Οι παραστάσεις τις επόμενες μέρες

Ξεκινούν οι παραστάσεις στην Επίδαυρο στις 25,26 και 27 Ιουνίου με το Εθνικό Θέατρο που παρουσιάζει τους «Ιππείς» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου.

Από τις πιο πολιτικές κωμωδίες του ποιητή σατιρίζει τη διαφθορά κάθε λαοπλάνου πολιτικού που ασκεί εξουσία αποβλέποντας σε προσωπικό όφελος και μέσα από μια σπαρταριστή πλοκή οδηγεί στο αιώνιο ερώτημα: Η πονηριά, η καπατσοσύνη, το αγοραίο ήθος  είναι ίδιον των πολιτικών; Άραγε, στην

πολιτική σκηνή επικρατεί πάντα ο πιο επιτήδειος;

Παίζουν οι: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Λαέρτης Μαλκότσης, Στέλιος Ιακωβίδης, Κώστας Κόκλας, Πάνος Μαζουράκης. Κορυφαίοι του Χορού: Στεφανία Γουλιώτη, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Γιάννης Χαρίσης.

Τρεις ερμηνεύτριες, ένα τραμπολίνο, μερικά μικρόφωνα, ένας υπολογιστής, φωνές, ροχαλητά, και αρώματα συντονίζονται σε μια χορογραφική σκυταλοδρομία με οδηγό το στόμα και το σώμα. Η Σοφία Μαυραγάνη παρουσιάζει στις 24 και 25 Ιουνίου στην Πειραιώς 260 το έργο ΜΑUΘ συνεχίζοντας την έρευνά της γύρω από τη μουσικότητα του σώματος. Στα όρια του χορού, του θεάτρου και της μουσικής, η παράσταση αναδεικνύει τη φωνή ως δομικό στοιχείο της σωματικής έκφρασης και την κίνηση του σώματος ως ισοδύναμο στοιχείο μιας πολυφωνικής σύνθεσης.

Με αφορμή τη 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης ο Παντελής Φλατσούλης δημιουργεί ένα “Εθνικό Ντεφιλέ” στην “πασαρέλα” της Πειραιώς 260 (26-29 Ιουνίου), όπου παρελαύνουν η στολή του εύζωνα και η σουλιώτικη ενδυμασία του Βύρωνα, το φράκο του Κοραή και η φουστανέλα του Όθωνα, τα φράγκικα του Καποδίστρια και η φορεσιά της Αμαλίας. Η παράσταση σε ατμόσφαιρα εορταστική και υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής, με ένα θίασο πολυσυλλεκτικό, επιχειρεί να καταθέσει ένα σχόλιο σχετικά με την ταυτότητα και την ετερότητα, θέτοντας το ερώτημα τι τύπου κοινότητες θα μπορούσαμε να επινοήσουμε σήμερα, με στόχο ένα πιο συμπεριληπτικό μέλλον.

«A dance as a dance» ονομάζει την παράσταση της η χορογράφος Ίριδα Καραγιάν που αποτυπώνει το κινητικό λεξιλόγιο διαφορετικών πολιτισμών, εστιάζοντας στον πυρήνα της κίνησης, στους παλμούς και τις ανάσες και δημιουργώντας ένα θέαμα με άξονα τον ίδιο το χορό, την εμπειρία ως κιναίσθηση και τη ζωντανή παρουσία ως συνθήκη σχέσης με τον κόσμο.

Ξεκινά το Φεστιβάλ Ρεματιάς  με την «Κουζίνα» του Αρνολντ Ουέσκερ (25,26,27 Ιουνίου) σε σκηνοθεσία Αγγελικής Γκιργκινούδη. Πρόκειται για μια πρωτότυπη παράσταση από την ομάδα θεάτρου Vice Versa  , την οποία αποτελούν καλλιτέχνες με ρίζες από όλο τον κόσμο, με διαφορετική κουλτούρα και γλώσσα.  ΟΙ 19 ηθοποιοί της Κουζίνας σερβίρουν τους θεατές, κινούνται ανάμεσα τους, τους ενσωματώνουν στις κινήσεις, στις σκέψεις και στα λόγια τους. Ακολουθεί στις 30 Ιουνίου ένα αντιπροσωπευτικό αφιέρωμα στο συνολικό έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Η πρεμιέρα της παράστασης «Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα» του Ευγένιου Ο’ Νηλ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1 Ιουλίου στον Αύλειο Χώρο της Μονής Λαζαριστών του ΚΘΒΕ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει περιοδεία. Ο Αμερικανός συγγραφέας μας παραδίδει το 1941, ενα αυτοβιογραφικό ταξίδι, μια προσωπική και επίμονη καταγραφή για το παρελθόν της δικής του οικογένειας γραμμένη με “δάκρυα και αίμα” όπως ο ίδιος αναφέρει. Ωστόσο η ιστορία των ηρώων του, των Ιρλανδών Τάιρον, θα μπορούσε να είναι και η ιστορία της κάθε οικογένειας σε κάθε εποχή. Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Βέρα Κρούσκα, Τάκης Χρυσικάκος, Πέρης Μιχαηλίδης. Θανάσης Σαράντος, Χρήστος Διαμαντούδης και Σταυριάνα Παπαδάκη.

Η παιδική σκηνή του Γιάννη Παπαθανασίου παρουσιάζει το έργο του Ευγένιου Τριβιζά «Το όνειρο του Σκιάχτρου» σε πρωτότυπη μουσική Μίμη Πλέσσα. Το έργο προβάλλει, με διασκεδαστικό τρόπο, θεμελιώδεις έννοιες όπως η αγάπη, η πίστη, η φιλία, η ομαδικότητα και η ελευθερία.

Θα το δείτε την Κυριακή 27 Ιουνίου στο Θέατρο Πέτρας, την Δευτέρα 5 Ιουλίου στο Κηποθέατρο Νίκαιας και την Παρασκευή 16 Ιουλίου στο Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Πολύ υψηλή η αποχή και στον 2ο γύρο των περιφερειακών εκλογών

Νίκος Παρασκευόπουλος: Εξώδικο στη Σοφία Νικολάου για τα περί «17.000 αποφυλακίσεων»

Όταν ο… Spiderman επισκέφθηκε τον Πάπα Φραγκίσκο! (Photo)

Keywords
Τυχαία Θέματα