Οι δράσεις του υπουργείο Υγείας για τους νεφροπαθείς: Ποιες νέες Πανεπιστημιακές κλινικές ιδρύονται και σε ποια νοσοκομεία

Το πρώτο Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για την Νεφρολογία σε δημόσιο νοσοκομείο, η δημιουργία νέων Πανεπιστημιακών Κλινικών καθώς και η υλικοτεχνική αναβάθμιση και ενίσχυση με προσωπικό των Νεφρολογικών Τμημάτων που ήδη λειτουργούν στο ΕΣΥ, περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης του υπουργείου Υγείας για τους νεφροπαθείς.

Τα παραπάνω ανέφερε η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη, στο 18ο Συνέδριο της  Ένωσης Βαλκανικών Χωρών για τη Νεφρολογία, τη Μεταμόσχευση και τα Τεχνητά Όργανα BANTAO (Balkan Cities Association

of  Nephrology Transplantation and Artificial Organs) που πραγματοποιείται από τις 19 -22 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Στην Ελλάδα περίπου το 10% του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από Χρόνια Νεφρική Νόσο, δηλαδή 1.000.000 ασθενείς εμφανίζουν προβλήματα με τους νεφρούς σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρίας. Από αυτούς, το 10% (100.000 άτομα) εμφανίζει αρκετά σοβαρά προβλήματα.

Περισσότεροι από 500 Νεφρολόγοι στο ΕΣΥ

Η κυρία Βιλδιρίδη στην ομιλία της, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί από το υπουργείο, για την αντιμετώπιση των νεφρικών παθήσεων που αντιμετωπίζει το 10% του πληθυσμού της χώρας. Όπως τόνισε, σήμερα στα νοσοκομεία στο ΕΣΥ, υπηρετούν περισσότεροι από 500 ειδικοί Νεφρολόγοι, – ένας επαρκής αριθμός όπως τόνισε η ίδια-, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ένα πυκνό δίκτυο νεφρολογικών κλινικών και μονάδων αιμοκάθαρσης και περιτοναϊκής κάθαρσης. 

Περαιτέρω, προγραμματίζεται και υλοποιείται η υλικοτεχνική υποδομή και ενισχύεται το προσωπικό των νεφρολογικών τμημάτων που λειτουργούν (π.χ Νοσοκομεία Έδεσσας, Πτολεμαΐδας και Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων).

Επιπλέον ιδρύονται νέα τμήματα, όπου κρίνεται αναγκαίο, όπως η νεοϊδρυθείσα Πανεπιστημιακή Νεφρολογική Κλινική στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Ακόμα έχει θεσμοθετηθεί η λειτουργία Κέντρων Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Νοσημάτων και μάλιστα ακολουθώντας τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές και οδηγίες. Το πρώτο ήδη έχει αδειοδοτηθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Πανεπιστημιακή Νεφρολογική Κλινική του Λαϊκού Νοσοκομείου στην Αθήνα.

Μεταμοσχεύσεις 

Επίσης δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στη δωρεά οργάνων της χώρας μας και γίνονται προσπάθειες, ώστε να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Προς αυτήν την κατεύθυνση θεσπίστηκε ένα νέο σύγχρονο και ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο πριν από λίγους μήνες, ενώ το κράτος συνεργάζεται στενά για την εφαρμογή του – επίσης θεσμοθετημένου – «Εθνικού Σχεδίου για τις Μεταμοσχεύσεις» με το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης».

Αποτέλεσμα είναι η σταθερή αύξηση των μεταμοσχεύσεων την τελευταία τριετία, ενώ σε ένα χρόνο αναμένεται να λειτουργήσει και το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο.

Σχέδιο για την ειδικότητα της νεφρολογίας

Σημειώνεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας εξετάζουν την εκπόνηση ενός συνολικού σχεδίου για την ανάπτυξη της ιατρικής ειδικότητας της νεφρολογίας και την αντιμετώπιση της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας.

Εκτός από τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης, το Υπουργείο Υγείας δίνει έμφαση και στην πρόληψη, ενσωματώνοντας στον στρατηγικό σχεδιασμό του προγράμματα ενημέρωσης και πρόληψης για τη Χρόνια Νεφρική Νόσο σε συνεργασία με την Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία (ΕΝΕ) που απευθύνονται όχι μόνο σε επαγγελματίες υγείας, αλλά και στον γενικό πληθυσμό.

Διαβάστε επίσης:

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Δημιουργία Κέντρων Αναφοράς Τραύματος στα νοσοκομεία με 6-7 βάσεις ελικοπτέρων διάσωσης

Καρκίνος: 12 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο – Λίστα του Π.Ο.Υ.

Το νοσοκομείο Κορίνθου διαψεύδει Πολάκη για ελλείψεις σε αναλώσιμα είδη

Keywords
Τυχαία Θέματα