”, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση έχει επιδιώξει από την πρώτη στιγμή τη διερεύνηση της υπόθεσης αυτής και έχει έτοιμη τη δριμεία θεσμική της αντίδραση. Θα προχωρήσουμε στην καθολική απαγόρευση της εμπορίας τους (σ.σ. λογισμικού παρακολούθησης) στην ελληνική επικράτεια πράγμα που θα καταστήσει την Ελλάδα την πρώτη χώρα που θα απαγορεύει την εμπορία κακόβουλων λογισμικών στην επικράτειά της».

Όσον αφορά στα πολιτικά πρόσωπα τα οποία φέρονται να παρακολουθούνται, σημείωσε κατ’ αρχάς, ότι κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν σχετίζεται με τη χρήση των παράνομων λογισμικών στη χώρα και καμία αρχή δεν είχε προμηθευτεί ή χρησιμοποιήσει τα λογισμικά αυτά και, σε δεύτερο επίπεδο, ότι υπήρξε επικοινωνία με τα πολιτικά πρόσωπα, και ότι ουδείς πιστεύει τον «φαιδρό ισχυρισμό» ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθεί υπουργούς του ή στενούς συνεργάτες του.

Επίσης, απέρριψε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες –με αφορμή το τοξικό πολιτικό κλίμα που δημιουργείται από το ζήτημα των υποκλοπών– και συμπλήρωσε ότι το βάρος της τεκμηρίωσης της αποκάλυψης βαραίνει αυτόν που την κάνει και όχι αυτούς που κατηγορεί.

Υπογράμμισε, δε, ότι το να παρακολουθείται ο υπουργός Εξωτερικών δημιουργεί ζήτημα κατασκοπείας, ενώ η παρακολούθηση στενών συνεργατών του πρωθυπουργού σημαίνει ότι παρακολουθείται και ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης:

Υποκλοπές – Μαντζουράνης: H εισαγγελία δεν μπορεί να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο

Όλγα Κεφαλογιάννη: «Όλα στο φως για τις υποκλοπές – Δεν υπάρχει απόρρητο»

Τσούνης: «Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να βρουν λύση με βάση το διεθνές δίκαιο» (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα