Οι «εργολάβοι» του καφέ και τα μυστικά τους

Τρυφερά, αέρινα και πεντανόστιμα κλασσικά αμυγδαλωτά με 3 μόνο υλικά που έχουν πάρει «εργολαβία» τον καφέ και αποτελούν για πολλούς το ιδανικό συνοδευτικό του.

Θεωρούνται η πατροπαράδοτη ελληνική εκδοχή των γαλλικών μακαρόν, αποτελούνται από αμυγδαλόψιχα τριμμένη, ασπράδια αυγών και ζάχαρη άχνη και τα τελευταία χρόνια κάνουν δυναμικό comeback σε ζαχαροπλαστεία αλλά και σπιτικά κεράσματα.

Υλικά για τη Συνταγή

3 ασπράδια (102 γραμμάρια), από φρέσκα αυγά και από το ψυγείο

255 γραμμάρια άχνη ζάχαρη + 1 κουταλιά της σούπας για το πασπάλισμα, κοσκινισμένη

255 γραμμάρια αμυγδαλόψιχα,

χοντροαλεσμένη

1 τσιμπιά αλάτι

Μερικές σταγόνες λεμονιού (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1. Αρχικά ετοιμάστε την αμυγδαλόψιχα, βάζοντας τα αμύγδαλα (χωρίς φλούδα), σε ένα πολυκόφτη (μούλτι) και αλέθοντας τα. Στη συγκεκριμένη συνταγή προτείνουμε να μείνει χοντρό το άλεσμα, για να είναι αισθητό το αμύγδαλο στο μπισκότο. Προθερμάνετε επίσης, τον φούρνο στους 180ο C.

2. Σε ένα μπολ βάλτε την κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη και την τριμμένη αμυγδαλόψιχα και ανακατέψτε καλά με μια κουτάλα, ώστε να ενωθούν τα στέρεα υλικά.

3. Σε ένα άλλο καθαρό και στεγνό μπολ, χτυπήστε με το μίξερ τα ασπράδια μαζί με το αλάτι και τις σταγόνες λεμονιού, σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να έχετε μια σφικτή μαρέγκα.

4. Προσθέστε στη μαρέγκα τη μισή ποσότητα των στέρεων υλικών και ανακατέψτε απαλά και προσεκτικά, επιμελώς για να μην χαθεί ο όγκος, με μια σπάτουλα μαρίζ. Συνεχίστε με την προσθήκη των υπόλοιπων στέρεων υλικών, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

5. Μεταφέρετε το μίγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής ή με τη βοήθεια 2 κουταλιών (για πιο ρουστίκ αποτέλεσμα), σχηματίστε πάνω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, μικρά μπισκότα μεγέθους 2-3 εκατοστών, με απόσταση μεταξύ τους.

6. Πασπαλίστε τα μπισκότα από πάνω με λίγη ζάχαρη άχνη, με τη βοήθεια ενός μικρού αχνηρίχτη και βάλτε τα στον προθερμασμένο φούρνο.

7. Ψήστε τα για 15-20 λεπτά, ώστε να σχηματίσουν μια σκληρή κρούστα καραμέλας, με το εσωτερικό τους να παραμένει ελαφρώς μαλακό. Αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς.

8. Αποθηκεύστε τα σε δοχείο πλαστικό ή μπισκοτιέρα με καπάκι που σφραγίζει, για να παραμείνουν τραγανά. Λίγο πριν το σερβίρισμα μπορείτε να τα ενώσετε σαν σάντουιτς  με λίγη μαρμελάδα, κρέμα πατισερί ή μους σοκολάτας ή να τα απολαύσετε σκέτα με τον καφέ σας.

Μικρά μυστικά

Για επιτυχημένη μαρέγκα, τα αυγά πρέπει να είναι φρέσκα και παγωμένα (από το ψυγείο), και τα σκεύη για το χτύπημα να είναι στεγνά και καθαρά, χωρίς ίχνη λίπους. Όταν χωρίζετε τα ασπράδια από τους κρόκους, φροντίστε να μην πέσει ούτε μια σταγόνα κρόκου στα ασπράδια και περάστε τα σκεύη με ένα πανάκι με μια σταγόνα ξύδι. Για καλύτερο αποτέλεσμα, μπορείτε να προσθέσετε μια μικρή πρέζα αλάτι και μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού στα ασπράδια. Χτυπήστε με το μίξερ στην ελάχιστη ταχύτητα, αυξάνοντας την ένταση σταδιακά.Επιλέξτε εμαγιέ, κεραμικά ή γυάλινα μπολ για το χτύπημα (ποτέ αλουμινένια, καθώς τα ασπράδια μπορεί να πάρουν μια γκρίζα απόχρωση).Είναι επίσης σημαντικό να σταματήσετε το χτύπημα των ασπραδιών την κατάλληλη στιγμή, όταν ο όγκος τους θα έχει αυξηθεί 4-5 φορές, θα διατηρούν το σχήμα τους και θα σχηματίζουν σταθερές κορυφές.Τέλος, βεβαιωθείτε ότι κατά τη διαδικασία του χτυπήματος, οι αναδευτήρες φτάνουν στον πάτο του σκεύους, διαφορετικά μπορεί τα ασπράδια σε αυτό το σημείο να παραμείνουν υγρά.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλική σαλάτα μπιστρό, με γρήγορη πίκλα κρεμμυδιού

Υγιεινό γιαουρτογεύμα σε βαζάκι, για πρωινό ή γλυκό σνακ

Σουβλάκια (καλαμάκια) με ψητά λαχανικά και χαλούμι

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οι «εργολάβοι» του καφέ και τα μυστικά τους,