Οι αντιδράσεις των κομμάτων στα exit polls – Μούδιασμα, ενθουσιασμός και οργή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με επιφύλαξη υποδέχτηκαν τα κομματικά επιτελεία τη δημοσιοποίηση των exit polls.

Κουμουνδούρου: Σε τρεις ημέρες θα έχουμε κυβέρνηση

Τη βεβαιότητα ότι η υπόθεση της πρώτης θέσης έχει κριθεί και ότι ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, εξέφραζαν υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος , μόλις έγινε γνωστό το exit poll.

Από εκεί και πέρα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, παραμένει ρευστή η ακριβής διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ , αλλά η σειρά για τα υπόλοιπα κόμματα και κυρίως από πόσα κόμματα θα αποτελείται η νέα βουλή. Οι ίδιες πηγές, ανέφεραν ότι ήδη δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να σχηματιστεί κυβέρνηση , καθώς εκφράζονταν η αισιοδοξία για είσοδο των ΑΝΕΛ στη βουλή.

Υπό αυτό το πρίσμα, στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου, εκφράζονταν ικανοποίηση για την τακτική του κόμματος και την επιδοκιμασία του από το εκλογικό σώμα. Σε κάθε περίπτωση, η εντολή προς όλα τα κομματικά στελέχη, είναι να τηρούν τακτική χαμηλών τόνων, τουλάχιστον έως ότου γίνει σαφές το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Σε τρεις μέρες θα έχουμε κυβέρνηση», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις πρώτες εκτιμήσεις των εταιριών δημοσκοπήσεων για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Επισημαίνοντας ότι ακόμα αυτές οι εκτιμήσεις δεν μπορούν να αποτυπώσουν την ακριβή σύνθεση της νέας Βουλής, το ίδιο στέλεχος τόνισε ότι «είναι αδιαμφισβήτητο το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτοντας ότι η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία θα κυμανθεί μεταξύ 2 και 6 μονάδων.

Ψύχραιμη και ελαφρώς ηττοπαθής πρώτη αντίδραση από ΝΔ

Πηγές της ΝΔ σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των exit polls επισημαίνουν πως αυτά δεν αποτελούν ασφαλή βάση για εκτίμηση και επισημαίνουν το μεγάλο ποσοστό αποχής αλλά και της άρνησης των ψηφοφόρων να απαντήσουν. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ΝΔ κατάφερε να κάνει την αναμέτρηση ντέρμπι διαψεύδοντας όσους θεωρούσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε περίπατο . Όσους εκτιμούσαν «ότι θα μας τελειώσουν» όπως είπαν χαρακτηριστικά.Σχολιάζοντας την μέχρι τώρα εικόνα, τόνισαν πως η ΝΔ παραμένει βασικός εγγυητής της ομαλής πορείας της χώρας επιβάλλοντας την ατζέντα και την ανάγκη συνεννόησης ενώ όπως λένε υπερείχε και στην αποτύπωση των επιχειρημάτων της

ΠΑΣΟΚ: Προαπαιτούμενη η συμμετοχή της ΝΔ στην κυβέρνηση

Προαπαιτούμενη είναι η συμμετοχή και της ΝΔ σε όποια κυβέρνηση συνεργασίας προκειμένου να λάβει μέρος το ΠΑΣΟΚ επιμένουν και μετά τα exit poll από την Χαριλάου Τρικούπη.

Όπως λένε, τα προβλήματα είναι τόσο σοβαρά που χρειάζονται στη Βουλή περισσότερο από 200 ψήφοι προκειμένου να περάσουν οι εφαρμοστικοί νόμοι. Σε κάθε περίπτωση επισημαίνουν ότι ο «πρώτος μιλάει», δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πρωτοβουλία για όποια κίνηση και οι ίδιοι δεν θα τρέξουν.

Επίσης τις τελευταίες ώρες υπάρχουν σκέψεις το ΠΑΣΟΚ να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά να μην μετέχει με στελέχη του και να δώσει την μάχη του στην κοινωνία και στη Βουλή για να ανασυγκροτηθεί...

Εγκλωβισμένο στις "συμπληγάδες" του δικομματισμού δείχνει το Ποτάμι.

Μούδιασμα και στάση αναμονής στο άκουσμα των πρώτων exit poll ενώ η πρώτη επίσημη αντίδραση αναμένεται μετά την ασφαλή εκτίμηση απ' το υπουργείο εσωτερικών. Περιμένουν να δουν το τελικό ποσοστό λέγοντας χαρακτηριστικά άλλο το 4% και άλλο το 5.5%. Τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ μιας κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των φιλευρωπαϊκών δυνάμεων. "Δεν θα γίνουμε δεκανίκι κανενός, ούτε θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη.Τη βασική ευθύνη για την κυβέρνηση όμως την έχει το 30% και όχι το 5%.

Οι πρώτες μετρήσεις των exit poll δείχνουν ότι τα ποσοστά του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη θα κυμανθούν σε χαμηλότερα επίπεδα απο τις εκλογές του Ιανουαρίου αλλά και πιο κάτω από το ποσοστό που ζήτησε, και έθεσε ως μέτρο επιτυχίας, κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, αποτέλεσμα της πίεσης που δέχτηκε απο τα δυο μεγάλα κόμματα.

ΑΝΕΛ: Επίθεση Καμμένου σε δημοσκόπους

Με τους δημοσκόπους τα έβαλε λίγα λεπτά μετά τα πρώτα exit poll ο Πάνος Καμμένος και ιδιαίτερα με τις δημοσκοπήσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Λαϊκή Ενότητα: Αισιοδοξία και αναμονή

Το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη εμφανίζεται αισιόδοξο και υπογραμμίζει ότι περιμένει τα πραγματικά και επίσημα αποτελέσματα από το υπουργείο Εσωτερικών.
Σημειώνεται πως το κοινό exit poll των καναλιών δείχνει πως η ΛΑΕ συγκεντρώνει ποσοστό 2,5-3,5%.

κόμματαexit pollsαντίδρασηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα