Οικονόμου για γλυπτά Παρθενώνα: Δεν αλλάζει η εθνική γραμμή, συνεχίζεται η διαπραγμάτευση – Eπίθεση σε Τσίπρα

Διέψευσε εμμέσως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ σχετικά με την επιστροφή στην Ελλάδα μέρους των γλυπτών του Παρθενώνα, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον πρόεδρό του, Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε για το θέμα ότι «η κυβέρνησή μας από την αρχή της θητείας της κινήθηκε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να πραγματωθεί ο εθνικός στόχος, της οριστικής επιστροφής, της επανένωσης των γλυπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης, με βάση την πάγια θέση της χώρας, ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και, φυσικά, κυριότητα των γλυπτών», περιγράφοντας διεθνείς αποφάσεις και κινήσεις σχετικά με το ζήτημα.

«Το θέμα της επιστροφής των γλυπτών είναι θέμα ύψιστης σημασίας για την εθνική μας αυτοσυνειδησία και δεν χώρούν ούτε μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ούτε επαρχιωτισμός, ούτε αντιδραστικότητα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει για πολλοστή φορά και σε αυτό το θέμα της θλιβερής εθνικής εξαίρεσης. Μπροστά στην αμηχανία του στο ενδεχόμενο μιας ακόμα μιας ακόμα εθνικής επιτυχίας, δεν κρατά ούτε τα προσχήματα. […] Την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός συνομιλεί με διεθνείς προσωπικότητες για την επιστροφή των γλυπτών, ο κ. Τσίπρας επιλέγει για συνομιλητές του πρόσωπα που επιδίδονται σε χυδαίες αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα. […] Ο κ. Τσίπρας που επί 4,5 χρόνια ως πρωθυπουργός δεν έκανε τίποτα για την προώθηση του εθνικού μας αιτήματος, ας αναλογιστεί έστω και τώρα, αυτή την κρίσιμη στιγμή, τι ακριβώς κάνει».

Πάντως, παρότι ο Γ. Οικονόμου αναφερόμενος στη θέμα της επιστροφής των γλυπτών έθεσε ως προμετωπίδα της κυβερνητικής πολιτικής για το ζήτημα την εθνική θέση, σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα δεχόταν, για παράδειγμα, επαναλαμβανόμενο πολυετή δανεισμό των γλυπτών, απάντησε ότι «η διαδικασία και η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη. Ποτέ η κυβέρνηση δεν έχει αρνηθεί την ενημέρωση σε όποιον τη ζητήσει. Πρέπει να μείνουμε απολύτως προσηλωμένοι στο αποτέλεσμα, ακολουθώντας τη βέλτιστη δυνατή τακτική, μέχρι να πετύχουμε το αποτέλεσμα αυτό». Σε διευκρινιστική ερώτηση, δε, που του έγινε, δήλωσε ότι «η διαπραγμάτευση γίνεται μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αρχών που “ασπάζονται” οι δύο χώρες και οι δύο κυβερνήσεις και, βέβαια, λαμβάνοντας υπόψη ρεαλιστικά το ιστορικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί. Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιστρέψουν και να επανενωθούν τα γλυπτά στο Μουσείο της Ακρόπολης. Θα πετύχουμε το στόχο αυτό, συνεχίζοντας σε μια γραμμή υπεύθυνης και αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης».

Κατά τα λοιπά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην έναρξη της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, παραθέτοντας 21 νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, τις οποίες το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης είτε καταψήφισε είτε δεν στήριξε στη Βουλή ψηφίζοντας «παρών», προκειμένου να πιστοποιήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «παραμένει απών από από τις αγωνίες και τις ανάγκες της κοινωνίας. Η πάγια τακτική του να αποτελεί θλιβερή εξαίρεση απ’ όλα τα σημαντικά και τα χρήσιμα για την πατρίδα δεν μπορεί να εξηγηθεί με όρους πολιτικής λογικής. Η όποια εξήγηση θα πρέπει να αναζητηθεί στο μένος απέναντι στην κυβέρνηση και προσωπικά στον ίδιο τον πρωθυπουργό, στον εγκλωβισμό τους σε ερμηνευτικά σχήματα του περασμένου αιώνα και, κυρίως, στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι “πολύς” στα λόγια και ελάχιστος στις πράξεις».

Ο Γ. Οικονόμου ρωτήθηκε εκ νέου και για την ημερομηνία των εκλογών – μάλιστα, του επισημάνθηκε ότι ακόμα και στην Τουρκία η ημερομηνία των προεδρικών εκλογών είναι γνωστή εδώ και πολλούς μήνες – και γιατί ο πρωθυπουργός δεν ανακοινώνει πότε θα στηθούν οι κάλπες, ερώτηση στην οποία περιορίστηκε να απαντήσει ότι «είμαστε συνεπείς σε αυτό που είχαμε πει από την πρώτη στιγμή, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2023. Είμαστε στο 2023, πλησιάζουμε στο τέλος της τετραετίας, είναι προφανές ότι από την άνοιξη και μετά θα ξεκινήσουν οι εκλογικές διαδικασίες. Οτιδήποτε άλλο δεν νομίζω ότι κάνει κανένας σοφότερο ή τον κρατά σε μεγαλύτερη αγωνία».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Νέο πλιάτσικο 5,5 εκ. ευρώ και 420 απευθείας αναθέσεων σε συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη

Θεοδωρικάκος: 600 νέοι ειδικοί φρουροί στην Αττική από 20 Ιανουαρίου

Στα σκαριά και το «καλάθι της Σαρακοστής» – Τι εξήγγειλε ο Παπαθανάσης (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα