Οι… σεφ της Παλαιολιθικής Εποχής: Πώς και τι μαγείρευαν οι Νεάντερταλ στις σπηλιές (photos)

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι ο άνθρωπος του Νεάντερταλ ήταν κατά κύριο λόγο κυνηγός και η διατροφή του εξαρτάτο από το κρέας.

Ωστόσο, οι ερευνητές διαθέτουν πλέον στοιχεία που τους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι Νεάντερταλ είχαν περισσότερη ποικιλία στη διατροφή τους και μάλιστα μαγείρευαν άγριους ξηρούς καρπούς, χόρτα και όσπρια.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν

οι αρχαιολόγοι αναλύοντας υπολείμματα τροφών που εντοπίστηκαν σε δύο σπήλαια – στο Σανιντάρ του Ιράκ και στο Φράχθι, στην Ελλάδα.

Οι Νεάντερταλ που κατοικούσαν στα σπήλαια αυτά έφτιαχναν φαγητά αναμειγνύοντας άγριους καρπούς, άγρια μουστάρδα, άγρια όσπρια και χόρτα, φτιάχνοντας τροφές που θυμίζουν το ψωμί, τον χυλό και τα μπουρεκάκια.

Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο για να αναλύσουν εννέα δείγματα αρχαίων φαγητών που εντοπίστηκαν στο σπήλαιο Σάνινταρ, που βρίσκεται περίπου 750 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης και στο σπήλαιο Φράχθι, στην Ελλάδα.

Τα πέντε δείγματα που ανακαλύφθηκαν στο σπήλαιο Σάνινταρ είναι τα αρχαιότερα του είδους στην ασιατική ήπειρο και χρονολογούνται πριν από 40.000-70.000 χρόνια, σύμφωνα με την Κερέν Καμπουκτσού, μεταδιδακτορική ερευνήτρια που συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και η οποία υπογράφει την μελέτη που δημοσιεύτηκε στη εφημερίδα Antiquity.

Στα δείγματα αυτά εντοπίστηκε ένα μείγμα διάφορων σπόρων, οσπρίων, μουστάρδας και  χορταρικών. «Μοιάζουν σαν απανθρακωμένα ψίχουλα, ή κομματάκια από μπουρεκάκια», δήλωσε στο Sky News η Δρ Καμπουκτσού.

credit: Ceren Kabukcu/University of Liverpoolcredit: Ceren Kabukcu/University of Liverpoolcredit: Ceren Kabukcu/University of Liverpoolcredit: Ceren Kabukcu/University of Liverpool

Τα υπόλοιπα τέσσερα δείγματα από το σπήλαιο Φράχθι, είναι τα παλαιότερα που έχουν ανακαλυφθεί στην Ευρώπη και χρονολογούνται πριν από 13.000-12.000 χρόνια. Ένα από τα δείγματα αυτά «μοιάζει με ψωμί», σύμφωνα με την Δρ. Καμπουκτσού.

credit: Ceren Kabukcu/University of Liverpoolcredit: Ceren Kabukcu/University of Liverpoolcredit: Ceren Kabukcu/University of Liverpoolcredit: Ceren Kabukcu/University of Liverpoolcredit: Ceren Kabukcu/University of Liverpoolcredit: Ceren Kabukcu/University of Liverpool

Οι ερευνητές ανακάλυψαν και το συστατικό που είχαν οι σεφ της εποχής για να κάνουν πιο νόστιμο το φαγητό τους: τα άγρια όσπρια, που συνήθως έχουν πικρή γεύση. Άφηναν τα άγρια όσπρια στο νερό, στη συνέχεια τα καθάριζαν και τα άλεθαν, πριν τα προσθέσουν στο σκεύος με το οποίο μαγείρευαν.

Τα υπολείμματα που βρέθηκαν στο Φράχθι και «θυμίζουν ψωμί» ήταν φτιαγμένα από πολύ καλής ποιότητας αλεύρι, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους. Κάτι που τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στη Μέση και Άνω Παλαιολιθική περίοδο οι σεφ της εποχής είχαν αναπτύξει ιδιαίτερες δεξιότητες και πρακτικές.

«Η δουλειά μας συμπερασματικά δείχνει πόσο πίσω στον χρόνο πηγαίνει η διατροφή με χορταρικά και καρπούς, η ανάμειξη περισσοτέρων συστατικών και η περίπλοκη διαδικασία προετοιμασίας της τροφής», δήλωσε η Δρ. Καμπουκτσού. Τα ευρήματα δείχνουν ότι «φυτά με δυνατά αρώματα, με γεύση πικρή, πλούσια σε τανίνες ήταν σημαντικά συστατικά στη μαγειρική του κυνηγού της Παλαιολιθικής εποχής», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Αναβρασμός και επεισόδια σε εργοστάσιο που κατασκευάζει iPhone (Videos)

Την ακύρωση της τουρκολιβυκής συμφωνίας ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Βατικανό: Ο Πάπας απέλυσε την ηγεσία της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Caritas» για κακομεταχείριση εργαζομένων

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οι…, Παλαιολιθικής Εποχής, Πώς, Νεάντερταλ,oi…, palaiolithikis epochis, pos, neantertal