Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αποσύρουν τα «αεροπλάνα της ημέρας της καταστροφής» (Photos)

ΚΟΣΜΟΣ

 

Αν και εξωτερικά δεν λέει και πολλά πράγματα -μοιάζει με «πειραγμένο» Boeing 747 και δεν έχει ούτε τη χάρη των μαχητικών, ούτε την κτηνώδη μορφή άλλων στρατιωτικών αεροσκαφών- το E-4B «Nightwatch» είναι ίσως το πιο τρομακτικό αεροσκάφος των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Με το παρατσούκλι «το αεροπλάνο της μέρας της καταστροφής» το Ε-4Β είναι το αεροσκάφος που θα αποτελέσει ένα ιπτάμενο «Πεντάγωνο» σε περίπτωση μαζικού πυρηνικού

πολέμου, ο οποίος θα καταστρέψει όλες τις επίγειες επικοινωνίες. Τότε το Ε-4Β θα γίνει το ιπτάμενο αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Κάθε ένα από τα τέσσερα Ε-4Β που υπάρχουν σήμερα, έχει ως αποστολή την ασφαλή μεταφορά του προέδρου, του αντιπροέδρου του αρχηγούν των Ενόπλων Δυνάμεων, του υπουργού Άμυνας και άλλων προσώπων-«κλειδιών» σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, λειτουργώντας ως αρχηγεία των δυνάμεων των ΗΠΑ, απ' όπου μπορούν να διαταχθούν πυρηνικά χτυπήματα και να δωθούν άλλες εντολές.

Ωστόσο, τα Ε-4Β έχουν πλέον αρχίσει να γερνούν -πετάνε από το 1974- και η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αποφάσισε να αρχίσει τη διαδικασία αντικατάστασής τους, αρχής γενομένης από το Δεκέμβριο του 2020, οπότε και θα ζητούσε προτάσεις για τους αντικαταστάτες τους, βάσει των προδιαγραφών που θέλουν τα αεροσκάφη αυτά να μπορούν να επιβιώσουν ακόμα από πυρηνική έκρηξη.

Το πράγμα, ωστόσο, δεν προχώρησε κατ' αυτό τον τρόπο, καθώς το πρόγραμμα χαρακτηρίστηκε ως κατηγορίας απόκτησης μείζονος οπλικού συστήματος πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχει έλεγχος από την αρμόδια υφυπουργό Άμυνας Έλεν Λορντ και η αεροπορία δεν θα περιοριστεί στο να επιλέξει ανάμεσα σε έτοιμα εμπορικά αεροσκάφη που στη συνέχεια θα θωρακιστούν για να γίνουν τα νέα «αεροπλάνα της μέρας της καταστροφής»/

ΗΠΑΠολεμική ΑεροπορίαE-4B «Nightwatch»αντικατάστασηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα