Οι υπεραξίες του Βοτανικού

Ο Βοτανικός είναι μία από τις λιγοστές περιοχές της Αθήνας που θα μπορούσε μεσοπρόθεσμα να συνοδευτεί με την άντληση σημαντικών υπεραξιών. Ο λόγος; Τα έργα που σχεδιάζονται στην περιοχή, με κυρίαρχο αυτό της Διπλής Ανάπλασης, ύψους 470 εκατ. ευρώ, τα οποία φαίνεται να βρίσκεται, πλέον, πιο κοντά από ποτέ στη γραμμή εκκίνησης.

Αυτό συμβαίνει αφενός επειδή διαθέτει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, μέσω του ταμείου ανάκαμψης και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με τη συνολική επένδυση να αγγίζει τα 470 εκατ. ευρώ. Αφετέρου

διότι το σχέδιο της Διπλής Ανάπλασης έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Επιπλέον να σημειωθεί ότι την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022 η γενική συνέλευση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία τη Διπλή Ανάπλαση αίροντας το τελευταίο εμπόδιο για την υλοποίησή της.

Νέα έργα Εκτός όμως, από τη Διπλή Ανάπλαση, όσοι επενδύουν στην περιοχή του Βοτανικού και στο Γκάζι προσβλέπουν σε υπεραξίες μεσοπρόθεσμα εξαιτίας σειρά επενδυτικών σχεδίων που δρομολογούνται στην ευρύτερη περιοχή. Ένα από τα πιο ώριμα αφορά την παρέμβαση που δρομολογεί η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand στην έκταση 50 στρεμμάτων όπου βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας.

Αυτή τη στιγμή στο ακίνητο, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα οικόπεδα που θα φιλοξενήσουν το γήπεδο του Παναθηναϊκού και πολυάριθμες εμπορικές χρήσεις, βρίσκονται σε εξέλιξη οι κατεδαφίσεις των κτηρίων της πρώην Softex. Εκεί η Dimand σχεδιάζει, σε πρώτη φάση, την κατασκευή κτηρίων γραφείων, χωρίς να αποκλείεται να αναπτύξει και κατοικίες, εάν ληφθεί υπόψη ότι η ζήτηση για κατοικία στην περιοχή, όπου βρίσκεται το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, είναι ισχυρή και από φοιτητές.

Στους μεγάλους παίκτες στο real estate του Βοτανικού ανήκουν η Noval Property, η οποία δρομολογεί την υλοποίηση τουριστικού, πολιτιστικού, συνεδριακού, ιατρικού, εμπορικού και επιχειρηματικού πόλου στον Ελαιώνα. Πρόκειται για επένδυση 117 εκατ. ευρώ που έχει εγκριθεί, προ διετίας, από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Θα διαθέτει δύο ξενοδοχεία, μουσείο, κέντρο τεχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης, αθλητικές υποδομές και καταστήματα εστίασης και αναψυχής.

Αναπόσπαστο κομμάτι των αλλαγών που προωθούνται στον Βοτανικό αποτελεί και η κατασκευή του νέου σταθμού ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα, έργο 100 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα δημοπρατηθεί φέτος. Το παζλ, λοιπόν, των μεγάλων παρεμβάσεων που υπόσχονται υπεραξίες στη δυτική συνοικία του Δήμου Αθηναίων περιλαμβάνει τη Διπλή Ανάπλαση, την αστική αναγέννηση της έκτασης της πρώην Softex και τον νέο σταθμό ΚΤΕΛ Ελαιώνα. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι μέσω των συγκεκριμένων έργων το χάσμα της περιοχής αυτής με το Γκάζι και το Θησείο εκτιμάται ότι θα γεφυρωθεί σταδιακά, γεγονός που αναμένεται να έχει άμεση αντανάκλαση στις τιμές των κατοικιών της περιοχής.

Σήμερα η τιμή πώλησης διαμερισμάτων παλαιότητας στον Βοτανικό σε κοντινή απόσταση από το μετρό Κεραμεικός ξεκινάει από 1.500 έως 1.600 ευρώ ανά τ.μ. Η τιμή αυτή ενδέχεται να είναι διπλάσια για νεόδμητες ιδιοκτησίες που βρίσκονται σε συνοικίες πέριξ της Λεωφόρου Κωνσταντινουπόλεως και στη συνέχεια του Βοτανικού, δηλαδή στο Γκάζι και το Θησείο. Η περιοχή ευνοείται και από την ολοκληρωμένη συγκοινωνιακή σύνδεση, διαθέτοντας σχεδόν άμεση πρόσβαση στη Λεωφόρο Αθηνών, την Ιερά Οδό, τη Λεωφ. Πειραιώς, τη Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως και την Εθνική Οδό.

Επίσης η ύπαρξη (δυτικά της Αθήνας) του σταθμού μετρό Ελαιώνας και (ανατολικότερα) του σταθμού μετρό Κεραμεικός, σε συνδυασμό με τα σχέδια υπογειοποίησης των γραμμών του τρένου μέχρι και το Ρουφ και τη δημιουργία νέου σταθμού προαστιακού στο Γκάζι (θα συνδέεται με τον σταθμό Κεραμεικός), φαίνεται να καλλιεργούν βάσιμες προσδοκίες για μελλοντική άνοδο αξιών στην περιοχή.

Ίσως να μην είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί στην περιοχή σημαντικός αριθμός νέων κτηρίων κατοικιών, από τα οποία ορισμένα αποτελούν μετασκευή υφιστάμενων κτηρίων. Ενδεικτικά, στην οδό Παγγαίου, που βρίσκεται πολύ κοντά στο ακίνητο της πρώην Softex και της έκτασης όπου σχεδιάζεται το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, η ισραηλινή Zoia έχει μετασκευάσει υφιστάμενο κτήριο σε υπερσύγχρονο κτήριο ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων. Αυτή τη στιγμή, επί της Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως βρίσκεται στα σκαριά ένας μεγάλος αριθμός οικιστικών ακινήτων, ενώ ισχυρή είναι η οικοδομική δραστηριότητα και στο Γκάζι, με την κυπριακή εταιρεία Zafido να δρομολογεί την ανάπτυξη στην περιοχή ενός νέου κτηρίου κατοικιών.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Τρία σενάρια για το τέλος του πολέμου

Ενεργειακό Plan B: Πυρετώδης αναζήτηση λύσεων για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα επάρκειας

Οι χρήσιμοι εχθροί

Keywords
Τυχαία Θέματα