Ο Τιτανικός όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί – Η 3D απεικόνιση, περισσότερο από έναν αιώνα μετά

Το πιο διάσημο ναυάγιο του κόσμου αποκαλύφθηκε όπως δεν το έχουμε ξαναδεί.

Η πρώτη ψηφιακή σάρωση πλήρους μεγέθους του Τιτανικού, που βρίσκεται 3.800 μέτρα (12.500 πόδια) κάτω στον Ατλαντικό, δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας χαρτογράφηση βαθέων υδάτων.

Η σάρωση αυτή προσφέρει μια μοναδική τρισδιάστατη άποψη ολόκληρου του πλοίου, επιτρέποντάς του να φαίνεται σαν να έχει αποστραγγιστεί το νερό.

Η ελπίδα είναι ότι αυτό θα ρίξει νέο φως στο τι ακριβώς συνέβη με το θρυλικό πλοίο, το οποίο βυθίστηκε το 1912.

Περισσότεροι

από 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν το πλοίο προσέκρουσε σε παγόβουνο στο παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον στη Νέα Υόρκη.

«Υπάρχουν ακόμα ερωτήματα, βασικά ερωτήματα, που πρέπει να απαντηθούν σχετικά με το πλοίο», δήλωσε στο BBC News ο Παρκς Στίβενσον, αναλυτής του Τιτανικού.

Ο ίδιος είπε ότι το μοντέλο ήταν «ένα από τα πρώτα σημαντικά βήματα για να οδηγηθεί η ιστορία του Τιτανικού προς την τεκμηριωμένη έρευνα – και όχι τις εικασίες».

ATLANTIC PRODUCTIONS/MAGELLAN

Ο Τιτανικός έχει εξερευνηθεί εκτενώς από τότε που ανακαλύφθηκε το ναυάγιο το 1985. Αλλά είναι τόσο τεράστιος που στο σκοτάδι του βάθους, οι κάμερες μπορούν να μας δείξουν μόνο αποσπασματικά στιγμιότυπα του πλοίου σε αποσύνθεση – ποτέ ολόκληρο.

Η νέα σάρωση καταγράφει το ναυάγιο στο σύνολό του, αποκαλύπτοντας μια πλήρη άποψη του Τιτανικού. Βρίσκεται σε δύο μέρη, με την πλώρη και την πρύμνη να χωρίζονται κατά περίπου 800 μέτρα (2.600 πόδια). Ένα τεράστιο πεδίο συντριμμιών περιβάλλει το σπασμένο σκάφος.

Η σάρωση πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2022 από την Magellan Ltd, μια εταιρεία χαρτογράφησης βαθέων υδάτων, και την Atlantic Productions, που κάνει ένα ντοκιμαντέρ για το εγχείρημα.

Τα υποβρύχια, τα οποία ελέγχονται εξ αποστάσεως από μια ομάδα σε ειδικό πλοίο, πέρασαν περισσότερες από 200 ώρες ερευνώντας το μήκος και το πλάτος του ναυαγίου.

Πήραν περισσότερες από 700.000 εικόνες από κάθε γωνία, δημιουργώντας μια ακριβή 3D ανακατασκευή.

ATLANTIC PRODUCTIONS/MAGELLANATLANTIC PRODUCTIONS/MAGELLAN

Ο Γκέρχαρτ Ζάιφερτ της Magellan, ο οποίος ηγήθηκε του σχεδιασμού της αποστολής, είπε ότι ήταν το μεγαλύτερο έργο υποβρύχιας σάρωσης που είχε αναλάβει ποτέ.

«Το βάθος του, σχεδόν 4.000 μέτρα, είναι μια πρόκληση και υπάρχουν ρεύματα στο σημείο, επίσης – και δεν επιτρέπεται να αγγίξουμε τίποτα για να μην καταστρέψουμε το ναυάγιο», εξήγησε στο BBC.

«Και η άλλη πρόκληση είναι ότι πρέπει να χαρτογραφηθεί κάθε τετραγωνικό εκατοστό – ακόμα και τα μη ενδιαφέροντα μέρη, όπως στο πεδίο των συντριμμιών πρέπει να χαρτογραφηθεί η λάσπη, αλλά χρειάζεται κι αυτό για να συμπληρωθούν όλα αυτά τα ενδιαφέροντα αντικείμενα».

