Οικονόμου για Ελληνοτουρκικά: Συμφωνούμε στον διάλογο, είμαστε ανυποχώρητοι σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας

Δεν ενισχύουμε την ένταση στην περιοχή, δεν συζητάμε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας: κάπως έτσι περιέγραψε τη στάση της Αθήνας έναντι της διαρκώς αυξανόμενης τουρκικής επιθετικότητας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε ερώτηση του «Π» σχετικά με ενδεχόμενη μεταφορά της έντασης από τη ρητορική στο πεδίο, ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν έχει σκοπό να εμπλακεί ή να ενισχύσει με τον οιοδήποτε τρόπο την ένταση στην περιοχή

μας. Οι θέσεις μας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, τις επικοινωνούμε στους συμμάχους και εταίρους μας και στη διεθνή κοινότητα και βλέπουμε με ικανοποίηση την απήχησή τους να διευρύνεται».

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «η χώρα είναι ανυποχώρητη στα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και στα κυριαρχικά της δικαιώματα. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, το Διεθνές Δίκαιο, έχουμε τους συμμάχους στο πλευρό μας, καθώς και τη δυνατότητα και την αποτρεπτική ικανότητα να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση».

Όσον αφορά στην παραίνεση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, Ελλάδα και Τουρκία να επιλύσουν τις διαφορές τους διά της διπλωματικής οδού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «είμαστε πάντα ανοιχτοί στη διαδικασία διαλόγου, έχουμε πολλές φορές ξεκαθαρίσει ποια είναι τα ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαλόγου, πάντα στο πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Δεν αρνούμαστε ποτέ τον διάλογο. Από την άλλη πλευρά είμαστε ανυποχώρητοι όσον αφορά σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και κυρίως ζητήματα που ξεκαθαρίζει το Διεθνές Δίκαιο και οι συνθήκες».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ανησυχίες που εκφράζουν ειδικοί για νέο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και το ενδεχόμενο λήψης περιοριστικών μέτρων, ο Γ. Οικονόμου σημείωσε ότι «παρακολουθούμε την εξέλιξη της πανδημίας. Έχουμε πει πολλές φορές ότι ο κορωνοϊός δεν έχει εξαφανιστεί, γι’ αυτό και καλούμε όσους αισθάνονται πιο ευάλωτοι να λαμβάνουν και τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας. Από κει και πέρα, δεν υπάρχει κάτι που να μας οδηγήσει σε διαφοροποίηση της στρατηγικής που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή των επιστημόνων και την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση».

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό και προσφυγικό και την παρατήρηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ότι λαμβάνει και αξιολογεί αναφορές για pushbacks, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε μεν ότι «η κυβέρνηση εφαρμόζει μία μεταναστευτική πολιτική που σέβεται τους διεθνείς κανόνες. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου σε όλες του τις διαστάσεις», ωστόσο, προσέθεσε ότι «κάνουμε πολιτική ανάσχεσης, όπως έχουμε υποχρέωση απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Φυλάμε σωστά τα σύνορα μας. Η Ελλάδα σώζει ζωές, όπως έγινε στον Έβρο πρόσφατα. Φέρεται με αξιοπρέπεια σε μετανάστες και πρόσφυγες, που βρίσκονται στη χώρα. Φυλά τα σύνορα της, εφαρμόζει κανόνες δικαίου και εξετάζει στα αρμόδια όργανα της χώρας, όποια καταγγελία ή επισήμανση».

Διαβάστε επίσης:

Δούρου μετά την αθώωση: Όταν έχει συμβεί μια τραγωδία, δεν υπάρχουν περιθώρια στιγμιαίας χαράς και προσωπικής δικαίωσης

ΝΔ: «Η Λατινοπούλου δεν έχει κανένα αξίωμα – Δεν θα είναι υποψήφια στις επόμενες εκλογές» (video)

ΠΑΣΟΚ: Στο στόχαστρο ο Άδωνις Γεωργιάδης – Πώς θα συνεχίσει τις επιθέσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οικονόμου, Ελληνοτουρκικά, Συμφωνούμε,oikonomou, ellinotourkika, symfonoume