«Ώδινεν όρος (συνέδριο) και έτεκεν μύν (παράταση ελπίδων…)»

Με βόμβες, εκρήξεις και κραυγές διεξήχθη επι τετραήμερο το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με αρχικό διακηρυγμένο στόχο την ανάταξη του κόμματος από την διαρκή περιδίνηση των τελευταίων μηνών και από την πρόσφατη, ανοιχτή κρίση στην κεντρική του δομή, όμως τελικά… κατάφερε να κυριαρχηθεί από την ένταση και την ακραία πολεμική που «εξαφάνισε» κάθε αλλη, μικρή απόπειρα πολιτικής αναζήτησης και αντιπαράθεσης.

Δυο ώρες πριν αρχίσει την… ομιλία του στο συνέδριο ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος άκουσε τα «σχολιανά» του

από τον τέως πρόεδρο Αλ. Τσίπρα που έθεσε ζήτημα επιβεβαίωσης του ρόλου του κ. Κασσελάκη με νέα ψήφο από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, επέκρινε ευθύνες στελεχών εντός και εκτός (προ πολλού πλέον) του κόμματος, οδηγώντας τον «διάδοχο» του να απαντήσει ζητώντας και ο ίδιος προσφυγή στις κάλπες αρκεί να «μου βρείτε αντίπαλο» (ούτε στοιχηματική φρασεολογία…) όπως είπε σε μια επίδειξη αρχηγικής πυγμής!

Πήρε την… πρόκληση όπως είπε η κ. Γεροβασίλη ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα της, για να ακούσει «οπαδικά» γιουχαΐσματα από «συνέδρους» (διάβαζε κερκίδα κάποιων φανατικών) που με δυσκολία κατάφερε να σταματήσει ο πρόεδρος του συνεδρίου Π. Ρήγας.

Φτάσαμε λοιπόν χθες το μεσημέρι να ακούμε από την δευτερολογία του κ. Κασσελάκη ότι παρά τις εκκλήσεις συνέδρων για αποφυγή της εκλογικής διαδικασίας θα γίνουν οι κάλπες και θα φανεί η υποστήριξη των μελών στον ίδιο. Λιγα λεπτά μετά την παρέμβαση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλου που παρουσίασε την κοινή πρόταση με τους Ν. Παππά, Γ. Τσιπρα για αποτροπή της κάλπης και συντεταγμένη πορεία προς τις ευρωεκλογές η πλειονότητητα των συνέδρων ανταποκρίθηκε εμφανώς θετικά και ο πρόεδρος αμέσως είπε «έπεσαν οι μάσκες, δεν πάμε σε εκλογές» θεωρώντας ότι ξεπεράστηκε η δική του… πρόταση.

Στις συνθήκες που διαμορφώθηκαν σ’ αυτό το συνέδριο, με τις πολλές εκπροσωπήσεις αλλά τις πολύ λίγες κάλπες για αντιπροσώπους, το οποίο σχέδιο για «προοδευτική αντεπίθεση» (πράγματι αναγκαία για την χώρα μας ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει περίπου ανενόχλητη από την αξιωματική και ευρύτερη αντιπολίτευση) έμεινε πολύ πίσω στις συζητήσεις (παρά και τα διάφορα θεματικά τραπέζια που είχαν την σημασία τους) και τελικά όλα κυριαρχηθήκαν από την πολεμική αντιπαράθεση που όλοι είδαμε σε διαρκή εξέλιξη, και που τελικά με την πολιτική απόφαση γίνεται μια… απόπειρα να διασκεδαστεί.

Η συνεχιζόμενη εσωκομματική κρίση δεν μπορεί να συγκαλυφθεί στο όνομα (μιας απόλυτα διαταραγμένης) της ενότητας και είναι χαρακτηριστική η προσπάθεια πολλών κορυφαίων στελεχών αμέσως μετά να «εξηγήσουν» βιαστικά και κατα το δοκούν τα… προφανή.

Με την έστω πολιτική παράταση στην τραυματισμένη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβεται η εντελώς αρχηγοκεντρική αντίληψη του κ. Κασσελάκη, ούτε η ελλειμματική λειτουργία του κόμματος που αντιμετώπισε πολυδιάσπαση και συνεχίζει να αντιμετωπίζει διαρροές μελών και φίλων που βλέπουν με δυσφορία να μειώνεται η επιδραστικότητα επι του πεδίου και πολιτικά, ενός κόμματος που έδινε ελπίδες και τώρα δίνει μόνον… μειωμένες προσδοκίες όταν κυριαρχείται από εσωκομματικό… πυρετό και δυσανεξία μεταξύ κεντρικών στελεχών, «παλαιών» και «νέων».

Περισσότερη… ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη και αποτελεσματικότητα είναι απόλυτα ζητούμενη από όσους συμπολίτες μας συνεχίζουν να ελπίζουν σε διορθωτική πορεία αλλιώς η… κατηφόρα των εξελίξεων θα είναι ανεπίστρεπτη.

Διαβάστε επίσης:

Δυο χρόνια Σλάβα Ουκραΐνι!

Κι όμως, υπάρχουν κόμματα που… αυτοκτονούν, όπως φανερώνει η πρόταση για εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ στις 31 Μαρτίου

Το «regression to the Μean» του ΣΥΡΙΖΑ, οι …κυανόκρανοι και ένα συνέδριο μεταξύ καθήλωσης στο οικείο και αλλαγής του μοτίβου

Keywords
Τυχαία Θέματα