ATLANTIC PRODUCTIONS/MAGELLANATLANTIC PRODUCTIONS/MAGELLAN

Η πλώρη, τώρα καλυμμένη με σκουριά, είναι ακόμα αναγνωρίσιμη ακόμα και 100 χρόνια μετά την απώλεια του πλοίου. Στην κορυφή βρίσκεται το κατάστρωμα του σκάφους, όπου μια ανοιχτή τρύπα επιτρέπει μια ματιά στο κενό όπου κάποτε βρισκόταν η μεγάλη σκάλα.

Η πρύμνη όμως, είναι ένα χαοτικό σύμπλεγμα από μέταλλο. Αυτό το μέρος του πλοίου κατέρρευσε καθώς σχεδόν βυθίστηκε στον πυθμένα της θάλασσας.

Γύρω από το ναυάγιο, αντικείμενα είναι διάσπαρτα, όπως περίτεχνα μεταλλικά έργα από το πλοίο, αγάλματα και κλειστά μπουκάλια σαμπάνιας. Υπάρχουν επίσης προσωπικά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων παπουτσιών που «κάθονται» στο ίζημα.

"She's essentially the last surviving eye-witness to the disaster."

The first full-sized digital scan of the Titanic has been created and provides a unique 3D view of the ship.

Parks Stephenson, an analyst, says this model will help piece the 'crime scene' together.#R4Today pic.twitter.com/D7AELzcu9E

BBC Radio 4 Today (@BBCr4today) May 17, 2023

Ο Παρκς Στίβενσον, ο οποίος έχει μελετήσει τον Τιτανικό για πολλά χρόνια, είπε ότι έμεινε «έκπληκτος» όταν είδε για πρώτη φορά τις σαρώσεις.

ATLANTIC PRODUCTIONS/MAGELLAN

«Σου επιτρέπει να δεις το ναυάγιο όπως δεν μπορείς να το δεις ποτέ από ένα υποβρύχιο, και μπορείς να δεις το ναυάγιο στο σύνολό του, μπορείς να το δεις σε πλαίσιο και προοπτική. Και αυτό που σου δείχνει τώρα είναι η πραγματική κατάσταση του ναυαγίου».

Είπε ότι η μελέτη των σαρώσεων θα μπορούσε να προσφέρει μια νέα εικόνα για το τι συνέβη στον Τιτανικό εκείνη τη μοιραία νύχτα του 1912.

«Δεν καταλαβαίνουμε πραγματικά τον χαρακτήρα της σύγκρουσης με το παγόβουνο. Δεν ξέρουμε καν αν το χτύπησε στη δεξιά πλευρά, όπως φαίνεται σε όλες τις ταινίες», εξήγησε.

The first full-sized digital scan of the Titanic has been created using deep-sea mapping.
It provides a unique 3D view of the entire ship, enabling it to be seen as if the water has been drained away.

The hope is that this will shed new light on exactly what happened to the… pic.twitter.com/rT8imgnAmB

— Ticia Verveer (@ticiaverveer) May 17, 2023

Η μελέτη της πρύμνης, πρόσθεσε, θα μπορούσε να αποκαλύψει τη μηχανική του τρόπου με τον οποίο το πλοίο χτύπησε στον πυθμένα της θάλασσας.

Η θάλασσα διαβρώνει το ναυάγιο, τα μικρόβια το καταβροχθίζουν και μέρη διαλύονται. Οι ιστορικοί γνωρίζουν καλά ότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα για να κατανοήσουν πλήρως τη θαλάσσια καταστροφή.

Αλλά η σάρωση «παγώνει» τώρα το ναυάγιο εγκαίρως και θα επιτρέψει στους ειδικούς να εξετάσουν κάθε μικροσκοπική λεπτομέρεια.

Με την ελπίδα ότι ο Τιτανικός μπορεί ακόμα να αποκαλύψει τα μυστικά του.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Βρέθηκε κορίτσι που είχε απαχθεί από τη μητέρα του, χάρη σε σειρά του Netflix (photos/videos)

Κοπάδι φαλαινών επιτέθηκε σε… ιστιοπλοϊκό ανοιχτά του Μαρόκου (Video)

Κλιματική αλλαγή: Η νότια Ευρώπη προετοιμάζεται για ένα καλοκαίρι έντονης ξηρασίας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τιτανικός,titanikos