Οι αντιδράσεις 6 χωρών εκτροχιάζουν τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σχέδιο συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία που παρουσιάστηκε στους ευρωπαίους ηγέτες αποδείχθηκε αμφιλεγόμενο από την πρώτη στιγμή, γράφει το Politico και συμπληρώνει ότι οι αντιδράσεις στο ενδεχόμενο συμφωνίας εντείνονται αντί να εξομαλύνονται μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Η λίστα των διαφωνιών είναι μεγάλη και η Τουρκία δεν βοηθάει με τις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις της για να περιορίσει τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την προηγούμενη Σύνοδο η Τουρκία

θα δεχόταν να υποδεχθεί πρόσφυγες από την Ελλάδα και σε αντάλλαγμα η θα λάμβανε οικονομική βοήθεια 6 δισ. ευρώ αντί για 3 δισ. που είχε αρχικά συμφωνηθεί και έλαβε την υπόσχεση να αρθούν οι περιορισμοί για τη βίζα, οι Τούρκοι πολίτες δεν θα χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στην ΕΕ, και θα άνοιγαν τα κεφάλαια για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Όμως υπάρχουν έξι χώρες που μπορεί να εκτροχιάσουν τη συμφωνία.

1. Αυστρία

Η Βιέννη είναι σκεπτική για τη συμφωνία, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο όπου ο καγκελάριος Φάιμαν δέχεται μεγάλες πιέσεις από την άνοδο της ακροδεξιάς στη χώρα του. Ο πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος που κερδίζει υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις έχει καταδικάσει οποιαδήποτε συζήτηση για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ, λέγοντας ότι δεν ταιριάζει στην ευρωπαϊκή κουλτούρα.

Η μεγάλη ανησυχία στην Αυστρία είναι ότι εάν καταργηθεί η βίζα τότε πολλοί Τούρκοι θα ταξιδέψουν στην Αυστρία.

2. Βουλγαρία

Η Βουλγαρία, όπως και η Ελλάδα είναι "χρεωμένη" με την προστασία των Ευρωπαϊκών συνόρων, αν και ήδη η Βουλγαρία έχει σφραγίσει τα σύνορά της με την Τουρκία, υπάρχει ανησυχία ότι εάν επιτευχθεί συμφωνία για να μην μεταφέρονται οι πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου, τότε θα ανοίξει νέος δρόμος μέσα από τις ακτές της Βουλγαρίας.

3. Κύπρος

Η Κύπρος όπου το βόρειο τμήμα του νησιού παραμένει υπό τουρκική κατοχή είναι ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο στη συμφωνία, γράφει το politico. Οι σχέσεις με την Τουρκία είναι κακές καθώς η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το κυπριακό κράτος και δεν επιτρέπει σε κυπριακά αεροπλάνα και πλοία να προσγειωθούν και να δέσουν σε τουρκικά αεροδρόμια και λιμάνια. Η Κύπρος χρησιμοποίησε το βέτο στην προσπάθεια να ανοίξουν τα πέντε κεφάλαια των ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Η Κύπρος δεν αναμένεται να άρει το βέτο για την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων όσο η Τουρκία επιμένει στη στάση της.

4. Γαλλία

Ο Ολάντ μετά την αύξηση των ποσοστών του ακροδεξιού κόμματος της Λεπέν, δεν έλαβε καμία δέσμευση για μετεγκατάσταση προσφύγων στη Γαλλία. Ο Γάλλος πρωθυπουργός είπε ότι η Γαλλία δεν μπροεί να δεχθεί περισσότερους από 30.000. Η συμφωνία με την Τουρκία θα σημάνει μετεγκατάσταση περισσότερων προσφύγων στη Γαλλία. Επίσης η Γαλλία έχει επικρίνει δημόσια την Τουρκία για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και η ίδια η Γαλλία είναι αντικείμενο κριτικής από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στον καταυλισμό του Καλαί.

5. Ουγγαρία

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Όρμπαν, είναι ο πιο μεγάλος πολέμιος της μετεγκατάστασης προσφύγων στην ΕΕ. Θέλει να διοργανώσει δημοψήφισμα για να πάρει την έγκριση των Ούγγρων για το ένα θα δεχθεί η χώρα πρόσφυγες.

6. Ισπανία

Η Ισπανία ήταν το επίκεντρο υποδοχής μεταναστών από την Αφρική που σταμάτησε με τη συμφωνία που υπέγραψε με το Μαρόκο. Το 2013 η Ελ Παΐς αποκάλυψε ότι η Ισπανία απωθούσε στο Μαρόκο μετανάστες και πρόσφυγες. Ο Ισπανός πρωθυπουργός αρχικά στήριξε τη συμφωνία με την Τουρκία, αλλά άλλαξε θέση μετά την τοποθέτηση του επικεφαλής των σοσιαλιστών στη χώρα που είπε ότι η συμφωνία είναι άδικη και μη συμβατή με τις ευρωπαϊκές αξίες. Τη θέση υιοθέτησε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας που είπε ότι η Ισπανία θα υιοθετήσει συμφωνία μόνο εάν είναι σύμφωνη με τους διεθνείς κανόνες.

Σύνοδος Κορυφήςσυμφωνία ΕΕ ΤουρκίαΤουρκίαπρόσφυγεςπροσφυγικόHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα