Οι Beatles μέσα από τον φακό του ΜακΚάρτνεϊ

Εξήντα χρόνια μετά την εμφάνιση των Beatles ζωντανά στο θρυλικό «Ed Sullivan Show», ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ παρουσιάζει φωτογραφίες, τραβηγμένες από τον ίδιο, που αποτυπώνουν τη συγκλονιστική ατμόσφαιρα εκείνων των χρυσών ημερών του ροκ! Η έκθεση «Paul McCartney Photographs 1963-64: Eyes of the Storm» παρουσιάστηκε

για πρώτη φορά στη National Portrait Gallery στο Λονδίνο τον Ιούνιο του 2023, «ταξίδεψε» τον Δεκέμβριο του 2023 στο Chrysler Museum of Art στο Νόρφολκ των ΗΠΑ, ενώ τον Μάιο του 2024 θα γίνουν τα εγκαίνιά της στο ιστορικό Brooklyn Museum, το δεύτερο μεγαλύτερο μουσείο της Nέας Υόρκης, όπου θα φιλοξενηθεί μέχρι τις 28 Αυγούστου 2024.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @debirolle

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρεμβάλλονται, δίνοντας μιαν αίσθηση της φρενίτιδας που οι Beatles προκαλούσαν σε κάθε τους εμφάνιση, είναι από το πρώτο τουρ του θρυλικού συγκροτήματος και έχουν τραβηχτεί πριν από 60 χρόνια, όταν τα «Σκαθάρια» κατέκτησαν Ευρώπη και Αμερική. Θαυμαστές που ουρλιάζουν, ένας άντρας με τη μαϊμού του, ένα κορίτσι που φοράει ένα κίτρινο μπικίνι, εργάτες του αεροδρομίου που παίζουν κιθάρα και στιγμές αυθόρμητες μέσα σε αεροπλάνα, τρένα και αυτοκίνητα, ιδιωτικές στιγμές στοχασμού και χαλάρωσης. Μέσα από τις φωτογραφίες του ΜακΚάρτνεϊ προβάλλει μια μαγική στιγμή αχαλίνωτης δημιουργικότητας και ξέφρενης πορείας των τεσσάρων από το Λίβερπουλ προς την παγκόσμια αναγνώριση και κυριαρχία…

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Virginia Beach Friends School (@friendsschoolvb)

Απ’ ό,τι φαίνεται, ο 81χρονος ΜακΚάρτνεϊ απεχθάνεται να μένει στάσιμος αναπολώντας το ένδοξο παρελθόν του. Έτσι αποφάσισε να ξεσκονίσει το αρχείο των φωτογραφιών του και να παρουσιάσει 250 λήψεις, τις οποίες η Σάρα Μπράουν, αρχειοφύλακας του ΜακΚάρτνεϊ, επέλεξε μέσα από περίπου 1.000 φωτογραφίες που είχε τραβήξει ο Πολ σε διάστημα 12 εβδομάδων – από τις 7 Δεκεμβρίου 1963 έως τις 21 Φεβρουαρίου 1964.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lucy in London (@swissbun)

«Νόμιζα ότι οι φωτογραφίες είχαν χαθεί» είπε ο ΜακΚάρτνεϊ. «Στη δεκαετία του ’60 ήταν πολύ εύκολο αυτό να συμβεί. Συχνά οι πόρτες έμεναν ανοιχτές. Οι θαυμαστές μπαινόβγαιναν». Ακόμη και το στούντιο της ηχογράφησης δεν ήταν ένας ασφαλής χώρος. «Έπαιρνα την κόρη μου τη Μαίρη στη Βρετανική Βιβλιοθήκη για να της δείξω πώς να κάνει έρευνα για τις εξετάσεις της και παρατήρησα σε μια προθήκη το χαρτί πάνω στο οποίο είχα γράψει τους στίχους του ‘‘Yesterday’’» είπε. Ένας ελαφροχέρης βιογράφος είχε κλέψει το πρωτότυπο από το στούντιό τους.

Ο ΜακΚάρτνεϊ δεν ήταν ένας απλός ερασιτέχνης φωτογράφος. Είχε κερδίσει βραβείο φωτογραφίας στο σχολείο του και έκανε εξάσκηση μαζί με τον αδερφό του Μάικ, ο οποίος μάλιστα έγινε επαγγελματίας φωτογράφος. Όταν αποφοίτησε, είχε στην κατοχή του μια φωτογραφική μηχανή SLR Pentax 35 mm, η οποία και τον συντρόφευσε όταν οι Beatles ξεκίνησαν το ταξίδι τους για την κορυφή.

«Ήταν η πιο εξελιγμένη φωτογραφική μηχανή χειρός της εποχής. Θα ήταν σαν να έχουμε το πιο πρόσφατο iPhone σήμερα» είπε ο Darius Himes, ο διεθνής επικεφαλής φωτογραφίας του οίκου Christie, συμπληρώνοντας: «Όλους μας εξέπληξε η εκλεπτυσμένη και διεισδυτική ματιά του Πολ και η γνώση του των τάσεων στις απεικονιστικές τέχνες. Η κίτρινη λήψη μπικίνι μοιάζει με ένα εντυπωσιακό μείγμα Στίβεν Σορ, Γουίλιαμ Έγκλεστον και Γουίλιαμ Κλάιν» (σ.σ.: πρωτοποριακοί Αμερικανοί φωτογράφοι). Η Ρόζι Μπρόντλεϊ, ανώτερη επιμελήτρια στη National Portrait Gallery στο Λονδίνο, όπου εγκαινιάστηκε η έκθεση, είπε: «Οι φωτογραφίες μάς δείχνουν μέσα από τα μάτια του ΜακΚάρτνεϊ πώς οι Beatles κατέκτησαν τον πλανήτη».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Paul McCartney (@paulmccartney)

Τους Beatles συνόδευαν στις περιοδείες τους πολλοί οπερατέρ, από τους οποίους ο ΜακΚάρτνεϊ έμαθε πολλά, όπως εξομολογήθηκε αργότερα. Παραδέχτηκε ότι αρχικά αρκετές λήψεις του δεν ήταν καλά εστιασμένες: «Παρηγορώ τον εαυτό μου σκεπτόμενος ότι σε μια από τις αγαπημένες μου φωτογράφους, στην Τζούλια Μάργκαρετ Κάμερον, άρεσε επίσης η ασαφής εστίαση» είπε.

«Οι φωτογραφίες του βελτιώνονται συνεχώς με την εξάσκηση» σημειώνει η Μπρόντλεϊ. Η έκθεση και το συνοδευτικό της βιβλίο οδηγούν τους επισκέπτες σε ένα οργιώδες ταξίδι από πόλη σε πόλη, ξεκινώντας από το ομιχλώδες Λίβερπουλ και το θορυβώδες Λονδίνο και καταλήγοντας στο λαμπερό Μαϊάμι. Οι εικόνες από τη Βρετανία εκτίθενται σε κάδρα από καρυδιά, καθόλου τυχαία επιλογή, καθώς συμβολίζει το ότι η Βρετανία βρισκόταν ακόμα σε μεταπολεμική ύφεση. Οι Fab Four, όπως αποκαλούσαν τους Beatles, μπορεί να φαίνονται λίγο νευρικοί και «άγουροι» στις φωτογραφίες, όμως είχαν γίνει ήδη αστέρια με τρία Νο 1 singles σε Ευρώπη και Αμερική!

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Penguin Books Australia (@penguinbooksaus)

«Διακρίνεται μια αθωότητα σ’ αυτές τις λήψεις» λέει ο ΜακΚάρτνεϊ. «Νομίζω ότι ήταν πολύ πιο διασκεδαστικό από ό,τι το βιώναμε. Δουλεύαμε περίπου 360 ημέρες τον χρόνο». Το 1967, οι Beatles σταμάτησαν τις περιοδείες. Τα logistics, οι κραυγές, τα θωρακισμένα αυτοκίνητα, είχαν γίνει εφιάλτης…

Όπως οι περισσότεροι επιτυχημένοι καλλιτέχνες που συνεχίζουν να δημιουργούν και μετά την… «ηλικία συνταξιοδότησης», ο ΜακΚάρτνεϊ αγαπά να βρίσκεται κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας. Εργάζεται πάνω σε ένα καινούργιο άλμπουμ με παραγωγό τον Άντριου Βατ, ενώ μόλις κυκλοφόρησε το 50ό επετειακό remaster του κλασικού «Band on the Run» του Paul McCartney & Wings.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Brooklyn Museum (@brooklynmuseum)

Οι Πολ ΜακΚάρτνεϊ, Τζον Λένον, Ρίνγκο Σταρ και Τζορτζ Χάρισον από το Λίβερπουλ κατάφεραν να γράψουν ιστορία και να γίνουν, ίσως, το κορυφαίο συγκρότημα όλων των εποχών. Ο φακός του ΜακΚάρτνεϊ εστίασε σε στιγμές της ιστορίας τους, της αρχής τους. Στιγμές προσωπικές του συγκροτήματος, στιγμές από εμφανίσεις σε εκπομπές ή συναυλίες, στιγμές του απλού κόσμου που πήγε να θαυμάσει τα ινδάλματά του, μέσα από τα μάτια ενός εκ των πρωταγωνιστών αυτής της υπέροχης μπάντας, που δεν είχε ιδέα ότι θα γινόταν το πιο επιδραστικό συγκρότημα όλων των εποχών.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @debirolle

Στην εφηβεία ανακαλύπτει κάποιος τη μουσική. Κάπου εκεί αποκτάμε όλοι την ταυτότητά μας και… μαθαίνουμε την απάντηση στο ερώτημα «Τι μουσική ακούς;». Η εφηβεία μου έχει τον ήχο των Beatles, «Let it Be», «Yellow Submarine», «Yesterday», «Help», «Hey Jude» και τόσα άλλα.

Διαβάστε επίσης:

Εντυπωσιακή ανακάλυψη ενός νέου είδους της Τριασικής περιόδου (photos)

Ολοταχώς για… ρεκόρ η απεργία στον Πύργο του Άιφελ

Το «μουσικό κουτί» των φαλαινών: Λύθηκε το μυστήριο με το τραγούδι τους – «Ο ήχος είναι απολύτως κρίσιμος για την επιβίωσή τους» (videos)

Keywords
beatles, beatles, εμφάνιση, ροκ, paul, mccartney, eyes, storm, chrysler, art, ηπα, instagram, προβάλλει, virginia, beach, friends, school, london, slr, pentax, iphone, τζουλια, singles, books, australia, αθωότητα, logistics, run, wings, σταρ, yellow, submarine, yesterday, απεργια, μυστήριο, videos, τζουλια αλεξανδρατου, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργιες σημερα, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια 11 μαιου, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια ταξι, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, τζουλια αλεξανδρατου 2012, εκλογες ηπα, instagram, βιντεο, αυτοκινητα, γνωση, εικονες, ηπα, ηχος, κιθαρα, λονδινο, μουσικη, σταρ, υφεση, φωτογραφιες, books, αθωότητα, αμερικη, αστερια, ατμοσφαιρα, βιβλιο, βρισκεται, γινει, γουιλιαμ, δευτερο, διαστημα, δειτε, εγινε, ευκολο, ειπε, εκθεση, εμφάνιση, εξετασεις, ερευνα, ευρωπη, ιδεα, ιδιο, λιβερπουλ, ιστορικο, ηχο, ληψεις, ληψη, ματια, μυστήριο, προβάλλει, πορτες, ρεκορ, σχολειο, ταυτοτητα, τρενα, τρια, φαινονται, φορα, eyes, art, australia, beach, chrysler, εκπομπες, εμφανισεις, φακος, friends, london, logistics, mccartney, μοιαζει, μπικινι, paul, pentax, school, singles, slr, ταξιδι, virginia, wings
Τυχαία Θέματα
Beatles, ΜακΚάρτνεϊ,Beatles, makkartnei